Domáca klobása na Veľkú noc

ancicka - fotkaancicka, 12. marca 2013
Domáca klobása na Veľkú noc
Foto: ancicka

Bez klobásy si Veľkú noc nevieme ani predstaviť,tak sa robí vo veľkom.

60 minút
príprava

Suroviny

5 kg
5 kg
20 dkg
10 - 12 dkg
1,30 g, balíček
1/2 balička
2,20 g, balíčky
2 čl
1 PL
1 - 1,5 l




Postup

  1. 1

    Mäso a bôčik zomelieme /dnes vám zomelú v každej mäsiarni/.Vo väčšej nádobe /lodni/ si mäsko rozložíme a osolíme,poriadne premiešame .Do večšej misky dáme vodu a pretlečíme do nej cesnak,pridáme peper,rascu,cukor a papriku.Rukou všetko dobré premiešame,aby sa vo vode rozpustilo a vylejeme na mäso.Obidvoma rukami mäso dobré vyhnetieme,ako keby sme hnietli chlieb.Treba to hniesť niekoľko minút,aby sa do mäsa dobré vstrebalo korenie.

  2. 2

    Po premiešaní ideme plníť.Plníme na mlynku č. 10. Na mlynček miesto šajby-dierok pripevníme trubičku na plnenie klobás,/dostať kúpiť v kuchynke/.Na trubičku natiahneme črievko a plníme ./dostať kúpiť u mäsiara,alebo aj v niektorých potravinách/.

  3. 3

    Po naplnení stočíme na úhľadné klobásky,asi 20 cm.Teraz už len navliesť na palice a dať do údiarne.My si ich vyúdime sami,no kto nemá údiareň doma,tak si zoženie dobrého človeka,ktorý to vie a bude ochotný mu ich vyúdiť.

    Domáca klobása na Veľkú noc - obrázok 3
  4. 4

    Klobásky udíme aspoň tri dní na studenom dyme.Potom už len si na nich pochutnať.Pri práci som zabudla aj fotiť,no na budúce .

    Domáca klobása na Veľkú noc - obrázok 4
  5. 5

    Klobásky sme urobili aj s Týmto korením,ktoré je na 5 kg mäsa.Korenie je jemne pikantné na čabajskú klobásu.Je tak všetko čo treba do klobás ,len podľa návodu vo vode rozpustiť.

    Domáca klobása na Veľkú noc - obrázok 5
  6. 6

    Hotové.Dobrý šmak!

    Domáca klobása na Veľkú noc - obrázok 6

Diskusia k receptu

hviezdickaz
akurat sme dojedli tie,co sme robili naposledy, a zistujem, ze treba robit dalsie :)) len co si mi narobila chute! :)
aroooo
tak takéto obrázky v tejto večernej dobe?!?!!!! a kto bude utierať klávesnicu? A to údite až 3 dni, dávnejšie, sme doma údili 1 celý deň na studenom dyme a stačilo, ukladám, len údiť nemám kde
honestka
@ancicka , kolko vazi balicek mletej papriky a korenia? Mohla by si tam pripisat gramaz? my tu nemame rovnake balicky a chcem si to porovnat. = Inac su na zahryznutie.
Ak udite doma-to zavidim a spominam na mojho tatka.
pivonka
No, @Ancicka , tie sú krásne. Si macher, keď toto dokážeš. Aj som si tipla, že je to tvoj recept.
izabella929
Anička, krásne klobásky...) moje sa už vyúdili pred týždňom..sú skutočne fajné...u nás sa robia raz tak dlhé, ale to na chuti nič nemení...si veľmiá šikovná a chválim ťa.-)))
ariela6
Anička tie klobasky robiš sama alebo ti pomaha aj rodina ja sa tiež chystam take niečo skusit ale to musim urobit sama tak snat sa mi to podari
turistka
@ancicka , takú chuť si mi narobila, ale treba si mi ju zájsť, už nemám po ruke udenára, tak teraz kupujem u mäsiara, že sú údajne domáce. Tvoj recept si nám pekne podala.
frezia68
Pekná práca.....a údenár by sa zišiel,ale bez neho ostane len chuť na také fajné klobásy :-)
rea1
krásne. a aj keď ja klobásy nejem, vyzerajú chutne. recept mám vyskúšaný vlastný, miešali sme bravčové aj s hovädzím, robievali sme kedysi, aj údili sme si sami u uja v záhrade, otec zmajstroval udiareň na studený dym, pekne ju zvonka natrel jedna doska žltá, druhá červená - vyzeralo to, akoby na záhrade bola klasická dedinská kadibúdka, len to vyrezané srdiečko na nej chýbalo. lenže z toho všetkého ostal už iba recept. :-)
vie niekto z karlovešťanov, či ešte dedo Tomek (býval pri poliklinike) údi? @tetrissss , haló, karlovešťanka, povedz! alebo poznáte niekoho zodpovedného, kto by v bratislave vyúdil donesené klobásy? :-)))
palokuchki
@ancicka , robis chute. Klobasky vyzeraju vynikajuco. Ja sa ich tiez chystam robit k velkej noci, len dufam ze budem mat cas. Mohla by si prosim ta napisat ako spominala @honestka mnozstvo korenia a papriky v gramoch alebo v lyziciach.
sonulienka
@ancicka nerob chute vyzerajú výborne ale aj mne sa zdá tak ako píše @mesiar50 ,že trochu veľa korenia ale máte ich určite odskúšané a chutia Vám. Máme trochu inakší recept a ak chcete dievčence čo žiadate na gramáž možem ho sem hodiť máme ho odskúšaný.
afataga
ja sice klobasy nebudem robit, ale ciste teoreticky ma zaujima, naco sa dava ten cukro? babka chovala prasiatka a robievala zabijacky, ale cukro nedavala, mozno ze iny kraj, iny mrav :-)
pusta
vyzerajú výborne a iste aj tak chutia
lusinkab
tak teraz by som si taku klobasku hned dala :-) krasne neskutocne drazdive fotky :-)
oldomachac
ano, maso ochutit koreninami, ktore su tam napisane, ( mozno kmin cely) ziadne tzv. zmesi ,, chorizo, ci cabajka,, raz som ich pouzil a vysledok totalne sklamanie, este ze som vtedy pohol rozumom a urobil len par kusov, nedoporucujem, klasika je klasika, dobru chut!
pani afataga, cukor v slanych jedlach tzv. zvyraznovac chuti, troska cukru a vysledok je, vyraznejsia chut hotoveho produktu, ja takto robim aj sudovu kapustu, je vyraznejsia
angast
aplikujte si tam aj kilo cukru, ja robím klobáse dlhé roky a vždy boli perfektné /recept ako kimlo/ a moji praprapraprapradedovia tiež
nikdy cukrové aplikácie nepotrebovali a chuť a vôňu mali aj bez
cukru vynikajúcu. Viem , že poľovníci si pridávajú cukor do divočiny, ale nie na zvýraznenie, ale na potlačenie prenikavej chuti divočiny
honestka
@angast , vsak ta nikto nenuti.
Kazdy dedi a robi svoje osvedcene rodinne recepty a na ten cukor sa vela ludi pyta preco?
a kedze to vysvetlil odbornik@mesiar , lahko porozumitelne.
Nie vsetci mame radi rychlosol, sanaitru a vselijake gebuziny.
a s cukrom sa robilo tiez odjakziva-ked nie u vas u nas iste.

Takze pijaaankoooo, neboj neprideme na kontrolu ani ta neprinutime.
afataga
mna ste s tym cukrom nepresvedcili, ved kto chce nech si da
honestka
dakujem, napisem si to do poznamok, lebo casto sa tu uvadzaju iba "balicky" a preto sa pytame na gramaz.
ancicka
@radox1 ,áno,@izabela ,dakujem @mojak ,nepredám!,@ariela6 ,nie nerobím to sama,ja iba popripravujem a chlapi to robia s mojou pomocou.@turistka ,@rea1 ,len sa treba popýtať,údenár sa najde.
@sonulienka ,mesiar50,práveže píše,že bez jednej chybičky a to ked je ozaj mäsiar,tak to si vážim.Tie klobásky,kto chutnal,tak vždy len chválil.
@afataga ,ten cukor,ako sa tu rozoberá,tak sa pridáva kôli chutí a taktiež v mäse pôsobi to,že mäsko nieje tmavé,ale pekné červené.Je to podobne ako ked sa pridáva rychlosoľ.Neviem prečo nejde niekomu do hlavy,že v klobáskoch je cukor.ja pridávam aj do guľašu,či to už hovädzieho,alebo bravčového,samozrejme,že iba trošku.
ancicka
@oldomachac ,tak toto korenie sme mali prvý raz.Kúpil to syn.Uvidíme,až budeme koštovať,možno že posledný.
afataga
ja som sa len pytala, este som to nepocula, asi furt lepsie ako tie dusitany
tiginko
hej! To čo má byť, útok na žabky? Asi Vás nahlásim adminovi!
abdul
Mám cukrovku, takže bez cukru. Ale chlieb s maslom a jahodovým lekvárom si na zabíjačke dám. Mäsiara šlak triafa, aby som mu nenamrvil z toho chleba do hurkov.
violeta
Uz prestante!!! rosnicky su predsa zakonom chranene :-D
ancicka
Nehnevajte sa na mňa,ale posledné 6 komentáre sú z "cesty".Admini vytvorili tajné správy,tak si tam vymieňajte takéto komenty.
tiginko
pravdu máš @ancicka , svätú...nie každý toto znesie pod svojim receptom...mládež, radím presťahovať sa inam!
jerica
@ancicka ver , to už naozaj nemôžeš pridať na varechu výborný recept , potom mať pritom od varecháčiek/ov posmešné komentáre ? , je to pod úroveň . Napíšem Ti do TS .
evanaaa
Klobásky na pohľad pekné a myslím, že aj na chuť, či s cukrom alebo bez, mimochodom, aj ja zvyknem slané a mäsové jedlá štipku osladiť, ono to vyrovnáva chuť, tak ako keď sa do saldkých jedál zas pridáva štipka soli....no aže sa to tu trochu okorení humorom, mi nevadí, skôr som rada ako keby sa hádali a kazili ovzdušie.
pusta
@ancicka , bežne sa pridáva cukor v malýých množstvách do mnohých údenárskych výrobkov, povie ti to každý mäsiar a to z dôvodov, ktoré uvádzaš ty sama i další.napr. sú súčasťou čabajky, pikantných madarských klobás, pick salámya iných. Veľa z nás ich s chuťou konzumuje, bez toho, že by mali o tom aj vedomosť a na ich chuť nedajú dopustiť.my sme doma dávali cukor pri výrobe klobás. pre ilustráciu prikladám tieto linky svojich receptov
 www.toprecepty.sk/recept/1193-madarska-domaca-gyulai-klob...

 www.toprecepty.cz/recept/15889-cabajska-klobasa---csabai-...
kimlo
@pusta do čabajky nejde ani cukor ani korenie ako je uvedené v linku, pod receptom je to aj v diskusii...
afataga
@ancicka prepac, ale nerobili sme si posmech z teba ani z tvojho receptu, srandu sme si robili iba medzi sebou
2010
@ancicka , pozeram, pozeram aj by som spravil, ale tento pekny recept ma jednu velku technicku zavadu pre mna...je uz 7.30 vecer
ale stale je+ 25 C , takze ziadne studene udenie sa u nas neda :-)
pusta
@kimlo , ja sa nehádam...tak to bolo v recepte, ktorý som našla na madarskom webe o zabíjačkách, a tak som ho zverejnila.my dávame doma, asi je to vec vkusu a lokality. názory sú rôzne. vdaka za pripomienku.
angast
samozrejme stará @lucylee
Tá nemôže nikde chýbať , aby mohla vyrývať , podpichovať a
rozoštvávať ľudí. Len čaká a sliedi na príležitosť zakročiť.
Toto je jej hlavné poslanie na vareche.
andreac
Oznam pre diskuskutujucich k tomuto receptu: Uzivatel @lucylee poziadal o vymazanie svojich komentarov k tomuto receptu. Redakcia
hortenzia51
prosím o vysvetlenie: zda sa mi že tej vody ako recept uvádza 1-1,5l vody nieje veľa????nieje to omyl nemá to byť namiesto liter deciliter???
ancicka
@hortenzia ,nie nieje.Ja pridám aj viac,lebo pri miesení voda vsiakne do mäsa a potom je klobáska fajná šťavnatá.Je to v poriadku!
angast
@ancicka
nechcem ti nejak moc oponovať , ale tiež si myslím, že tej vody je veľa.
Pozri sa ne ten link hore gyulaj kolbas . Tie klobase vyzerajú ako sušené slivky. Vieš prečo? Bolo použité veľa vody, ktorá sa pri údení odparila. Niekedy v klobáskach po údení a odparení vody vzniknú
vzduchové medzery a začnú plesnivieť. 1dcl úplne stačí, alebo vôbec.
Bez vody ostanú krásne valcové a plné. klobásky som pomáhal robiť od malička, potom som si ich robil sám , ale vždy bez vody. Ahoj
ancicka
@angyst ,je to vec názoru,no v mojom prípade vec dlhoročnej praxe a skúsenosti.Mý každý rok zabíjame aj dve-tri prasiatka,/svine 200kg/ a takto robíme stále.Ešte sa mi ani raz nestalo aby sa klobásky pokazili,alebo ako ty vravíš,že splesniveli,iba tak v "bruchu".Vzduchové medzery vznikajú vtedy,ked pri plnení fliačkov nepoprepichuješ vzduch a fliačky nenaplníš dostatočne na tesno.
1 dl vody na 10 kg je to žalostne málo,to Ti potvrdí každý mäsiar,vid@mesiar50.Zoschn ú ti vtedy,ked ich necháš vysieť dlho na vzduchu,no ja si ich uskladňujem po týždni do mrazáku.A ešte som nepočula,aby sa pri údení,ked sa údia pri studenom dyme ,voda odparila a to ani pri zahycovaní,čo je rýchle údenie.A v tom je zasa môj muž expert!
Ty si iba pomáhal robiť ,no ja ich robím stále.Síce už teraz robia mojí synovia,ale pod mojím dozorom a s mojím receptom.
pusta
@angast , súhlasím s tebou, na fotke sú klobásy nepekne zošúverené. mne sa tá ďulajka v pridanom linku tiež nepáči, tú fotku som nerobila ja, neviem, ako ich robila autorka fotky Eva Hubová. ale nám doma tak nevyzerali, boli krásne plné a hladké, robené presne podľa tohoto receptu, ktorý som tam vložila. s tým vzľadom klobás na tej fotke som veľmi sklamaná, nekomentovala som to pod svojim rp, nechcela som sa dotknúť pani Hubovej. vtedy som ešte ja nefotila.
mesiar50
Z klobás sa časom odparuje voda,tým pádom sa postupom času
klobásy sťahujú a zvráskavie ich povrch.To znamená iba toľko čím
dlhšie budú visieť v komore tým ich budete mať menej.Samozrejme
myslím tým kg.Behom mesiaca môžu byť straty medzi 15-20 kg
Dôležitým faktorom je samozrejme aké mäso sme použili
Ak pridáme hovedzie vyschnú klobásky rýchlešie.Údenie studeným
dymom trvá cca.3 dni.Teplota by nemala prekročiť 20st.C
reguluje sa mokrými pilinami resp.dobre vlhkými.
mesiar50
1lvody ku 10kg nie je veľa mäso to stiahne.Koreniny sa rozpustia
rýchlejšie.1dc je málo samozrejme
mesiar50
cukor pridával aj môj starký aj do klobás
pridáva sa zvyčajne 50 g kryštálového cukru ku 10 kg mäsa
zvýrazní chuť a udržuje po dlhšom skladovaní stálosť farby
Klobása musí byť napevno narazená ináč hrozí plesnenie v zduchových bublinách.Píšem tu samozrejme o klobásach robené doma.Pochybujem,že niekto tu na vareche má originálnu receptúru
napr od Pick firmy atď.Každý si mieša podla svojej chuti prípadne
podľa dobrých rodinných receptov
mesiar50
@Ancicka
U jedného môjho kamaráta sme každoročne miešali do klobás biele
víno premiešané z lisovaným cesnakom.Bratranec mi vravel,že na
jednom mieste mu kázali namiešať do klobás zemiaky a mlieko(bratranec je tiež mäsiar)no to som žasol aj ja.
Nemám najmenší dôvod zaujať k tvojim klobásam negatívny postoj
z odborného hľadiska sú bez chyby.Prajem ti pekný deň
ancicka
@mesiar50 dakujem veľmi pekne.Ja už odborne neviem aké straty sú pri sušení,ale to viem,že ked máme možnosť,tak pridáme aj hovädzie,alebo divinu,no a vtedy klobásky schnú rýchlejšie.No s tým vínom a mliekom to som ani mepočula,ale samozrajme ,nebúdem ani skúšať.ja dávam 1 PL cukru a si aj odvažím.Asi je to tých 50 g.
A čo sa týka toho údenia,tak samozrejme,že sa neúdia v kuse tri dni,ale s prestávkami. Pozdravujem!
mesiar50
Čo som si všimol,že zmrazuješ klobásy.Z odborného hľadiska je to samozrejme neprípustné,ale v domácom použití je to veľmi rozumné
riešenie.Práve k vôli tým stratám pri sušení.Preto aj uležané hovädzie
mäso nenájdeš u mäsiara aj tam sú straty okolo 20% na 100kg.Iba ak
po známosti že,ti zopár kúskov spraví.Aj my sme údievali iba cez deň
ca 2-3 dni.Cez teplejšie dni zase v noci a cez deň sme mali klobásy povesené v komore.Zmesi kombi korenín na klobásy ktoré predvádzaš
je výborná vec.Obsahujú extrakty korenín,cukry atď.Ja som s nimi
bol veľmi spokojný.
Prajem ti pekný víkend
palokuchki
@ancicka , dakujem ti za doplnenie gramaze korenin. Ja mam tiez recept zo Slovenska a pridava sa tam voda podobne mnozstvo ako mas ty tu uverejnene. Este k tomu cukru. Ja som mala namocene maso v marinade na udenie a do marinady som namiesto sanitry pridala 2 PL lyzice cukru na 10 litrov vody. Vyudene maso je pekne ruzove, takze ten cukor tam nieco urcite robi. Dakujem za napad tebe aj @honestke.
ancicka
Danka,ja čo viem od dobrého mäsiara a to možno potvrdí aj @mesiar50 ,varechač,že cukor mäsko pekne farbí ma červeno,tak ako ked dáš rýchlosoľ do mäsa a isto tam robí aj chuť@mesiar50 ,my sme to robili prvý raz a to si robil syn zvlášť.Koštovali sme a ja nevidím v tom nič zlé.Má to dobrú chuť a taktiež je šťavnatá.Takže nemusí sa toho nikto báť.
radox1
ja som len prekvapeny,ze je tam viac cieneho korenia ako mletej papriky.vacsinou sa dava na 10kg okolo150- 200g papriky a 40g korenia a mi zda velmi vela.
mesiar50

Iný kraj iný mrav. Napr.Poliaci papriku vobec nedávajú do klobás.Ja žijem na hraniciach z maďarskom
Ak dovolíte napíšem ako som to miešaval ja resp.aké
koreniny som zvykol používať.
Ku 10kg mesa:
korenie čierne mleté 40g/sol 20g-22g/paprika mletá
sladká 200g(záleží od toho či je domáca či obchodná)
mletá čili paprika podla potreby/cesnak prelisovaný resp.mletý tiež podla potreby/rasca podla potreby/
víno biele cca 1l.Cukor sa pridáva ako zvýrazňovač chuti a pri dlhodobom skladovaní udržuje stálosť farby.
Samozrejme gazda resp.gazdiná určuje aké koreniny
sa budú aplikovať.Napr.na istom mieste nebolo zelane c.korenie,alebo rasca atd.Preto píšem viackrát,že ,.podla potreby'Aplikovane vino musi byt kvalitne bez hocijakych zmien akosti.Samozrejme zalezi aj na surovine resp.mese.Meso chudsie nam tie koreniny
pojme lepsie ako meso mastnejsie
Ako som uz pisal horevyssie nemam dovod okomentovat tento recept negativne.
Prajem vam vsetkym pekny vikend
ppetr
Dobrý den, měl bych dotaz ohledně toho vína do směsy jak píšete. Je to z důvodu chuti klobás? Máte to otestované na chuť na rozdíl s vodou? Paprika se nechá taky rozpustit ve víně tak, jak se to dělá s vodou? Poslední věc k cukru - píšete dát krystal. Někde jsem četl, že je lepší dát opravdu krystal než práškový a to z důvodu, že se krystal déle rozpouští v masové směsi a směs před nabitím do střev lépe "vyzraje". Asi na tom něco bude. Tohle jen pro zajímavost. Dát cukr(+sůl) do klobás mám taky od starého praktika řezníka ( sanitr nedávám - chemie je okolo až dost). Zdravím Vás z Moravy a přeji pěkné Velikonoce. Petr
mesiar50
@ppetr
Bohužial som od vás správu nedostal žiadnu.
No napísal som vám ja.Dúfam,že ste ju dostal.
Prajem vám pekný večer
tassiedevil
@ppetr , pridávanie vody do klobás je nesprávne, práve naopak, mäso sa má čo najviac odvodniť, lebo voda v mäse podporuje vytváranie baktéríí...a čo sa týka cukru a vína v klobásach, cukor v kombinácii s vínom pôsobí ako štartovacia kultúra, ktorá zabíja nebezpečné baktérie v mäse...ja pridávam len 5g cukru a pol deci vína na kilo mäsa
ppetr
Ano, vše přišlo v pořádku. Díky. Petr
mesiar50
Tam v tom mojom recepte píšem 1l vína ku 10kg mesa
je to predimenzované trochu.Prepáčte.Mením
to na 500 ml VÍNA ku 10 kg mesa pre istotu.
zamo
ancicka kde dostanu koupit koření čorizo
ancicka
@zamo ,u nás skoro v každej mäsiarni a taktiež aj v niektorých potravinách.No bolo by dobré sa popýtať u mäsiara,či nemajú náhodou takúto zmäs.
ppetr
Dobrý den, nemáte někdo prosím kontakt, kde by se dala koupit dobrá domácí mletá paprika do klobás ?
Nebo máte někdo „svůj“ odzkoušený typ/značku, který by jste doporučili?
Děkuji předem za radu a posílám pozdrav z Moravy, Petr.





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia