Domáce kysnuté koláče

Autor receptu: tiziana

Chcela som upiecť domáce koláče, ktoré by boli zaujímavé svojím vzhľadom a chutili by aj môjmu synovi, ktorý obľubuje tie umelé kupované croissanty :( ... a takto sa vydarili :)

Postup

  1. Prichystáme si kvások. Do trošky vlažného mlieka pridáme 2 KL kryštálového cukru, zamiešame a pridáme droždie. Necháme na teplom mieste vykysnúť.
  2. Do misy si pripravíme múku. Keďže v pôvodnom recepte sa neuvádza druh múky, ja som zvolila pomer 250 g hladkej a 250 g polohrubej múky (nemala som na výber, lebo hladkej múky som už viac akurát nemala...:) ) Do múky pridáme štipku soli, rozpustené maslo (ja som ho už mala dosť mäkké, tak som dala kúsky), vajce, zvyšný cukor, mlieko a pripravený kvások.
  3. Všetko spolu vymiešame do polotuhého cesta.
  4. Vymiesené cesto prikryjeme utierkou a dáme na teplé miesto vykysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.
  5. Kým cesto kysne, pripravíme si plnku. Ja som zmiešala čerešňový džem s makom a kryštálovým cukrom a ešte som použila aj ako plnku nutelu.
  6. Vykysnuté cesto si vyklopíme na pomúčenú dosku alebo silikónovú fóliu a vytvoríme si z neho niekoľko menších rovnakých buchtičiek (napr. 12 ks)
  7. Každú buchtičku vyvalcujeme na ovál a 1/3 oválu narežeme na pásiky (vytvoríme chobotnicu :) )
  8. Do nenarezanej časti cesta dáme pripravenú plnku.
  9. Cesto preložíme cez plnku a pritlačíme po okrajoch, aby plnka pri pečení nevytekala.
  10. A pekne zrolujeme a vytvoríme koláčik :)
  11. Pripravené koláčiky poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme ešte 30 minút kysnúť. Potom koláčiky potrieme rozšľahaným vajíčkom.
  12. Pečieme v predhriatej rúre pri 180 stupňoch asi 20-25 minút.
  13. Upečené koláčiky necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom. Dobrú sladkú chuť prajem!