Domáca maďarská saláma - najstaršia klasická verzia

pustaPusta, recept pridal: 27. februára 2011 10:10Ďalšie jeho recepty

Recept pochádza z Madarska a pripravuje sa najčastejšie na zabíjačkách. Táto saláma sa mi zdá chuťovo veľmi dobrá a je to jej najstaršia známa verzia. Osobne nemám možnosť jej výroby, ale vkladám recept pre tých, čo tú možnosť majú.

Suroviny

360
minút
príprava

Postup prípravy receptu

1

Mäso dôkladne zbavíme prípadných kostí, šliach, chrupaviek, ciev, blán a kože.Okrem bravčového pliecka môžemeešte použi bravčové stehno. Očistené mäso pokrájame na primerané pruhy.

2

Pruhy mäsa zomelieme na kotúči č. 10 alebo na č.12 do väčšej vhodnej nádoby. Dôkladne zmiešame so všetkými koreninami a dbáme,, aby boli koreniny v mäse všade rovnomerne. Jeden koniec čreva natiahneme na plnič a uviažeme ho na tesno na veľkosť plničového konca. Salámovú náplň plníme do čreva naozaj na tesno, aby tam nezostal žiaden vzduch, došlo by ku kazeniu mäsa za prítomnosti vzduchu.

3

Naplnené salámy údime 4 dni studeným dymom. Hotové salámy uskladňujeme na dobre vetranom chladnom mieste. Pri dodržaní podmienok prípravy a uskladnenia, saláma vydží v stave na konzum 7-8 mesiacov. Skôr, než by zo salámy začal kvapkať tuk, každú jednotlivo zabalíme do alobalu a dáme zmraiť do mrazničky. Po vybratí z mrazničky možno tieto tzv."marcové salámy" konzumovať hoci aj do septembra.3



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovali 2 ľudia (3,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • mamatata2, 27. februára 2011 o 13:13
    Pripomenula si mi časy, keď ešte žili rodičia, robievali sme podobné výrobky. Skúsim muža nahovoriť, veď údenie môžeme s niekým dohodnúť na dedine.
    Ďakujem za recept.


  • js9mxd, 27. februára 2011 o 14:15
    Žiadne korenie nedávaš len papriku a soľ?


  • js9mxd, 27. februára 2011 o 14:20
    Do klobások sa dáva min 200 až 220g soli na 10 kg mäsa. To ma učil starý mäsiar. Nebude 170 g málo. Chcel by som ju odskúšať.


  • pusta, 27. februára 2011 o 16:53
    js9mxd, nie v recepte nie je uvedené nič viac. osobne si myslím, že saláma má byť menej solená aj korenená ako klobásy. ved to, čo vieš od starého otca je v naprostom porriadku a mal pravdu, to ide do klobások, ale toto je saláma, ešte mám recept na csabai salámu, ak chceš vložím, tam už je ten pomer inakší, ako v tomto predise.


  • pusta, 27. februára 2011 o 16:54
    mamatata, dakujem


  • sovka62, 27. februára 2011 o 19:14
    Poznám tie salámy a ešte by som dodala, že sa po vyúdení a čiastočnom vysušení skladovali v špeciálnych drevených debniach, salámy boli popresýpané popolom z tvrdého dreva. Takto vydržali vždy až do novej zabíjačky (teda ak sa nezjedli).


  • pusta, 28. februára 2011 o 00:34
    sovka, tvoj dodatok je neskutočne krásny: "teda ak sa nezjedli", tak srdečne si ma rozosmiala hned zavčas rána - No comment - to hovorí za samo za seba, dakjujem...


  • bzuky, 28. februára 2011 o 06:13
    Velmi sa mi to pozdáva, podobný poznám len tam ide vela čierneho korenia.


  • kutala, 28. februára 2011 o 07:32
    Na kilo mäsa dávam 20g soli či sú to klobásy alebo salám.Je to osvedčené a výborne takéto množstvo.


  • pusta, 28. februára 2011 o 07:40
    ahoj bzuky, to, po čom túžiš ty, ten rp mienim ešte vložiť, ani neviem, prečo také vkladám práve teraz a čo nepočujem, práve sú fašiangy, čas zabíjačiek v plnom prúde, blíži sa Veľká noc...tak aj sa možno práve hodia


  • pusta, 28. februára 2011 o 10:11
    kutala, to už je len na tebe, ale predpis na túto salámu je taký, ako som uviedla


  • olinka12, 28. februára 2011 o 10:41
    No pre niekoho môžu byť dobré ale aj toho cesnaku je tam príliš veľa mi robíme klobásky už 40 rokov a na 10kg mäsa dávame 20 dkg soli, 3 dkg korenie, 5-7 dkg paprika sladká, 2 dkg paprika pálivá, 3 dkg razca mletá a 6-7 dkg cesnak a sú výborné skúste.


  • pusta, 28. februára 2011 o 18:31
    olinka, dám ti len do pozornosti, že v tomto prípade neide o klobásku ale o salámu a vložila som originál predpis na salámu, ktorá sa pod týmto názvom vyrába. pokiaľ ide o klobásky, každý má svoj vlastný osvedčený recept ako ty, ale neplatí pre všetky klobásky, inak ti dakujem, vyskúšam aj tvoje obľúbené


  • babidka, 10. marca 2011 o 16:06
    myslim , ze vsetci zabudaju na to , ze ta salama dlhsie zreje , zosusi sa a preto aj koncentracia soli bude potom vacsia .Preto ju nemozno porovnavat s klobaskami ktore sa jedia trosku skor a obsahuju viacej vody.



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Slovinská kuchyňa: Malá krajina s veľkými možnosťami
Krajina podobná tej našej – slovenskej, ešte i jej názov si s tou našou často pletú. Reč je Slovinsku, kde žije naša Varecháčka Marijanna.

Varné dosky: Elektrina verzus plyn
Ako vybrať energeticky úspornú varnú dosku a zároveň takú, aby sa nám na nej čo najlepšie varilo?

Medovníková chalúpka v rozprávkovom lese
- Inzercia -
Medovníková chalúpka sa skrýva v lese. A viete, že aj vy v kuchyni môžete takéto rozprávkové lesy chrániť? Celkom jednoducho – správnymi surovinami, ktoré pri varení používame.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 44/2014: Česká kuchyňa Česká kuchyňa
Časopis Varecha v piatok 31. októbra v denníku Pravda.


TOPlist