Domáca huspenina

vladokk - fotkavladokk, 5. februára 2011
Domáca huspenina
Foto: vladokk

paprčky a kolená či už predné, alebo zadné nasolíme po 3 týždňoch vybereme z rôsolu, (tri dni údime na studenom dyme z tvrdého dreva Zobraziť celý popispaprčky a kolená či už predné, alebo zadné nasolíme po 3 týždňoch vybereme z rôsolu, (tri dni údime na studenom dyme z tvrdého dreva dub, alebo buk) použijeme na huspeninu. Samozrejme dostať aj hotové :)

12
porcií
20 minút
príprava
420 minút
na 60 °C

Suroviny

2 ks
1 ks
20 cm2 očistená
8 l
15 strúčikov
1 PL
5 ks
5 ks
2 ks
1 ks




Postup

  1. 1

    Vyúdené paprčky a koleno umývame v troch vodách o teplote asi 40 stupňov. Do 10litrového hrnca, vložíme všetky ingrediencie, zalejeme povrch vodou a varíme. Doba varenia, by mala byť minimálne do doby, kedy rôsol po odobratí, začína po ochladení tuhnúť. Mám skúsenosť variť ju 8hodín minimálne. PODSTATNÉ!!! ---- voda nesmie vrieť!!! (iba pomaly bublinkovať) dôsledok prudkého varenia? - huspenina je nepriehladná mäso nadmieru rozvarené. Ked je mäso uvarené, samo sa oddeluje od kostí. Vyberieme ho na pripravený plech. Vyvarenú zeleninu do huspeniny nepridávam. Vývar ponechávam vychladnúť, aby prípadná mastnota vystúpila na povrch a odoberám ju. Nakoniec vývar precedím cez jemné sítko aby som získal čistú huspeninu. Do hlbokých tanierov, alebo misiek, na dno vložím kúsky mäsa a pásiky pokrájanej kože (tú obľubujem :) ), zalejeme čistým precedeným vývarom. V prípade, že by nám moc vychladol? Tak ho prihrejeme. Huspeninu dám vyhladnúť, keď nie je zima, pripravím si na to chladničku. Nedoporučuje sa dávať huspeninu s horúcim vývarom, treba ho nechať vychladiť na stole. Vložením do chladničky urýchlime proces tuhnutia. Po stuhnutí huspeniny tanier otočíme nad stolom a mala by držať, ak sa tak nestane :) jeme ju priamo zo stola :). Ale nie ..... v prípade že je dobre stuhnutá, posypeme vrch dochucovadlami, červenou mletou paprikou a korením + nadrobno nakrájanou cibulkou. Cibulku pokvapkáme octom, ale kludne aj citrónovou šťavou. No a toť vsjo ... dobrú chuť. (Pridával som na vyvarenie aj trs hlivy, myslím , že som tým nič nepokazil ) ak by boli nejaké gramatické chyby ďakujem za upozornenie Vladokk

    Domáca huspenina - obrázok 1

Diskusia k receptu

evetik
Akurat varim,ale len klasicku a bez zeleniny.aj ta tvoja vyzera chutne
franka1
my dávame na dno kazdeho taniera nadrobno nakrajaný cesnak, červenu papriku mletú a cierne mlete korenie, no a smozrejme mäsko...my davame aj kuracie, lebo mastne a koze moc nemusime
vladokk
ja sa nikdy nedržím danej receptúry .... každému podľa jeho chuti ... :)
koreniny sú super vec, pokiaľ človek nemá zdravotné problémy ... mleté korenie pridávam do jedál už pomenej skôr by som v budúcnosti vyskúšal bylinky, alebo hlivový prášok :)
Ďakujem za komenty
1x zizazi
marienka44
@Vladokk ,nikde, ani v rozpise surovin, ani v popise, nie je spomenuta sol. Nesolis zo zdravotnych dôvodov? Trochu snad môzeme. Niekde som citala, ze do vody na zaciatku varenia sa pridava ocot 1 PL. Neviem preco. :-)
vladokk
paprčky, kolená, slanina, šunka sa nakladá do solného pácu v tom sa ponechávajú aj mesiac niekedy pridaním rýchlosoli postačí aj menej. V tomto rôsole, do seba absorbujú soľ. V úvode som spomínal že, nasolené vyúdené kolená a paprčky, umývame v teplej vode... až v troch. Všetká soľ sa aj tak nevyplaví teda zostáva a zo skúseností nedávam, ale je to len na každom, ako chce mať výsledok slaný.... ja vo všeobecnosti soľ dávam po skromne a kto chce si prisolí :)
ejmepb
Ja tiež nedávam soľ, ochutnám keď je dovarené, z údeného je slané dosť, pamätám že ešte starká hovorila že keď sa solí, horšie sadá. Ja pridávam ešte čerstvé paprčky, nie je také sýte od údeného a lepšie sa sadá.
vladokk
niekto robí vraj z čerstvých kolien.... mne by tam chýbala aróma z údeného mäsa
evanaaa
Práveže pre mňa je to údené novinka, ešte nik tuším nespomínal v tom množstve receptov, ale môže to byť fajn, ja huspeninu nerobím, tak neviem, akú to asi má chuť. Ale s octom a cibuľkou si dám aspoň tú tlačenku, je to troška podobné.
verka1
ja zeleninu zjem pri ocuckávaní kostičiek. Ale ja robím len z paprčiek.
Vladík si ma navnadil, musím urobiť, lebo ide jar.
ancicka
Ja huspeninu robím ,ale z udeného som ešte nerobila.Robím ju tak,že do malých mištičiek dám na spodok varené vajíčko nakrajané na kolieska,k tomu dam kapiju nakrajanú napásiky,mrkvu a zelené lístky petržlénu na ozdobu.Na to nakrajané mäsko a ostatok bez kostí.Ked zhustne misku otočim a vyklopím na tanier.Robím to preto tak ,lebo moje deti nemali radi tú masť,ktora sa usadila na vrchu.
andys
Krásny obrázok. Hneď by som si dala :)
bobor1
Huspnina so zeleninou je len studená nedeľná polievka , sorry
ejmepb
Naozaj platí sto ľudí, sto chutí. Tiež som pred veľa rokmi nedávala ani zeleninu, ani čerstvé paprčky, ale rokmi človek dostane odvahu, vyskúša a môžem povedať vyplatilo sa, a propo moj zať si sadnutú huspeninu zohreje, pridá čili a tiež to nemá chybu.
malovka
malovka môj manžel bol špecialista na toto, ale on pridával aj kolienko nezaudené,aby vývar nebol pre moju diétu tak silný
vladokk
tiež sme pridávali čerstvé, veď v konečnom dôsledku , tlačenka sa robí z čerstvých kolien
giovany
Raz som skúsil z udeným kolenom a odvtedy iba udené . Paprčky neudené po uvarení oberiem mäso od kostí a davam to do hlbokých pekáčov. v chladničke zaberú menej miesta a odrežem koľko chcem
zofos
môj recept je nasledovný: koleno svieže, koleno udené,4paprčky,kože, pre chuť koreň z hlivy, čierne korenie celé,cibuľa celá,cesnak 4-5 strúčkov,podľa chuti vegeta - soľ.Postup: udené koleno v troche vody varím asi 10 min., vodu vylejem.Do hrnca na toto množstvo mäsa nalejem 5 litrov vody a zakryté dám variť. Varím to cca 4 - 5 hod.stále zakryté.Kolienka treba sledovať a keď sú makké vybrať a rozporcovať,paprčky môžu byť skoro rozvarené a spolu s kožami sa rozdelia do misiek/vykostené/.Ostatné prebieha podľa tvojho receptu.Huspenina je číra ,pevná a vydrží vchlade aj týždeň.
brisid
huspeninu milujem! je naozaj potrebné paprčky údiť? nešlo by to bez toho?
anna70
Aj ja tuto prvý raz čítam v receptoch, že údené koleno, alebo paprčky. Apropo môj český kamarát, ktorého som poprosila o huspeninu mi urobil zeleninovú a bobor1 má pravdu, chutí mi akosi sladko, ako studená hovädzia polievka, vôbec mi to nechutí, preto tu hľadám recept, lebo ja som nikdy sama nerobila, nemala som klasickú rodinu, varili ju len moja svokra a moja mama. My sme robili z čerstvých paprčiek a kože, žiadne údené koleno, lebo sme chovali, a viem že veľa cesnaku a pomalé varenie, ten môj Karol tam žiaden cesnak nedal, veľká chyba, však ten cesnak je tam hádam tá najdôležitejšia igrendiencia
anina43
predvčerom mi nevesta poslala studeno, postup konzultovala po telefone s mojou polovičkou, no aj tak experimentovala a pridala nielen mrkvu petržlen, ale aj zeler a dokonca aj kaleráb. tiež varila aj údené koleno, nielen svieže mäso. priznám sa, že už som jedla toto jedlo od rôznych " kuchárov ", tak dobré studeno sa nikomu nepodarilo, ba ani mojej polovičke nie. nemôžeme inak, len isť kupiť potrebné mäso a uvariť tiež. Podotýkam, že moja nevesta varila studeno prvý krát a hneď 20 l . Zožala pochvalu nielen od nás, ale aj ost. rodiny, kde poslala na koštovku. tak nebojte sa ničoho a varte túto dobrotu.
vladokk
vrelo odporúčam :) , ďakujem ak ste robili podľa môjho receptu , pekný deň
jozka2
zeleninu milujem,ale nie v huspenine,straca na chute,vela cesnaku to kej.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia