Domáca parená knedla

tlustochTlustoch, recept pridal: 17. júna 2011 22:15Ďalšie jeho recepty

Táto knedla ma ešte nesklamala.

Suroviny

12 - 15
porcií
20
minút
príprava
60
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

1

Pripravýme si kvások z kvasníc, cukru a vlažného mlieka. Do nádoby na vymiešanie cesta dáme múku polohrubú, múku hladkú, soľ, olej, žltky , kvások a vlažného mlieka podľa potreby. Dôkladne premiesime, cesto necháme vykvasiť. Vyklopíme na dosku a podľa velkostí foriem na parenie si pripravíme počet knedlí, necháme ich na forme ešte asi 15 minút kysnúť,potom ich paríme 20 minút . Pozor, keď vložíme knedlu, voda musí byť studená, lebo by sa knedla nezdvihla. Čas 20 minút sa začíná od počiatku vrenia vody.

2

Možná poznáte túto moju radu na rýchlé kvasenie cesta: cesto vymiesime v lavoriku alebo v dostatočne velkej ohňovzdornéj nádobe ktorá sa zmestí do el. rúry. Elektrickú rúru nastavíme na teplotu od 45 do48 stupňov. Cez okienko sledujete kysnutie cesta. Po dostatočnom nakysnutí vyberiete a pracujete s cestom ďalej.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči...




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • duschko, 18. júna 2011 o 10:11
    Robim z polovicnej davky v domacej pekarnicke. Vynikajuca knedla. Urcite aj tato je taka.


  • kata50, 18. júna 2011 o 14:21
    Ingrediencie zaručujú chutnú knedľu. Obávam sa však položiť ju nad studenú vodu. Aj buchty na pare aj knedle doteraz pekne narástli parené od začiatku nad vriacou vodou. Tak teda neviem....


  • akeber, 18. júna 2011 o 14:44
    Ja dávam knedľu nad paru , musí voda vrieť....neviem nad studenou vodou zdvihne sa ?....


  • tlustoch, 18. júna 2011 o 20:20
    Rád vám odpoviem prečo studená voda. Hovorím z vlastnej skúsenonosti , keď som dal nad vrelú vodu, tak sa na povrchu knedle rýchlo spravila hrubšia kôra, ktorá nedovolila knedle sa zdvíhať. Ale, keď som dal na studenú vodu, tak sa postupne voda zohrievala a knedla kysla a zdvíhala sa až pokial voda nezačala vrieť, od tej chvíle som paril 20 minut. Toto je moja skúsenosť, nech sa páčí skuste to takto. Bol by som vám vďačný ,keby ste mi odpísali výsledok .


  • tlustoch, 18. júna 2011 o 20:20
    Rád vám odpoviem prečo studená voda. Hovorím z vlastnej skúsenonosti , keď som dal nad vrelú vodu, tak sa na povrchu knedle rýchlo spravila hrubšia kôra, ktorá nedovolila knedle sa zdvíhať. Ale, keď som dal na studenú vodu, tak sa postupne voda zohrievala a knedla kysla a zdvíhala sa až pokial voda nezačala vrieť, od tej chvíle som paril 20 minut. Toto je moja skúsenosť, nech sa páčí skuste to takto. Bol by som vám vďačný ,keby ste mi odpísali výsledok .


  • tlustoch, 18. júna 2011 o 20:27
    Toto sa mi stalo nedopatrením a neviem jeden výtlačok zrušiť.


  • ejmepb, 18. júna 2011 o 22:43
    Ako zistíš že voda práve začala vrieť, a čo dalšia knedľa zasa vymeníš vodu za studenú? A v akej forme paríš? Ja parím na utierke pod vajlingom.


