Domáca Griotka fotorecept

gordonko - fotkagordonko, 22. januára 2014
Domáca Griotka (fotorecept)
Foto: gordonko

... rástol strom a na ňom višne ..... požičial som si Zobraziť celý popis... rástol strom a na ňom višne ..... požičial som si ich

Suroviny

1 250 g
750 g
1 bal.
štipku
5 - 10 ks
1 - 1,5 l




Postup

  1. 1

    potrebujeme pekné zralé višne .... kradnuté vraj chutia najlepšie - ozaj chutili

    Domáca Griotka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    višne vykôstkujeme a povyhazujeme prebytočné mäso - červíkou

    Domáca Griotka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    odvážíme si 1250 gr

    Domáca Griotka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    vykostkovaná višne nasypeme do 3 litrového pohára

    Domáca Griotka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    višne zasypeme 750 gr krištálového cukru

    Domáca Griotka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    zalejeme domácou pálenkou ...52 % ale nie až po vrch ....treba tam nechať 7 - 8 cm miesta

    Domáca Griotka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    pridáme vanilínový cukor

    Domáca Griotka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    5 klinčekou do každého pohára

    Domáca Griotka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    a nakoniec štipku citrodeka ......ozaj štipku poháre uzavrieme a ja som ich dal pri okno .... každý deň sa snimi trochu zatrepe ,aby sa vnútry premiešalo. Asi po dvoch mesiacoch som ich dal pod stôl a tak ,,ležali až do oktobra.

    Domáca Griotka (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    potom už len plniť do fliaš .... višne som poprekladal do jedného pohára a pomali rozdával aj na vianoce boli višne v čokoláde

    Domáca Griotka (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    aj griotku som rozdával v mini flaštičkách .... chutí skvele ,ja ,,abstinent,, si znej potroche ucucávam

    Domáca Griotka (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

rulik
vyzerá to pekne a ešte krásne balenie, určite si každého potešil
ukladám
gordonko
@amelie veru nie ,ale ak sa dobre pamätám tak Tvoja prapraprababka ked mala 20 roku mi pomáhala višne oberať z pánskej záhrady , možno vtedy ten recept odomňa obkukala
amelie
veru, veru, prežiješ aj Cagliostra:-) ďakujem, že si mi pripomenul dávno zabudnutý recept:-))))
babidka
Poznam tu domacu griotku , je podla mna lepsia ako kupovana ....
Ja robievam "griotku" inu - do mensich /3dl/ flasticiek pridam vykostkovane visne , lyzicu cukru a 1/2 deci bieleho rumu alebo kvalitnej vodky a kratko zasterilizujem .Najlepsia je ked postoji aspon rok v tmavej pivnici . Visne neskor pouzijem do kolacov , griotku ponuknem dospelym ku kolacu :-)
ancicka
Robievam takúto domácu,no hned jak dozrajú višne.@babitka ,ja tak isto robievam s vyluhovanými višňami.
ancicka
pripadáš mi ako Maruška s rozprávky,ked tento rcp.pridávaš teraz v zime.
hannah22
@gordonko ,...skvelé, toto si uložím a teším sa na čas višní, aj @babidka , ten recept je tiež zaujímavý mám rada domáce likéry, robievam orechovku a teším sa aj na túto verziu..... :))
lyali
no @gordonko , si super ,-) a suhlasim s ancickou o tej maruske ,-) a uz sa mozem tesit na visnicky, nech je z nich cim skorej Tvoja griotka ,-) @hannah22 , ako Ty robis svoju orechovku? dakujem Vam obom ,-)
luss44
toto robievala moja babka, višne+domáce pálené, mala to v demižóne v spálni pod dekou. Keď sme došli na prázdniny, trošku nám občas uliala pre obedom, že na trávenie, mame sa pretáčali panenky, ale nám to sladké chutilo :) a na Vianoce nám vždy doniesla pohár tých naložených višní, potajme sme ich chodili vyjedať mame do chladničky :) po babkinej smrti sme ešte našli 1 fľašu griotky, opatrovala som ju dosť dlho... ale také skvelé višne som odvtedy nejedla... asi si ju v lete urobím
izabella929
už včera večer si ma navnadil...tvoja griotka má prekrásnu farbu...o jej chuti nemám ani tušenie, pretože som ju nikdy nepila...ale podľa toho, ako vyzerá, musí byť bombová...)
enuska82
ja robievam podobnú pálenku nie griotku ale postup je rovnaký do pohára nasypem brusnice a čučoriedky zasypem trochou cukru nie tak veľa zalejem pálenkou a nechám odležať ja nedávam ani vanielku ani citrodeko no a užívať ako liek ... pri prechladnutí ale aj na mechúr .....:-)
aroooo
Poznám, raz dávno som ju robila, recept sa stratil, višne tam išli celé a zalievalo sa vodkou. Bola vynikajúca, chuťovo i vôňou a aj višne z nej/ niečo sa mi marí, že tam išlo aj trocha rumu, no už neviem/. Veľmi sa mi páči aj verzia od @babidky , ukladám do "chlievika" výnimočných receptov - receptov starých materí. 5*
ebaka
Ja poznám griotku len s rumom a 30 rokov ju v našej rodine robíme z celých višní.Kôstky odovzdajú moku vynikajúcu chuť.Višne v 4-litrovom pohári po vrstvách presýpame cukrom,navrch klinčeky a trocha citrona.Po 2 týždňoch doliať rumom, odložiť do komory a zabudnúť aj na dva mesiace,potom precediť a degustovať.
gordonko
@ebaka jeden pohár bol aj bez vykostkovania a nemám rum ale domovinky som mal dosť ....chutí to skvele
gordonko
@ebaka jeden pohár bol aj bez vykostkovania a nemám rum ale domovinky som mal dosť ....chutí to skvele
manya
no tak moje sa ešte stále lúhujú v domovine, uvarím sirup a po vychladnutí ho prilejem do scedenej pálenky a ak dobre neodložím, tak ani neochutnám, moje dcéry si pridávali do čaju, je pravda, že jej nebolo veľa, lebo sú roky, keď nám škorce celý strom obzobú a nám nezostane takmer nič.
dvorka
Moja prvá griotka podľa Tvojho receptu bola skvelá, no má veľkú chybu a to, že zmizla ako gáfor. Čo to sme degustovali či už je súca na prevoz. Sľúbila som dcére jednu fľašku ale dala som aj synovi ktorý jej ju vezie a tak mne ostali len tie višne. Ale nič to, urobím "druhák" a dúfam že bude aspoň z poli tak dobrý ako "prvák" ☺.