Domáca vegeta (zeleninová koreniaca zmes)

Autor receptu: hucko

Niekedy to bolo exkluzívne ochucovadlo z Juhoslávie. Dnes poznáme vynikajúci postup na prípravu doma. A ak si zeleninu dopestujete sami, tak to rozhodne nie je plné chémie. Chuť a aróma je nezameniteľná s kupovanou. V kupovanej nemusí byť glutaman, ale je tam farbivo. Vždy tam niečo je, čo by ste asi samostatne nezjedli. V tejto domácej nič také nenájdete.

1000
porcií
60 minút
príprava
60 minút
na 50 °C

Postup

  1. Čerstvú zeleninu pomlieť na mäsovom mlynčeku a miešať so soľou. Rozložiť na cca 4-5 plechov a dať sušiť, hoci aj na radiátor. Ráno a večer zamiešať. Vysušiť by sa mala do 3-4 dní, keď sa málo kúri, tak aj dlhšie. Keď už je zmes riadne vysušená, ešte ju na hodinu dať do rúry na cca 50 stupňov, nech sa dosuší na úplné maximum. Potom pridať usušenú petržlenovú, zelerovú a ligurčekovú vňať a znova pomlieť na mlynčeku. Kto chce, môže pridať cesnakový alebo aj hubový prášok. Táto vegeta je vhodná aj na maslový chlieb a do nátierok, do mäsa, do polievky.
  2. Po vysušení dostaneme dosť drsnú a hrubozrnnú hmotu, ktorú treba ešte trošku upraviť. Pridáme usušenú petržlenovú, zelerovú a ligurčekovú vňať a znova pomelime na mlynčeku. Kto chce, môže pridať cesnakový alebo aj hubový prášok.