Domáca šunka

Autor receptu: maryannb

Túto šunku robievala moja mamina, keď sme boli malé. Začala som ju robiť tiež, pretože sa dostávam do "vývrtky" keď si po zakúpení šunky v obchode prečítam, koľko mäsa vlastne táto akože šunka obsahuje. Ako potom ponúknuť zdravé jedlo svojej rodine? Treba si ho vyrobiť doma :o))

8-10
porcií
40 minút
príprava
180 minút
na 80 °C

Suroviny

Postup

  1. Mäso si umyjeme, odblaníme a nakrájame na kocky o veľkosti 3x3 cm. Vo vode si rozpustíme cukor a soľ.
  2. Mäso v hlbšej miske dobre premiešame s rýchlosoľou a zalejeme ho pripraveným roztokom. Miesime aspoň 30 min., aby sa nám všetky ingrediencie dobre spojili. Odložíme do chladničky. V chladničke ho necháme 48 hodín, ale aspoň 3x denne ho vyberieme a dobre premiesime.
  3. Do šunkovaru vložíme mikroténový sáčok. Opatrne doň navrstvíme odležané mäsko. Pomáhame si pri tom vareškou. Všetok vzduch je potrebné vytlačiť von. Sáčok potom uzavrieme. Na šunkovar dáme hliníkový plát (súčasť šunkovaru), pružinku a uzavrieme vrchnákom. Opäť dáme do chladničky, ale už len na noc.
  4. Šunkovar vložíme do hlbšieho hrnca (musí stáť, aby sa doň nedostala voda) a zalejeme vodou, asi 1,5 cm pod okraj šunkovaru. Šunku sa odporúča variť na 80 stupňoch 2 hodiny. Ja som ju varila asi 2 a pol hodiny. Nenechajte vodu vrieť!
  5. Potom šunkovar vytiahnite z hrnca a nechajte ho dobre vychladnúť. Až potom ho otvorte a šunku vyberte. V sáčiku je vyvarená tekutina. Vylejte ju a šunku opatrne na doštičke nakrájajte. Prajem Vám dobrú chuť!
  6. TIP: My sme naraz nezjedli celú šunku, polovicu som zamrazila. Po rozmrazení bola ako čerstvá, kvalita bola rovnaká ako pred zmrazením.