Kôprová omáčka

Domáca kôprová (fotorecept)

Autor receptu: 2010

Išiel som robiť klasickú zelenú fazuľkovú kôprovú omáčku. Vždy robím len z čerstvej fazuľky. Kúpil som krásny zväzok čerstvého kôpru aj s korienkami (Ázijci používajú aj tie, majú väčšiu arómu), ale cena fazuľky ma vystrela. Hneď vedľa bol za tretinovú cenu thajský baklažán. Tak sa zrodila domáca fúzia.

15 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Thajsky baklazan vyzera ako male zelene jablcka.
  2. Umyjeme, ocistime od stopiek a nakrajame na stvrtky.
  3. Do woku dame na rozohriaty olej oprazit cibulu, cesnak, susene chilli a cerstve chilli.
  4. Na druhej panvici som dal oprazit baklazan a po niekolkych minutach podlial vinom, zakryl a dusil do polomaka tak asi 10 minut.
  5. Baklazan som pridal spat do woku, premiesal ochutil solou, korenim, podlial kuracim vyvarom a prisal sladku chilli omacku.
  6. Zmiesal cmar, mlieko a vmiesal skrob (arrowroot), nakoniec pridal posekany kopor a strucik cesnaku a kratko prevaril.
  7. A domacu fuziu treba dokoncit - ochutit octom, tak aspon kokosovym ochutenym a zemiaky nahradit tekvicou a prudko oprazene volske oko na thajsky sposob.