Domáce klobásky

mamina2 - fotkamamina2, 29. novembra 2010
Domáce klobásky
Foto: mamina2
50 minút
príprava

Suroviny

5 kg
5 kg
1/2 horčicového pohárika, pretlačený
210 g
1 a 1/2 balička,celá
1/2 balička
3 baličky
2 baličky
1 hrst
0,5  litra
20 metrov




Postup

  1. 1

    ošupeme si cesnak, pomelieme maso, my sme mleli na 22 mlynceku :)) zamiešame so vsetkymi koreninami, pridame cesnak a vo vode rozmiesanu papriku . potom to ochutname , dochutime ...

    Domáce klobásky - obrázok 1
  2. 2

    a mozeme plnit creva, ktore sme mali namocene v slanej vode.

    Domáce klobásky - obrázok 2
  3. 3

    jeden toci, druhy toci klobasky. hotove klobasky sa popichaju šparatkom a daju sa udit k susedom :))

    Domáce klobásky - obrázok 3

Diskusia k receptu

enerrgizer
kráásne...presne také musím kúpiť, ale určite nebudú také dobré....
vikinka19
enerrgizer:...domáce sú domáce, také určite nekúpiš. Nieviem odkiaľ si, ale vždy keď sme doma na dovolenke(severná Morava, okolie Trenčína) tak ich kupujeme v Jablunkove, alebo v Trenčianskej Teplej, lebo sa veľmi chuťovo podobajú tým aké sme robievali aj my ... :))
ajan16
Idú Vianoce budú klobásy.Ja obyčajne klobásove mäso zarobím večer a
nechám ho postáť do rána.Dávam menej cesnaku a kvalitnú červenú
papriku.Na údenie používam slivkové drevo.
evusik
neviem ako kde, ale u nás sa dajú kúpiť dobré klobásy, samozrejme nie v supermarkete, ale v malých obchodoch sa dá.... aj my máme jeden obchod kde si kupujeme dobré domáce klobásky.... a aj tieto vyzerajú úplne super :-)
danculka
Ako vraví @vikinka ,domáce sú domáce.Sú aj na pohľad pekné,tak na odhryznutie.Recept si ukladám a porovnám s našim.
frezia68
Jéj,tak to je podľa môjho gusta-veľa cesnaku,aj štipľavá paprika...dobrý sused je na nezaplatenie :-)))
jatanika
domáce klobásky robievajú tradične na Vianoce svokrovci.... tieto sú rovnako krásne... zavoňali až sem...
tinca
aj u nás je jeden mäsiar a robí výborné klobásy, takže pôjdem vziať do kapustnice, ...ale domáce sú domáce. No sú nádherné, večer nehodno chodiť na varechu
helca103
veru tak toto je ako za trest keď sem prídem takto večer iba slintám.... hneď by som si dala domácu ,údenú, voňavú, klobásku,len kde v činžáku natrafiť na suseda čo by ich vyúdil.
honestka
a pre nas tu daleko - kolko gramov znamena BALICEK: paprika, korenie, rasca? diky
mamina2
honestka, na to som ani nemyslela prepačte takze paprika je po 40g, rasca tak isto a mlete cierne korenie po 20g...a horcicovy poharik je myslim 2,5 dcl... domace su domace, pretoze si ich dochutite podla seba, ale vzdy sa v okrese najde par masiarov ,ktori maju podobne chute, cize niekedy si poviete naco ste sa s tym namahali,ked sa to da aj kupit, ale ten pocit,ze su VAšE je na nezaplatenie :)) a my sme tu vsetci asi jedna rodina v tejto malej malebnej dedinke takze co sused to dobrak :))
duschko
Domace klobasky, vzdy mi pripomenu cas zabijaciek. Obycajne pred vianocami. Uz som naladeny na tu vianocnu atmosferu. Velmi pekna fotka. Ukladam do MKK
magdula
robili sme stále na Vianoce a Veľkú noc domáce klobásy, recept bo podobný tomuto ale už nerobíme, lebo nemáme kde udiť, Majster už ie je medzi nami a čo sme skúšali inde, to už nie je ono. Tak robíme len neudené a potom tak po spišsky upeičieme. Dá sa na panvicu trocha masti a podlejú sa vodou. Prikryté sa pečú, obraciame, ked sa voda odparí _klobasy pustia masť, odkryjeme a pečieme do peknej farby. Nie je to čo udené, ale čo už - bieda naučila Dalibora.......
allstar
Oj aj ja som robieval domáce klobásky ale už nemám kde ich údiť tak nerobím .
aja1616
No, domáce sú domáce aj preto, že viete, čo ste do nich dali. Aj u nás vo vedľajšej dedine je malé mäsiarstvo, ktoré vyrába a predáva dobrú klobásku, kým neviete čo všetko v nej je. Nie je mäso ako mäso. A tie všemožné chemikálie na oblbnutie chuti. mamina2 , inak dala by som si z tých Tvojich. My tiež robievame približne tak ako Ty, ale nedávame cukor. To vidím prvý raz. Zaujímalo by ma, či má nejakú špecifickú "funkciu" v klobáske, alebo jednoducho máš taký recept. Ukladám do KK.
lorain
