Domáca tarhoňa - u nás zvaná - strúhanka

Autor receptu: arasidka

Idú sviatky jari - šibačka. Každé vajíčko je vzácny materiál, čo vajce - to kraslica. A tak si ich opatrne vyfúkam a z vajíčok spravím tarhoňu, u nás zvaná strúhanka do polievky.

Suroviny

Postup

  1. Jednoduché - do misky dám vajíčka a hrubú múku postupne prisýpam a rukou miešam, musím dosiahnuť tuhé cesto, vyžaduje to trošku viacej trpezlivosti, pretože sa vám zo začiatku zdá, že "hádam to ani nedám dokopy" . Miesime, miesime, až máme jednu hmotu, ktorú dáme na dosku a tam pod silnejším tlakom dlaní miesime ďalej, až nám vznikne jednoliata hmota.
  2. Upozorňujem však, že v tomto recepte objem múky môže byť rôzny , záleží od veľkosti vajec, ak sú veľké - zožerú viac múky, ak sú menšie, logicky že menej. Preto nedávajte vajíčka do objemu múky, ale pridávajte postupne. Cesto narežeme na viac kusov, miesime ich do maličkých cestíčiek, ktoré rukou roztiahneme do väčšej placky, aby cesto rýchlejšie schlo. Ja som ho dala do misky von na kuchynskú parapetu balkóna. A potom zoberieme struhák a strúhame na plátno . Použijeme tie väčšie oká. Plátno so strúhankou uložíme do suchého priestoru / my dnes neprijímame návštevy v obývačke, lebo čo voľný kút - to strúhanka na plátne:)) /, občas "ida cestou" premiešame a necháme schnúť aj dva dni. Jasné, že keď obschne, zosypeme na menšie miesto a nezabudneme ich rukou pomrviť a sušiť tak dlho, že keď kúsok padne na parkety - cesto zazvoní. Suché strúhance nasypme do vhodnej nádoby a máme "uděláno", ako vraví môj švagrík - šéfkuchár jednej nemenovanej reštiky až hen pod Sněžkou. No a potom ju používame do polievok , najchutnejšia je v mäsovej polievke. Alebo podusíme cibuľku na oleji a cestovinu trošku na cibuľke pomrvíme, aby "chytila farbu" a potom trochou vody podlejeme, zamiešame, prisolíme a necháme pod pokrievkou dusiť ako ryžu. Ale to už vy kucharečky moje poznáte. A nakoniec, prepáčte mi za obrázok, použila som ho z Googlu, aj keby sa to nemalo, ale čo už - sa mi ten obrášťok páčil - just jak tie moje strúhance.