  • aroooo, 18. júna 2011 o 23:37
    ja tiež stále vodu pod paráčikom nechám zovrieť,vložím knedle,pomastím mašlovačkou,zakryjem a o 20 min. sú knedle /vydvihnuté a normálne/, no ale skúsim aj toto z 1/2 dávky


  • marienka44, 19. júna 2011 o 12:41
    @Tlustoch ,z 1 kg múky je knedle pre regiment. Mne staci z 1/4 dávky. To je dobra poznamka, ze ci vymienas vodu vriacu za studenu, ked ides parit dalsiu a dalsiu knedlu. :-)


  • betka11, 19. júna 2011 o 17:36
    @tlustoch hrubá koža sa ti môže spraviť keď necháš knedlu podkysnúť a neprikryješ si ju utierkou ale počas varenia ti môže zostať akurát mazlavá keď sa moc varí voda, to je môj názor, robím ako varecháčky na horúcej pare.


  • tlustoch, 19. júna 2011 o 19:36
    Eimepb ja na knedle mám dve atikorove formičky, ktoré sú okruhlé dajú sa v strede chytiť a vybrať hotovú knedlu. Robím ich v dvoch rovnakých hrncoch na raz, dám na ne prikrívku a kedy vrie to zbadaš hneď. A čo sa týka výmeny vody, ano vymieňam oplatí sa. Marienka 44 na takúto knedlu netreba regiment je výborná a míňa sa ako keby horela. Milá Betka11, žiadné podkysnutie neni, nechám to bez utierky, nezostane mazlavé, voda vrie na plno pod formičkou,tak že názor daj na bok a keď chceš sprav tú knedlu podľa receptu. Potom mi napíš názor domácich a samozrejme tvoj.


  • betka11, 19. júna 2011 o 20:59
    @tlustoch pochopila som systém varenia tvojej knedle,formičky kde kúpim a kolko stoja aby som mohla podať hlásenie o úspechu, ďakujem za odpoveď


  • tlustoch, 20. júna 2011 o 14:15
    Milá betka 11 páči sa mi , že ťa humor neopúšťa. Ja mám okruhlé antikorové formičky, keď je uzavretá do stredu tak má priemer 17 cm a keď je roztvorená tak má 28 cm.Kúpil som ich v domácích potrebách ešte vtedy keď boli koruny. Jeden kus stál 85 Kčs a kolko stoja teraz eurou neviem. Prajem ti aby sa ti podarili knedličky a nemrač sa.


  • betka11, 22. júna 2011 o 19:14
    @tlustoch čudoval by si sa mojmu mračeniu,keď tuho rozmýšlam či to nie sú tzv.paráky okrúhle dierkované s hliníkoveho materialu,lebo ja mám také merať ich nejdem či splňaju také isté parametre a knedlu- knedličku vyskúšam prečo nie veď človek sa učí celý život a aj tak zomrie "hlúpy".


  • zmmm, 1. júla 2011 o 22:22
    duschko v domácej pekárničke si vyberieš "cesto" alebo aký program? prosím ťa daj recept, ďakujem



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Vipavská cesnačka
Prichádza zima, prídu (dúfajme) i tuhšie dni. Bude si treba dať do úst čosi sýte, horúce a zdravé. Ponúkam vám čosi, čo spĺňa takúto predstavu.

Predvianočné obdobie – magický čas kúziel a čarov
Aj keď vonku to tento rok veľmi nevyzerá na to, že by sa Vianoce blížili, predsa len, keď nazrieme do kalendára, zistíme, že tu už budú čo nevidieť. O týždeň začína prvou adventnou nedeľou advent – najmagickejšie obdobie roka.

Od mágie k borovičke
- Inzercia -
Borievka obyčajná je všetko, len nie obyčajná! Lahodné srdce Spišskej borovičky – tekutého klenotu, ktorý nám závidia až za hranicami – bolo odpradávna súčasťou tajomných magických rituálov u nás i vo svete.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 48/2014: Zabíjačkové dobroty Zabíjačkové dobroty
Časopis Varecha v piatok 28. novembra v denníku Pravda.


TOPlist