Domáce kysnuté koláče
Autor receptu: tiziana
Chcela som upiecť domáce koláče, ktoré by boli zaujímavé svojím vzhľadom a chutili by aj
môjmu synovi, ktorý obľubuje tie umelé kupované croissanty :( ... a takto sa vydarili :)
Postup
- Prichystáme si kvások. Do trošky vlažného mlieka pridáme 2 KL kryštálového cukru, zamiešame a pridáme droždie. Necháme na teplom mieste vykysnúť.
- Do misy si pripravíme múku. Keďže v pôvodnom recepte sa neuvádza druh múky, ja som zvolila pomer 250 g hladkej a 250 g polohrubej múky (nemala som na výber, lebo hladkej múky som už viac akurát nemala...:) ) Do múky pridáme štipku soli, rozpustené maslo (ja som ho už mala dosť mäkké, tak som dala kúsky), vajce, zvyšný cukor, mlieko a pripravený kvások.
- Všetko spolu vymiešame do polotuhého cesta.
- Vymiesené cesto prikryjeme utierkou a dáme na teplé miesto vykysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Kým cesto kysne, pripravíme si plnku. Ja som zmiešala čerešňový džem s makom a kryštálovým cukrom a ešte som použila aj ako plnku nutelu.
- Vykysnuté cesto si vyklopíme na pomúčenú dosku alebo silikónovú fóliu a vytvoríme si z neho niekoľko menších rovnakých buchtičiek (napr. 12 ks)
- Každú buchtičku vyvalcujeme na ovál a 1/3 oválu narežeme na pásiky (vytvoríme chobotnicu :) )
- Do nenarezanej časti cesta dáme pripravenú plnku.
- Cesto preložíme cez plnku a pritlačíme po okrajoch, aby plnka pri pečení nevytekala.
- A pekne zrolujeme a vytvoríme koláčik :)
- Pripravené koláčiky poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme ešte 30 minút kysnúť. Potom koláčiky potrieme rozšľahaným vajíčkom.
- Pečieme v predhriatej rúre pri 180 stupňoch asi 20-25 minút.
- Upečené koláčiky necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom. Dobrú sladkú chuť prajem!