Domáca kysnutá knedľa

mmiro - fotkammiro, 13. júna 2012
Domáca kysnutá knedľa
Foto: mmiro

Kysnutá knedla

70 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 g
1 ks
300 ml vlažné
1 ks
0,5 dcl




Postup

  1. 1

    Jemne zohriať mlieko, pridať trochu soli a trochu cukru. Do mlieka rozmrviť 1 kocku (25g) kvasníc a počkať kým vyplávajú.

    Domáca kysnutá knedľa - obrázok 1
  2. 2

    Múku, mlieko s kvasnicami, vajce, olej a trochu soli vymiešať na cesto. V pomúčenej myse nechať kysnúť.

    Domáca kysnutá knedľa - obrázok 2
  3. 3

    Cez leto po cca hodine (v zime aj po dvoch) vykysnuté cesto vyklopiť.

    Domáca kysnutá knedľa - obrázok 3
  4. 4

    rozdeliť na 2 rovnaké bochníky.

    Domáca kysnutá knedľa - obrázok 4
  5. 5

    Každý bochník variť na pare 20 min. (nevšímajte si moje "profi náradie" :) na varenie knedle)

    Domáca kysnutá knedľa - obrázok 5
  6. 6

    Po 20 min. vybrať a nechať pár minút odpočinúť.

    Domáca kysnutá knedľa - obrázok 6

Diskusia k receptu

douglas
Pekný fotorecept. Ukážem ho môjmu manželovi...furt fňuká, že rád domáce knedlíky, tak nech si ich podľa tvojich navarí :).
cica2
si šikovný, knedľa sa ti super vydarila :-) Pekný postup....a bod 5 nemá chybu :-)))
duschko
Mas velmi pekny knedlik. Ked robim na pare, tak cas varenia mam 25 min. Potom sa v omacke tak rychlo nerozpadne a drzi pokope..
rea1
obrazok c. 5 :-))) ja ako "parak" pouzivam plienku pripevnenu gumou na kastrol a knedlu prikryvam vajdlingom. hlavny je ten krasny vysledok. :-)))
ula2
dobre vyzerá , ale nebol ti tak trošku ťažký?
marcy
presne takto improvizujem bez profi náradia,výsledok je nádherný.....domáca knedľa je fajnota,nenamokne rýchlo šťavou a preto nám veľmi,veľmi chutí :o)
dandulka
nevyzerá najhoršie, je veľmi tuhá. Na knedľu ide pol. múka, nie celé vajce, ale žĺok a miesto mlieka ide voda, nie je to koláč.Olej do cesta nejde tiež, olejom sa len potrie hotová . Knedľa má byť po prekrojení deravá. ľahká. Známka kvality.
marienka44
Ja pridavam do cesta na kocky pokrajane a oprazene pecivo. Knedla ma potom "oci".
mojack
aj bez vajíčka to ide...mlieko alebo vodu . Je tu veľa receptov na domacu knedlu , tak popozeraj.
mmiro
viem ze by mala ist polohruba muka, ale zijem v spanielsku, a tu sa da kupit len hladka. Som rad ze sa z nej da nieco spravit... A kedze tu na to nemaju ziadny nazov tak kamarati (spanieli) to volaju biely chlieb :D
dandulka
tak to mi je jasné, viem , že tam nie je iná múka tak ako v Taliansku.
safira85
ja som spravila presne podla tohto receptu.tiez som nemala doma polohrubu hladala som recept na knedlu s hladkou mukou a nasla som tvoj.knedla nam velmi chuti len sa tak po nej zaprasi:))))kazdy nech si robi podla seba.najlepsia je domaca nie tie suchotiny co predavaju v obchodoch:)))
mkuchm
Takze, knedla,, muka polohruba, urcite polohruba,, NIE HLADKA. cca 0,5 kg . Kvasok, 1dcl mlieka vlazneho, + 1 kocka drozdia a trosku cukru. Nechat v teple aspon pol hodinku. Naliat ku muke + sol (1/2 kl) a cesto doliat sodou. Zamiesit hladke nie tvde, nie lepive cesto. Tej mineralky si date tolko kolko treba. Proste cesto musi byt take ako pisem, ani hutne ani riedke.. Kto nevie ake, nech si ide knedlu kupit do obchodu. Varenie nie je pre kazdeho :).. Ok, nechat kysnut hodinku, aj hodinku a pol. Potom premiesit, rozdelit na dva bochniky. Zase nechat este aspon 15-20 minut pod utierkou.. das si varit vodu. Ked bude voda vriet, dat na parak a cca 1/2 hodinku parit. Zalezi od velkosti ale 30 minut az 37 minut urcite staci :) neotvarat , nepozerat.. vyckat.. a bude dobra..
mkuchm
Jaj a zabudol som, 1ks vajce do tej muky treba dat.. normalne cele, zltok aj bielok, a ak by niekto nepochopil, tak srupinu treba vyhodit.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia