Domáca huspenina

brano24 - fotkabrano24, 6. februára 2013
Domáca huspenina
Foto: brano24

Fantastické jedlo nielen pre chuť, ale aj pre všetkých, ktorým už ,,kĺby" vypovedajú poslušnosť. Rôsol z vývaru podporuje tvorbu maziva v kĺboch človeka. Jednoducho Zobraziť celý popisFantastické jedlo nielen pre chuť, ale aj pre všetkých, ktorým už ,,kĺby" vypovedajú poslušnosť. Rôsol z vývaru podporuje tvorbu maziva v kĺboch človeka. Jednoducho príjemné/chutné s užitočným.

6
porcií
20 minút
príprava
2 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
1 ks
1 ks
2 ks
1 ks
1/3 ks
1/5 ks
5 g
2 ks
5 ks
1 ks
4 strúčiky




Postup

  1. 1

    Všetko dáme spolu do cca 4l vody a postavíme variť. Privedieme do varu a varíme cca 1,5 hod v klasickom hrnci, alebo 30 min v kuchte.

    Domáca huspenina - obrázok 1
  2. 2

    Odstavíme a všetko z vývaru vyberieme. Mäso oddelíme od kostí a pokrájame na kocky. Kože z kolena nemusíme všetky, ale ja ich mám rád, takže nevadí. Komu ako podľa chuti. Pokrájané mäsko vložíme naspäť do vývaru, podľa potreby dolejeme vodu a ešte aspoň 15-20 min povaríme. Zeleninu pokrájame, ale necháme bokom.

  3. 3

    Odstavíme, dosolíme/dochutíme a vložíme pokrájanú zeleninu, samozrejme okrem cibule.

  4. 4

    Naberieme do misiek jednotlivé porcie a necháme pomaly vychladnúť a odstáť aspoň 24 hod.

    Domáca huspenina - obrázok 4
  5. 5

    Misku so sadnutým rôsolom pretrasieme a vyklopíme na tanier. Polejeme octom, posypeme nakrájanou čerstvou cibuľkou a podávame s čerstvým, teplým, chrumkavým chlebom. Dobrú chuť.