mamina 2... mnam, lakomim sa na take domace, ale v meste to je tazsie. Ale zavidim Vam uprimne tu dedinku a dobrych susedov. Ja som v takychto podmienkach travila detstvo a stale tuzim sa tam vratit. Rozpravam to uz par rokov kazdemu, verim, ze sa mi to splni , keby som Vam dala tel. c. ozvali by ste sa mi? Diki
jeka
my si tiež robíme klobásky na každé Vianoce a Veľkú noc,ale toľko papriky,cesnaku,oriešok a tobôž rascu nedávame,o cukre som tiež nepočula,práve včera volal známi kedy ma nakupiť mäsko.Viete si predstaviť akí žruti sme pri použití dvoch balíčkov čriev.
bozulka
Recept je podobný nášmu,my sme dávali trošku viac pálivej papriky.Súhlasím,že niet nad dobrú domácu klobásu !!!!
mamina2
Ten cukor má ten význam, že klobásy nevyschnú a zostanú dlho pekné
červené (samozrejme, ak nejaké dlho zostanú) na chuti to nič nemení.... klobasa je jednodnoducho najlepšia strukovina :))
používateľ nemá avatar
dry
dry
Môj recept na klobásky je: na kilo mäsa 2 dkg soli, 1,5 dkg papriky červenej sladkej 0,5 dkg, korenie čierne mleté, rascu mletú alebo celú a cesnak podľa chuti. Celkové množstvo papriky by nemalo byť viac ako 2 dkg. Od väčšieho množstva papriky sú klobásky horké. Aby mali klobásky peknú farbu kupujem čerstvú domácu mletú papriku na trhu. Nedávam ani cukor ani muškátový orech. Ak robím klobásky len na pečenie tak dávam max. 1,5 dkg soli. Cukor do klobásky dávajú polovníci na zjemnenie chuti diviny. Proti nadmernému vysychaniu klobás je dôležitý pomer chudého a tlstého mäsa. Ak sa vám klobásky pri udení moc ztiahnú tak ste dali málo tlstého mäsa. Ak sú klobásky mastnejšie pomalšie vysychajú. Aby vám nevyschli na kosť treba ich v správny čas dať do mrazničky v dvojitej fólii. Z mrazničky si vyberiete koľko potrebujete za hodinku sú konzumovateľné a také tvrdé ako ste ich vložili do mrazničky. Domáce čabajské klobásky sa plnili do hovädzieho čreva. Po vyschnutí ich ukladali na chladné miesto do čistého dreveného popola, kde neplesniveli a nadmerne nevysychali.
používateľ nemá avatar
dry
dry
Prosím doplniť v druhom riadku: 0,5 dkg pálivej papriky...
evanaaa
Všetky recepty sú fajn, všetky klobásy dobré, ako to tu čítam, dala by som si z nich, takto len spomínam, keď žili starí rodičia, vždy nám zo zabíjačky posielali, odvtedy som také už nejedla, škoda. Ale lepšie chutili, keď boli správne vysušené, nie také moc mäkké. A mimochodom, Mamina2, horčičák má 2 dcl., nejaké ešte mám, tie klasické.
remcula
To je nááádhera!! My je taky děláváme, musím si porovnat tady ten recept s naším. Tohle jsou klobásy podle mých představ, opravdu klobouk dolů!
zitar
Tak dobrú klobásu, teda domácu som už pekne dlho nejedla. Táto vyzerá výborne, normálne som zacítila jej vôňu.
bedrunka
Nám by sa bez domácej klobásy neodrátali ani Vianoce, ani celá zima. Pred pár rokmi sme ju sami vyrábali, ale dnes, keď zjeme len kilo-ľ
bedrunka
...prepáčte, odpálila som nedokončený komentár....keď zjeme len kilo-dve a máme cholesterol a nadváhu a rôzne iné neduhy, tak len skočíme ku dobrému mäsiarovi alebo na trh a tam si občas doprajeme.
hankana
my chceme doma robit kolobasky tak vyskusame tento recept.dufam ze budu vyborne.Dik za receptik
alextv
Fíha, ako namaľované !! Dobrá inšpirácia idem teda na to !
ajay
Recept vyzera vynikajuco ale kde zozeniem tych susedov! Dala by som si tie klobasky ihned, krasne vyzeraju.
gabco29
Paráda... mnam. Skúsim.
má niekto recept,alebo návod na udenie mäsa?
Ďakujem.
stillo
toho muškátový oriešok kolko toho ????
lencsejani
zdravim,dobry sused,ze tak pekne vyudi :-) . som masiar celkom peknymi skusenostami,len tolko k klobáskám:cukor je vlastne klobáske nepodstatná! treba skusit bez cukru a ucitite originalitu klobásky! cukor sa kazdopádne dává do salámov !!!! vysvetlil by som myle rad,ale drahi ludia nehnevajte sa nechcem prezradit dlho uchovávajuce tajomstvá :-),aj tak som prezradil vela (y)
pusta
@lencsejani , vysvetľovať nemusíš, viacerí tie tajomstvá ovládame, boli opakovane rozoberané a vysvetlené tu na vareche pod inými receptami.
@mamina2 , nádherné klobásy, palec hore :-)
petr
Vyúdené, sviatky môžu začať. Recept je veľmi dobrý.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia