Kôprová omáčka
Domáca kôprová (fotorecept)
Autor receptu: 2010
Išiel som robiť klasickú zelenú fazuľkovú kôprovú omáčku. Vždy robím len z čerstvej fazuľky. Kúpil som krásny zväzok čerstvého kôpru aj s korienkami (Ázijci používajú aj tie, majú väčšiu arómu), ale cena fazuľky ma vystrela. Hneď vedľa bol za tretinovú cenu thajský baklažán. Tak sa zrodila domáca fúzia.
15 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- Thajsky baklazan vyzera ako male zelene jablcka.
- Umyjeme, ocistime od stopiek a nakrajame na stvrtky.
- Do woku dame na rozohriaty olej oprazit cibulu, cesnak, susene chilli a cerstve chilli.
- Na druhej panvici som dal oprazit baklazan a po niekolkych minutach podlial vinom, zakryl a dusil do polomaka tak asi 10 minut.
- Baklazan som pridal spat do woku, premiesal ochutil solou, korenim, podlial kuracim vyvarom a prisal sladku chilli omacku.
- Zmiesal cmar, mlieko a vmiesal skrob (arrowroot), nakoniec pridal posekany kopor a strucik cesnaku a kratko prevaril.
- A domacu fuziu treba dokoncit - ochutit octom, tak aspon kokosovym ochutenym a zemiaky nahradit tekvicou a prudko oprazene volske oko na thajsky sposob.