Domáca mortadela

katarinalucanova - fotkakatarinalucanova, 11. marca 2018

Jednoduchá príprava skvelý výsledok. Dobré jedlo na pohostenie na Veľkú noc.

15 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

1,20 kg (alebo pliecko)
5 strúčikov
5 ks
1 ČL
1 ČL
1 ČL
1 ČL




Postup

  1. 1

    Bravčovú krkovičku alebo pliecko zomelieme. Ja som použila krkovičku. K zomletému mäsu pridáme všetko korenie podľa rozpisu, pretlačený cesnak a vaječné žĺtky. Dobre premiešame. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a jemne ho vmiešame do zmesi. Zo zmesi sformujeme valec, ktorý zabalíme do pevnejšej potravinovej fólie. Konce dobre utiahneme, aby sa nám mäso nedostalo von. Ja som valec zabalila do fólie pre istotu 2krát. Odložíme do chladu. Najlepšie cez noc.

    Domáca mortadela - obrázok 1
  2. 2

    Keď máme odležané, vložíme valec zabalený vo fólii do hrnca s vodou a varíme. Varíme pomalým varom hodinu a pol. Po uvarení vyberieme z vody a necháme vychladnúť. Odstránime fóliu.

    Domáca mortadela - obrázok 2
  3. 3

    Pokrájame ako nárez. Podávame so zeleninou alebo s pečivom. Môžeme podávať aj ako hlavné jedlo zo zemiakovým pyré.

    Domáca mortadela - obrázok 3

Diskusia k receptu

motyka
Máme radi domácu mortadelu. Ja ju nechávam stáť v chladničke a až pred varením ju dávam do fólie. Tvoja sa mi páči viac.
Odporúčam všetkým vyskúšať, je výborná.
evelynba
Katka je SUPER expert na dezerty a teda pri jej receptoch klobúk dolu :-). Toto je tu jej prvý mäsový recept a vôbec nemusí byť zlý. Ale súhlasím s @radost , skutočne by mu pomohlo iné naaranžovanie, menej tých "hnedých kolies" a pridať niečo farebné, zeleninku červenú, zelenú, prípadne pekné žlto-biele vajíčko a pod. To by potom dostalo úplne iný level. Tak nabudúce. A či mortadela? No to asi nie, ale v zásade nech si to autorka volá ako chce, možno by však nebolo od veci dať to slovo do úvodzoviek.
Pekný deň všetkým.
2010
@Komunista (12.3.2018 13:58)
Skoda ze @masiar50 prestal komentovat udeniny, pridava radsej kolace, lebo tu su vsetci majstri sportu a je to strata casu. Ked si si nahodou nevsimol hovorime o technologii a konzistencii. No a ta farba co konzervuje... kolko dni vydrzi fasirka bez nej pre navstevu v ladnicke?
komunista
@2010 (12.3.2018 15:56)

Ked si si nahodou nevsimol, @Katarina2511 komentovala vzhlad, nie technologiu a jej som aj adresoval svoj prvy komentar. Pisat na akekolvek jedlo "nechutne" nie je vobec vhodne.
radox1
@Komunista (12.3.2018 16:06)

kolko ti mam dat receptov z varechy,ktore su naozaj nechutne?netvrdim ze tento je nechutny.
evanaaa
Pamätám sa, ešte keď som pracovala, tak niekto prišiel s receptom na mortadelu, ktorý sa hneď rozšíril a každá sme ho vyskúšali, niekde ho možno ešte aj mám, mlel sa tam tuším bôčik 2x, presne si nepamätám postup, ale viem, že prierez bol úplne iný, trocha sa aj na mortadelu podobal. Skúsim pohľadať, lebo som aj sama zvedavá....inak ani tento spôsob nie je zlý, myslím aj chuťovo, aj keď sa to k mortadele nedá prirovnať, jesť sa to iste dá.
evanaaa
Dodávam ešte - mne to pripomína skôr pečeňovku......
motyka
Tento názov mala táto špecialitka oddávna. Poznám to už skoro 30 rokov. A keď má názov domáca, tým autorka dáva najavo, že ide o jej recept a nie o tú mortadelu, ktorú poznáme najmä z Talianska. Robím ju aj z bôčika, alebo pol na pol. Vtedy je najlepšia. A pridaním toľkých vajec a státim v chladničke, celkom zmení štruktúru. Je fakt výborná. Môže sa už uvarená vyváľkať v nasekaných bylinkách, alebo v mletej paprike, či inom korení so sezamom. Alebo ako chcete. Na obložené misy - delikatesa. Takže si myslím, že je podstatné, že sa to dá urobiť doma a nie je to saláma, či šunka z obchodu.
dormella
@Motyka (12.3.2018 18:42)

Mortadela (mortadella) = italsky vareny salam - neuzeny.
Pred triceti lety ho asi malokdo na Slovensku znal, tedy jeho original. Neverim, ze autorka receptu dodneska ten pravy nevidela, neslysela ci neochutnala.
V opacnem pripade se ji omlouvam, ale toto je varena sekana
radost
@Dormella (12.3.2018 19:57)

ja originál nepoznám ani teraz-kľudne umriem nevedomá..áno..takých 35 rokov dozadu tento recept koloval-odvtedy ho robievam i ja...bez bazalky-manžel ju nemá rád...raz za rok-zvyčajne k veľkonočným sviatkom..
nuž-dobre je-kým pospolitý ľud rieši takéto drobnosti..bodaj by to takto zostalo..
majme všetci dobrý pokojný deň..:-)
kvakac
Ja tento recept tiež poznám a pod týmto názvom . Robím ho už od 1985 roku. Len do neho pridám kúsky mastného bôčiku asi 1 cm a tie potom robia tie oka. Počúvajte vy odborný kibici sami pridávate recepty čo sú už sto krát uložené na nete. Pritom si myslite aký ste majstri sveta, asi ste múdrosť chlipali veľkou lyžicou. Čo ták niečo vytvoriť s vlastnej hlavy a nie mudrovať nad názvom. Táto mortadela je veľmi chutná a hlavne bez chémie vďaka za recept.
katarina2511
@Kvakac (13.3.2018 10:42)

Ked uz tak kvakas, tak si oprav tie pravopisne chyby v komentari. To aby si bol uplne super, ako Tvoje pridane recepty.
mathias
@Radox1 (14.3.2018 15:22)

to mám rád. Ja robím fašírku a spolubývajúca omáčku, tá ju vie lepšie dochutiť.Akurát som rozmýšľal, že ju navaríme.
mathias
@Radox1 (12.3.2018 17:04)

Na tie recepty tu máme jedného nemenovaného kuchára-experimentátora