Domáca pečeňová paštéka.

ancicka - fotkaancicka, 8. novembra 2012
Domáca pečeňová paštéka.
Foto: ancicka

Túto paštéku robievam pri zabíjačke .

Suroviny

1 kg
2 kg
1/2 kg
10 ks
2 ks
3 PL
1 ks
1 PL
podľa chutí
podľa chutí
2 l




Postup

  1. 1

    Najsamprv si pokrájame cibuľu na drobno a na masti ju spražíme do červena. Ale nie aby sa nám spálila,lebo by bola horká!

  2. 2

    Pečienku,mäso a slaninku pomelieme na najmenších dierkach.Pridáme masť s cibule. Cibuľu precedíme,masť vytlačíme a cibuľu zahodíme.Pridáme vajcia.Ja ich pušťam cez mlynček.

  3. 3

    Všetko to dobré premiešame a pridáme vývar.Dochutíme soľou,peprom kari a muškatovým orechom. Orech postruháme na tarle na mrkvu. Dobré to všetko premiešame. Ak by náhodou sa počas prípravy hmota stuhla ,tak kľudne môžme zahriať,aby sa všetky ingrediencie dobré spojili.Potom ponorným mixérom ešte rozmixujeme,aby paštéka bola jemnejšia.

  4. 4

    Potom plníme do čistých a suchých fliaš a dobré uzatvoríme. Plníme iba do trištvrte fľaše,nie viac!!!

  5. 5

    Uzatvorené dáme sterilizovať 1 1/2 hodiny tak, aby počas celého varenia voda vrela. Necháme vychladiť vo vode do druhého dňa.

Diskusia k receptu

duschko
Asi mame rovnake recepty, len postup v mojom je trochu iny. Vsetke masove casti nakrajam na kocky a na masti a cibuli ich udusim do maka. Az potom zomeliem. Vajicka nedavam. Ostatne je vsetko rovnake, az nato, ze potom nemusim tak dlho sterilizovat a staci 30 min. Tvoj recept ukladam do MKK a urcite vyskusam. Verim, ze vsetke taketo domace vyrobky su lepsie ako z obchodu a hlavne viem, co do toho davam.
45678
Anička, ďakujem to je presne recept, ktorý som zapatrošila po mamičke..
palokuchki
Ja som prave pred dvoma dnami tiez robila podobnu pastetu. Maso som ale dusila ako @dushko. Vajicka davam ako ty, ale v mojom recepte je aj pomleta rasca a skorica. Nemam tam ale kari korenie. Ja ked som ju zavarala urobila som chybu a pohare som naplnila skoro do vrchu. No a potom mi to samozrejme vytekalo. Uz viem na buduce co nemam robit. Tvoja pasteta ma peknu farbu.
ancicka
Danka,ja ked nerobím pašteku hned pri zabíjačka,tak mäso podusím,pridám aj pár kožiek,aby som mala vývar.Ale ked robím pri zabíjačke,tak ju robím na surovo,lebo vývar mám hned.
zifi
Chcem vyskusat z mensieho mnozstva, no potrebujem nejaky odhad... Kolko poharov a akej velkosti treba na uvedene mnozstvo surovin?
ancicka
@zifi ,do tejto som dala rýchlosoľ,je svetlejšia,ale ked dáš obyčajnú,tak pašteka bude tmavšia.Ja som už robila aj tak,že som nemixovala,len sme to pomleli na najmenších dierkách a boli v nej malé kúsočky meska,a tiež to bolo dobré.Síce nebola taká jemná.
zuzana9
Tento recept je mi povedomý,pripomína mi pašteku,ktorú sme doma robili asi pred tridsiatimi rokmi,ale chcela by som sa spýtať, či by sa pašteka dala urobiť aj z diviačej pečienky a mäsa. Ďakujem za radu.
ancicka
@zuzka ,tak to určite.neviem či diviak má masť,tak by bolo treba masť z prasiatka.Ja som totižto ešte nevidela diviaka rozpolceného.Sem tam manželovi donesie kamarát trochu mäska a to je všetko.Pečienka by mala byť taká istá.
gordonko
@Ancicka kedže som panelákový ,sviňu mam iba suseda , ..čo mi poradíš namiesto vývaru z hlavy a vnútorností ??
ancicka
@gordonko ,ja keby tak som bola panelákový typ ako ty ,tak by som slaninu /bôčik/ povarila a tak zomlela a mala by som vývar.
@dodo46 ,Síce sa mi ten rcp.zdá trocha pofiderný,no dobré každý podľa svojej chutí.Ja by som tam pridala kvoli chutí aj cibuľu a muškatový orech,ktorý dodáva pašteke nielen chuť,ale aj vôňu.
@dodo.ja by som t tej mase pridala na príchuť
dodo46
@ancicka
každá líška si svoj chvost chváli. Mne sa zdá tvoj recept pofidérny.
dodo46
@ancicka
a just nevyskúšam. By som sa musel blázniť, aby som kupoval kvôli
paštéte bravčovú hlavu na vývar, ktorý ja vôbec nepoužívam a tiež muškátový orech z ktorého som bol polootrávený. Kari nemám rád,
koreniny dávam a cibuľu, alebo mladú cibuľku mám radšej na chlebe.
Takže robme si naďalej každý tu svoju a bude nám hej. Krásny deň ti prajem.
julanda
Už si to tlačím. Spomínam si z detstva na paštétu, do ktorej sa dávali vajcia, bola vynikajúca.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia