Domáca Grécka Musaka (videorecept)

Autor receptu: maraki

Musaka, ktorú podávajú v gréckych reštauráciách obsahuje aj zemiaky. Musaka, ktorej recept vám ponúkam zemiaky neobsahuje a je to pravá domáca priamo z Grécka :-)

8
porcií
90 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Postup

  1. Baklažány umyjeme a pokrájame na pozdĺžne plátky. Osolíme a necháme chvílu postáť, aby sa z nich uvoľnila sťava a chvíľu osmažíme vo fritéze alebo na panvici z oboch strán. Baklažány ukladáme na pekáč, do ktorého dáme kuchynské papierové utierky na odsatie prebytočného oleja (pri smažení baklažány veľa nasiaknu olejom). Môžme ich tiež ukladať na väčšie sitko a nechať olej odkvapkať. Najlepšie je si pripraviť baklažány deň vopred.
  2. Do hrnca dáme trochu olivového oleja, pridáme nakrájanú väčšiu cibuľu a osmažíme do sklovita. Pridáme sladkú mletú červenú papriku, mleté hovädzie mäso a chvíľu orestujeme. Pridáme mletý muškátový oriešok, mleté čierne korenie, trochu mletej škorice a na strúhadle postrúhame rajčiny (šupku z rajčiny nedávame). Nakoniec pridáme soľ a dusíme až pokiaľ sa odparí šťava. Vodu nepridávame vôbec, mäso a rajčiny uvoľnia dosť šťavy.
  3. Do pekáča dáme trochu strúhanky (pri pečení odsaje prebytočný olej). Pekáč nemastíme! Teraz začneme ukladať do pekáča baklažány, 2-3 vrstvy. Nakoniec ich vareškou jemne pritlačíme nech sa lepšie spoja.
  4. Teraz rovnomerne uložíme na baklažány pripravenú zmes z mletého mäsa. Vareškou jemne pritlačíme, aby sa mäso dobre spojilo s baklažánmi.
  5. Na mäso poukladáme znovu baklažány (1 vrstvu).
  6. Teraz si pripravíme krupicový krém. Do hrnca nalejeme mlieko, pridáme štipku soli a privedieme do varu. Pridáme krupicu a za stáleho miešania povaríme asi 1 minútu. Do horúcej krupicovej kaše pridáme 2 celé vajcia a rýchlo premiešame. Pridáme 2/3 strúhaného syru a vymiešame vareškou do hladkého krému.
  7. Krupicový krém vylejeme do pekáča a posypeme zvyšným syrom. Pečieme pri teplote 200 stupňov asi 30 minút.