    Domáca huspenina - obrázok 5

Diskusia k receptu

oldomachac
takto nejako pripravujem tuto pochutku aj ja, uz veru niekolko rokov, ale nie v kuchte, totiz bojim sa, ze bude kalna, vzdy januar , februar , marec, podla okolnost, z davky mi vyjde asi 8-9 tanierov a veru len sa po nich zaprasi, prajem dobru chut!
radost
veľmi dobré-typicky zimné jedlo..a ten ocot plus cibuľa-mňam..veru sme túto zimu ešte nemali...treba napraviť...a pripraviť...:-))
brano24
Oldo, tanier je málo. Mám také cca 700 ml misky a to mám komplet obed. Polievku aj druhý chod. :-) čapoty a hrče za ušami :-)
boise
uaaaaa...mňaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaam!
abkul
Pridávam sa ku komentárom, je to skvelá pochúťka a nedávno som ju tiež varila a chutila vynikajúco. Dobrý recept dík, ja ešte pred koncom varenia pridávam asi 2PL octu.
tassiedevil
vyzera to dobre, mas pravdu je velmi zdrava, nie len na klby ale aj na pokozku, obsahuje mnoho kolagenu co zabranuje starnutiu pokozky...dievcata jedzte ju viac..ja ju robim podobne, ale pridam do nej aj spikove hovadzie kosti a trochu octu asi dve lyzice, toto ju obohati o mnoho vyzivnych latok..
kimlo
Takéto jedlo nemá chybu! Už len preto že sa nedá nahradiť žiadnym tofu a podobnými pánskymi huncútstvami... palec hore!
lacquer
Narobil si mi chute, cez vikend idem na to. Aj ked na liniu to nie je najlepsie, ale cas od casu mozme zhresit
tatranka
Presne takéto zloženie surovín na budúci týždeň vložím do hrnca.V tomto období robievame studeninu,lebo ju veľmi ľúbime.Máš ju peknú a s kopou mäska,takže aj sýtu a chutnú.
afataga
tak to je ine kafe :-) klby mi sluzia, ale to by som si dala, mam to strasne rada, ale nerobim to, lebo doma mi to nikto nechce ani vidiet a pre mna sa mi to nechce robit
rea1
Ja dávam iba mrkvu ale zato pridávam aj bravčové srdce, aby bolo viac mäsa. Do precedenej huspeniny dávam trochu octu a roztlačený cesnak. Keď boli deti malé, pre nich som robievala do malých misiek a na dno každej som okrem mrkvy dala aj koliesko vajca vareného natvrdo. Len tak, pre ozdobu. Robila som huspeninu túto zimu už niekoľkokrát ale určite spravím ešte, u nás ju majú radi všetci. :-))
hannah22
veru aj u nás už nožičky čakajú, teším sa.... máš ju peknú, jedlú.... :))
edward456
ja robim podobne ale varim ju 4-5 hodin,iba prebublava a potom je cista,priezracna ,viem od svojej babky,aj polievka ked prebublava je priezracna.
garanco
Keď som otvorila Tvoj recept, spomenula som si , že mi už 3 hodiny pomalinky vrie na sporáku skoro presne v takom zložení, ako si napísal. Raz za čas si na huspenine radi pochutíme - hlavne manžel, a ja sa nemusím starať, čo na večeru, na raňajky... :-))
perla61
No tak ja varím "nastudeno", tak sa u nás volá toto superjedlo asi tak tri- štyri krát do roka. Ale ako som postrehla, nik tam nedáva údené koleno, alebo paprče. Ja ho varím aj z čerstvých aj z údených končatín bravčekov ,plus trochu koreňovej zeleniny a varím ho pomaly 6-7 hodín. Potom ho zložím z ohňa,dám do špajze,kde povrch stuhne.Ráno zoberiem z neho masť, povyberám mäso, uložím do misiek spolu s roztlačeným a červenou paprikou rozmiešaným cesnakom a zalejem "studenom". Skúste a verte že iné Vám už ani chutiť nebude. Takto sa naučili jesť toto jedlo aj Tí ktorí ho predtým nemohli ani vidieť.
1x hajny
brano24
Vidím, že je nás dosť takých, čo si vieme pochutnať aj na takomto jedle. Možností zloženia a postupu je veľa, tak ako vlastne pri každom jedle. Každému podľa jeho chuti a skúseností. Hlavne, že výsledok je chutný a brušká plné :-) Ocot do vývaru nepridávam, neskúšal som to. Stuhne aj tak dokonale keď tam dáte ocot ??? Mal by som obavy že nestuhne. Perla - ráno pozbieraš masť a vyberieš mäso a zaleješ studenom ??? Veď ja to mám ráno tuhé ako aspik, takže už by som ani nepovyberal a ani nezalial nič. Takže všetko za tepla a nechať odstáť v chlade. Zatuhne a po preklopení misky nieje na vrchu usadená masť ale len krásny preizračný aspik. Ako na obrázku. Potom ten ocot a čerstvo pokrájaná cibuľka, teplý chlebík ....a tak ako ,,garanco" .... o raňajky a večeru je postarané.
perla61
brano24,keď to necháš v špajze v tom istom hrnci čo sa varilo (ja mám 15 l) tak to máš ráno akurát polotekuté.
brano24
perla61 , ale potom to už viac ani stuhnúť nemôže....
jozka2
ze pochutnat na takomto jedle,na tom sme vyurastli,ale zial nase deti uz nevedia co to je za dobrota pre nich je vsetko kaloricke.
tassiedevil
ocot môžes kľudne pridať, huspenina ti shustne bez problému, ocot vlatne pomáha vyťahovať výživné látky z kostí, kyselina octová reaguje s vapnikom v kostiach.....huspenina patri medzi super jedlá, len málo ludí o tom vie.....
mracik9
Pekný postup a ešte krajší výsledok,dala by som si.
ercinka
no a teraz som dostala takú chuť, že cez víkend varím aj ja... vyzerá výborne
kvetina23
Ďakujem za recept, už sa v hrnci varí, bude z nej dobrá silvestrovská huspeninka, aspoň dúfam, že sa podarí, varievam ju zriedkavo a táto bude podľa tvojho receptu Braňo, páčil sa mi najviac :)
hajny
Idem robit huspeninu prvy krat,vsade som citala,ze ju treba dlho varit a ty pises,ze staci pol hodinu v kuchte a potom este pol hodinu dovarit. Naozaj to staci na to,aby bola pena husta? Pravdupovediac,nechce sa mi 6 hodin vyvarat.
hajny
Odkedy som vyskusala tento recept , iny uz nerobim. Nakupim, sup do tlakoveho hrnca, za pol az tristvte hodinku je hotovo. Necham v spajzi vychlanut, stiahnem mastnotu zhora , nakrajam masko a nalejem ca do 8 tanierikov a hotovo. Je cira, krasna a vynikajuca. Polovicu vzdy porozdavam a potom musim varit zase :-) , zatial vsetci chvalili.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia