Sendvičový chlieb
Sendvičový chlieb

Domáca veka na chlebíčky

izabella929 - fotkaizabella929, 2. januára 2019

Na Silvestrovské chlebíčky si vždy pečiem domáce veky.

3
porcie
80 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

300 g
100 g
100 g (Zlatý klas)
1 KL
300 ml vlažná
40 g
1 KL
1 PL
Na potretie:
 (pred pečením)




Postup

  1. 1

    Nefotila som FOTOPOSTUP. Najprv si pripravím kvások. Z 300 ml vody odoberiem 50 ml, pridám pomrvené droždie a posypem cukrom a hladkou múkou. Dám vykysnúť na teplé miesto. Zatiaľ si všetky múky preosejem, pridám soľ a všetko spolu zmiešam. Keď mi kvások krásne nakysne, pridám ho k múke, premiešam, pridám zbytok vlažnej vody a olej a zmiešam. Cesto vložím do robota a nechám miesiť 6 minút. Potom cesto preložím do misy, poprášim múkou a nechám kysnúť na teplom mieste 45 minút. Vykysnuté cesto vyložím na pomúčenú dosku a jemne premiesim. Z cesta urobím dlhý šúľok a tento zrolujem do tvaru veky, ešte pošúľam, aby veka bola pekná rovná a ukladám ich na papierom vystlaný plech. Urobila som z tejto dávky 3 veky. Nechám ich zakryté podkysnúť 30 minút. Keď krásne podkysli, potriem ich mliekom a urobím zárezy do veky a ešte 5 minút nechám podkysnúť.

    Domáca veka na chlebíčky - obrázok 1
  2. 2

    Rúru nechám vyhriať na 180 °C a piekli sa 30 minút. Upečené vyložím na mriežku a nechám úplne vychladnúť, kým ich budem krájať.

    Domáca veka na chlebíčky - obrázok 2
  3. 3

    Po vychladnutí som urobila vzorku v reze. Sú krehké a mäkučké. Za dôležité považujem poriadne kysnutie. Prajem vám dobrú chuť.

    Domáca veka na chlebíčky - obrázok 3
  4. 4

    Chlebíčky sú hotové a ešte jedna rada... Ja na chlebíčky nestrúham syr, lebo keď sú chlebíčky dlhšie na stole, syr sa rýchlo vysuší... Strúham na chlebíčky pomarančovú kôru, samozrejme poriadne ju umyjem pred strúhaním. Takto chlebíčky zostanú aj svieže a sú zároveň aj chutné.

    Domáca veka na chlebíčky - obrázok 4

Diskusia k receptu

atina47
Super, uz dlouho jsem nepekla, budu se muset polepsit.
mares
Potešila si ma receptom.Akurat v sobotu budem piecť domáci chlebík.tak skúsim aj sendvič. Ja strúham namiesto syra vajíčko uvarené natvrdo.Nech sa ti darí.Diky
waocipa
S tým syrom máš Izabella pravdu, skúsim s pomarančovou kôrou.
jack
No,domáca je domáca.Pekné.
kata50
Izka, úplná nádhera ! Len sa zahryznúť. Chlebíčky určite chutia lepšie :-)
bobo1204
Tie veky vyzeraju naozaj perfektne. Naozaj z tohto mnozstva surovin (uvedenych v recepte) vyjdu 3 veky? Resp. ake su cca velke? Rad by som tento recept vyskusal, tak sa informujem. :)
1x ajka38
babkamt
Izka recept si ukladám, určite vyskúšam. Z domácej veky sú chlebíčky určite chutnejšie ako z kúpenej. Prajem všetko dobré do Nového roku 2020.
terinka55
Práve sa mi pečú. Ale niekde nastala chyba lávky, praskli od spodu. Ináč vyzerajú parádne. Ďakujem Ti!
terinka55
Nič to na chuti neubralo, v konečnom dôsledku ani to nie je vidieť. Dala som na 2 veky. Milá Izabelka, poviem Ti, že sú parádne. Vyšlo mi 26 pekných chlebíčkov. Sendvič VIAC nekupujem. Veľmi pekne Ti ešte raz ďakujem, som nadšená!!!
Prajem Ti krásneho Silvestra, šťastné vykročenie do Nového roku 2020, veľa zdravia, lásky, aj Tvojim blízkym.
izabella929
@terinka55 (31.12.2019 17:11)

Som veľmi rada,že stojíš v dlhom rade tých spokojných kuchárov,ktorí vyskúšali tento recept a veľmi im chutili chlebíčky z veky,je to väčšia radosť a skvelá chuť keď si to pripravíme doma,,,ďakujem pekne za komentár a blahoželanie,,,tiež prajem tebe aj tvojej rodinke Šťastný nový rok,,,
mirkis
Nebicko v papulke, uz dlho som hladala takyto recept a dakujem. Kombinacia múk je vo vysledku famozna, akurat som dala mast miesto oleja a spravila som bagety a nie veku.
zolik
Formu sice nema ako Veka ale vyzera dobre. Uz sa chladi. Som zvedava ked ho rozrezem. Piekla som z 1/2 davky na 180C az jednu hodinu. Dost mozne ze mi odchadza truba.


1x haji
haji
@zolik (20.5.2021 21:19)
Možno trúba, možno víc těsta, bo poloviční dávka je 1,5 veky. Tak má tvar kapku rozvolněný, o chuti nepochybuji. Co trouba se ukáže. Mě to také potkalo v minulosti a chvíli trvalo, než jsem odhalila jádro pudla. Teda že zahájila odcházení. Člověk pořád nevěří...
izabella929
@haji (21.5.2021 09:42)

Milá haji, môže to byť aj v kvalite múky, ja nepečiem s našou múkou z obchodu.Objednávam si múku priamo v mlyne, je čerstvo pomletá, svetlejšia a jej kvalita a vôňa sa nedá porovnať s múkou v našich obchodoch..ale o tom som už raz písala na tejto stránke pod iným receptom..iste aj rúra je dôležitá..
1x haji
izabella929
@zolik (20.5.2021 21:19)
Ďakujem pekne za vyskúšanie receptu..predovšetkym to bude aj v múke a určite aj v rúre.Používam múku z mlyna, ktorá je čerstvo pomletá, voňavá a omnoho svetlejšia ako múka z obchodu.Roky si objednávam múku v mlyne v 5 kg balení..takže kvalita múky je podstatná..vďaka za komentár..

1x haji
zolik
Este raz pridam komentar k tomuto vybornemu receptu na domacu Veku.
Ostala mi pätka a aj po tyzdni v chlebniku jej nic nie je. Je samozrejme suchsia, ale stale zuzitkovatelna. Nakrajam na kocky vysusim a bude do polievky.
izabella929
@zolik (27.5.2021 13:34)

Robím to podobne keď mi zostane kúsok z domáceho chlebika.. Nakrájam na kocky nasucho o pečiem na panvici s pridaním trosku cesnaku a podávam do polievok... Alebo ešte malé kocky zmiešam s vajcom, robím malé hrudky a zavarim do hotovej polievky.. Ďakujem pekne za komentár..






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia