Domáca parená knedla

tlustoch - fotkatlustoch, 17. júna 2011

Táto knedla ma ešte nesklamala.

12 - 15
porcií
20 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

90 dkg
10 dkg
1 a 1/2 Čl
2 ks
3 Pl
1 Čl
1 kocka
6 dcl vlažné




Postup

  1. 1

    Pripravýme si kvások z kvasníc, cukru a vlažného mlieka. Do nádoby na vymiešanie cesta dáme múku polohrubú, múku hladkú, soľ, olej, žltky , kvások a vlažného mlieka podľa potreby. Dôkladne premiesime, cesto necháme vykvasiť. Vyklopíme na dosku a podľa velkostí foriem na parenie si pripravíme počet knedlí, necháme ich na forme ešte asi 15 minút kysnúť,potom ich paríme 20 minút . Pozor, keď vložíme knedlu, voda musí byť studená, lebo by sa knedla nezdvihla. Čas 20 minút sa začíná od počiatku vrenia vody.

  2. 2

    Možná poznáte túto moju radu na rýchlé kvasenie cesta: cesto vymiesime v lavoriku alebo v dostatočne velkej ohňovzdornéj nádobe ktorá sa zmestí do el. rúry. Elektrickú rúru nastavíme na teplotu od 45 do48 stupňov. Cez okienko sledujete kysnutie cesta. Po dostatočnom nakysnutí vyberiete a pracujete s cestom ďalej.

Diskusia k receptu

duschko
Robim z polovicnej davky v domacej pekarnicke. Vynikajuca knedla. Urcite aj tato je taka.
kata50
Ingrediencie zaručujú chutnú knedľu. Obávam sa však položiť ju nad studenú vodu. Aj buchty na pare aj knedle doteraz pekne narástli parené od začiatku nad vriacou vodou. Tak teda neviem....
akeber
Ja dávam knedľu nad paru , musí voda vrieť....neviem nad studenou vodou zdvihne sa ?....
tlustoch
Rád vám odpoviem prečo studená voda. Hovorím z vlastnej skúsenonosti , keď som dal nad vrelú vodu, tak sa na povrchu knedle rýchlo spravila hrubšia kôra, ktorá nedovolila knedle sa zdvíhať. Ale, keď som dal na studenú vodu, tak sa postupne voda zohrievala a knedla kysla a zdvíhala sa až pokial voda nezačala vrieť, od tej chvíle som paril 20 minut. Toto je moja skúsenosť, nech sa páčí skuste to takto. Bol by som vám vďačný ,keby ste mi odpísali výsledok .
tlustoch
Rád vám odpoviem prečo studená voda. Hovorím z vlastnej skúsenonosti , keď som dal nad vrelú vodu, tak sa na povrchu knedle rýchlo spravila hrubšia kôra, ktorá nedovolila knedle sa zdvíhať. Ale, keď som dal na studenú vodu, tak sa postupne voda zohrievala a knedla kysla a zdvíhala sa až pokial voda nezačala vrieť, od tej chvíle som paril 20 minut. Toto je moja skúsenosť, nech sa páčí skuste to takto. Bol by som vám vďačný ,keby ste mi odpísali výsledok .
tlustoch
Toto sa mi stalo nedopatrením a neviem jeden výtlačok zrušiť.
ejmepb
Ako zistíš že voda práve začala vrieť, a čo dalšia knedľa zasa vymeníš vodu za studenú? A v akej forme paríš? Ja parím na utierke pod vajlingom.
aroooo
ja tiež stále vodu pod paráčikom nechám zovrieť,vložím knedle,pomastím mašlovačkou,zakryjem a o 20 min. sú knedle /vydvihnuté a normálne/, no ale skúsim aj toto z 1/2 dávky
marienka44
@Tlustoch ,z 1 kg múky je knedle pre regiment. Mne staci z 1/4 dávky. To je dobra poznamka, ze ci vymienas vodu vriacu za studenu, ked ides parit dalsiu a dalsiu knedlu. :-)
betka11
@tlustoch hrubá koža sa ti môže spraviť keď necháš knedlu podkysnúť a neprikryješ si ju utierkou ale počas varenia ti môže zostať akurát mazlavá keď sa moc varí voda, to je môj názor, robím ako varecháčky na horúcej pare.
tlustoch
Eimepb ja na knedle mám dve atikorove formičky, ktoré sú okruhlé dajú sa v strede chytiť a vybrať hotovú knedlu. Robím ich v dvoch rovnakých hrncoch na raz, dám na ne prikrívku a kedy vrie to zbadaš hneď. A čo sa týka výmeny vody, ano vymieňam oplatí sa. Marienka 44 na takúto knedlu netreba regiment je výborná a míňa sa ako keby horela. Milá Betka11, žiadné podkysnutie neni, nechám to bez utierky, nezostane mazlavé, voda vrie na plno pod formičkou,tak že názor daj na bok a keď chceš sprav tú knedlu podľa receptu. Potom mi napíš názor domácich a samozrejme tvoj.
betka11
@tlustoch pochopila som systém varenia tvojej knedle,formičky kde kúpim a kolko stoja aby som mohla podať hlásenie o úspechu, ďakujem za odpoveď
tlustoch
Milá betka 11 páči sa mi , že ťa humor neopúšťa. Ja mám okruhlé antikorové formičky, keď je uzavretá do stredu tak má priemer 17 cm a keď je roztvorená tak má 28 cm.Kúpil som ich v domácích potrebách ešte vtedy keď boli koruny. Jeden kus stál 85 Kčs a kolko stoja teraz eurou neviem. Prajem ti aby sa ti podarili knedličky a nemrač sa.
betka11
@tlustoch čudoval by si sa mojmu mračeniu,keď tuho rozmýšlam či to nie sú tzv.paráky okrúhle dierkované s hliníkoveho materialu,lebo ja mám také merať ich nejdem či splňaju také isté parametre a knedlu- knedličku vyskúšam prečo nie veď človek sa učí celý život a aj tak zomrie "hlúpy".
zmmm
duschko v domácej pekárničke si vyberieš "cesto" alebo aký program? prosím ťa daj recept, ďakujem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia