Domáca Grécka Musaka (fotorecept)

Domáca Grécka Musaka (fotorecept)
Foto: maraki
marakiMaraki, recept pridal: 3. októbra 2011 10:04Ďalšie jeho recepty

Musaka, ktorú podávajú v gréckych reštauráciách obsahuje aj zemiaky. Musaka, ktorej recept vám ponúkam zemiaky neobsahuje a je to pravá domáca priamo z Grécka :-)

Suroviny

8
porcií
90
minút
príprava
30
minút
na 200 °C

Postup prípravy receptu

Baklažány umyjeme a pokrájame na pozdĺžne plátky. Osolíme a necháme chvílu postáť, aby sa z nich uvoľnila sťava a chvíľu osmažíme vo fritéze alebo na panvici z oboch strán. Baklažány ukladáme na pekáč, do ktorého dáme kuchynské papierové utierky na odsatie prebytočného oleja (pri smažení baklažány veľa nasiaknu olejom). Môžme ich tiež ukladať na väčšie sitko a nechať olej odkvapkať. Najlepšie je si pripraviť baklažány deň vopred.
Domáca Grécka Musaka (fotorecept) - obrázok 1

Do hrnca dáme trochu olivového oleja, pridáme nakrájanú väčšiu cibuľu a osmažíme do sklovita. Pridáme sladkú mletú červenú papriku, mleté hovädzie mäso a chvíľu orestujeme. Pridáme mletý muškátový oriešok, mleté čierne korenie, trochu mletej škorice a na strúhadle postrúhame rajčiny (šupku z rajčiny nedávame). Nakoniec pridáme soľ a dusíme až pokiaľ sa odparí šťava. Vodu nepridávame vôbec, mäso a rajčiny uvoľnia dosť šťavy.
Domáca Grécka Musaka (fotorecept) - obrázok 2

Do pekáča dáme trochu strúhanky (pri pečení odsaje prebytočný olej). Pekáč nemastíme! Teraz začneme ukladať do pekáča baklažány, 2-3 vrstvy. Nakoniec ich vareškou jemne pritlačíme nech sa lepšie spoja.
Domáca Grécka Musaka (fotorecept) - obrázok 3

Teraz rovnomerne uložíme na baklažány pripravenú zmes z mletého mäsa. Vareškou jemne pritlačíme, aby sa mäso dobre spojilo s baklažánmi.
Domáca Grécka Musaka (fotorecept) - obrázok 4

Na mäso poukladáme znovu baklažány (1 vrstvu).
Domáca Grécka Musaka (fotorecept) - obrázok 5

Teraz si pripravíme krupicový krém. Do hrnca nalejeme mlieko, pridáme štipku soli a privedieme do varu. Pridáme krupicu a za stáleho miešania povaríme asi 1 minútu. Do horúcej krupicovej kaše pridáme 2 celé vajcia a rýchlo premiešame. Pridáme 2/3 strúhaného syru a vymiešame vareškou do hladkého krému.
Domáca Grécka Musaka (fotorecept) - obrázok 6

Krupicový krém vylejeme do pekáča a posypeme zvyšným syrom. Pečieme pri teplote 200 stupňov asi 30 minút.
Domáca Grécka Musaka (fotorecept) - obrázok 7



Páči sa ti tento recept?
Fejsbukni
Z technických príčin je momentálne hviezdičkovanie receptov nedostupné. Pokiaľ chcete vyjadriť, že sa vám recept páči, lajknite ho zatiaľ na facebooku, alebo napíšte komentár do diskusie. Vaša Varecha.sk



Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

25 komentárov k receptu
  • evusik, 3. októbra 2011 o 10:18
    waw, niečo takéto som ešte nejedla, ani nevidela, tá kaša na vrchu je zaujímavá..... keďže baklažány milujem tak určite vyskúšam, už len preto že na tvojich krásnych fotkách to krásne vyzerá :-)


  • 2010, 3. októbra 2011 o 11:15
    Odkladam, velmi pekny tradicny domaci recept uz je v KK


  • marianne69, 3. októbra 2011 o 11:22
    je dokonala,jedla som ju na dovelenke,dakujem za recept:-)


  • tinca, 3. októbra 2011 o 12:08
    pekný rcp, ale nie pre mňa baklažány nemusím


  • nazarboncuk, 3. októbra 2011 o 13:28
    vyzerá úžasne...


  • macusa, 3. októbra 2011 o 14:00
    Maraki a to je original musaka s tou krupicou?
    Ja som doteraz videla a pripravovala len s besamelom...
    Vidim ze zijes v Grecku takze to budes urcite vediet


  • ola111, 3. októbra 2011 o 14:55
    Táto vyzerá výborne,len ma trošku prekvapila tá škorica.


  • nazarboncuk, 3. októbra 2011 o 15:17
    @ola111 tá škorica je super vec, ja robievam podobnú plnku (namiesto mäsa ryža) keď robím baklažánovú dolmu, dávam tam mleté vlašské orechy a škoricu má to skvelú chuť


  • julica, 3. októbra 2011 o 15:27
    mňam, robievam, do bešamelu ešte muškátový oriešok, je to výborné aj so spomínanými zemiakmi.


  • maraki, 3. októbra 2011 o 15:29
    @ola111 ako uz napisal @nazarboncuk skorica doda jedlu velmi dobru chut. Ja pridavam trochu skorice, aby jej chut nebola velmi vyrazna, tak akurat (asi pol zarovnanej cajovej lyzicky)


  • maraki, 3. októbra 2011 o 15:45
    @macusa zalezi asi od oblasti, niektore grekyne ju pripravuju s besamelom, niektore s krupicovym kremom. Neviem ti povedat presne, nezistovala som. A niekedy kombinuju aj cukety a baklazany (asi 1/3 cukety a 2/3 baklazany). Mne to viac chuti iba s baklazanmi :)Existuju rozne kombinacie, ja som sa naucila robit tuto :)


  • ola111, 3. októbra 2011 o 15:49
    @nazarboncuk ,@maraki ,ďakujem za objasnenie,túto vyskúšam,len
    mi išlo o to,že nikdy som v musake nezacítila škoricu,keď som si ju
    niekde objednala a ja škoricu môžem kdekoľvek,nielen na sladko,štipka
    je dobrá aj v káve,zdvihne náladu:-)))


  • macusa, 3. októbra 2011 o 16:32
    dakujem za odpoved!
    my sme taku besamelovu mali vcera na obed ale ked budeme mat najblizsie na musaku chut vyskusam s krupicou
    mimochodom vyzera velmi dobre


  • Reklama (za ňou pokračuje ešte 12 komentárov)
  • medovnicek, 3. októbra 2011 o 19:55
    krásna už na pohľad a isto aj veľmi chutná


  • cica2, 3. októbra 2011 o 20:04
    perfektné!!!


  • babidka, 4. októbra 2011 o 17:54
    vyzera veeelmi mnamkovo :-) aky syr si davala ? Napisane je "tvrdy" ale je velmi neurcite ...:-)


  • maraki, 4. októbra 2011 o 18:38
    @babidka dakujeeem :-) Pouzivam grecky syr co sa vola kefalotyri a neviem, ktory slovensky je podobny tomuto. Nie je to ani eidam ani gouda, je taky slany a skor takej bielej farby :-)) Ked pridem na Svk preskumam a dam vediet :-))
    A dakujem za vsetky komentare :-)


  • maraki, 4. októbra 2011 o 19:44
    @babidka este som zabudla napisat, ze je to zmes ovcieho a kozieho syra, neviem pod akym nazvom sa u nas predava. Raz som pouzila aj syr gouda a bolo to celkom fajn :-)


  • janger, 5. októbra 2011 o 13:29
    Krasna musaka. Nevedela som, ze sa robi aj takto, s krupicou. Ked som bola v Grecku, tak ta vona skorice bola citit v mnohych jedlach, velmi sa mi to pacilo...


  • jeka, 8. októbra 2011 o 21:23
    @Maraki ,veľmi pekne dakujem za receptík,včera som ju robila a bola vynikajúca,použila som eidamskú tehlu a bolo to dobre aj sňou,manžel zjedol takmer polovicu.


  • jeka, 8. októbra 2011 o 21:23
    @Maraki ,veľmi pekne dakujem za receptík,včera som ju robila a bola vynikajúca,použila som eidamskú tehlu a bolo to dobre aj sňou,manžel zjedol takmer polovicu.


  • maraki, 9. októbra 2011 o 00:35
    @jeka tesim sa a tiez dakujem :)


  • janocka77, 28. decembra 2011 o 16:16
    maraki, no musim vyskusat tuto tvoju musaku :) musi to byt nejaka miestna specialita. V ktorej casti Gracka zijes? Priznam sa, ze za skoro 10 rokov co som v Grecku, som sa s takouto nestretla. Iba klasika - zemiaky a besamel co je tiez super. Musaku milujeme, urcite aj takato bude vynikajuca.


  • minimoni, 1. marca 2012 o 21:29
    takto,, niako,, sme to pripravovali tiež s ,,gazdinou,,v Grecku pri Korinthose...velmi podobný taktiež si ho ukladám...


  • dominika118, 2. októbra 2012 o 19:53
    musaku som jedla len v Grécku, ale táto od teba ma láka ešte viac



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Aktuálne súťaže

SÚŤAŽ: Nie je želatína ako želatína!
Veľká noc je náročným obdobím pre každú gazdinku. Dr.Oetker má teraz pre vás dvoch pomocníkov, s ktorými budú vaše jedlá ozdobou sviatočného stola.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca marec 2014
Najlepšie recepty mesiaca marec. Pozrite si TOP 15 receptov, ktoré sa vám najviac páčili.

Recept mesiaca: Súťaž na apríl 2014
Aj tento mesiac hľadáme najlepší a najobľúbenejší recept. Vyhlasujeme súťaž, v ktorej víťazí recept uložený počas apríla 2014 do kuchárskych kníh na portáli Varecha.sk najviac krát.


Magazín

Veľká noc v Nemecku
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Dnes Elixir z Nemecka.

Veľká noc vo Fínsku
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Nadez o fínskej Veľkej noci.

Veľká noc vo Francúzsku
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Dnes z krajiny galského kohúta píše Sisok.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 17/2014: Morka na tanieri Morka na tanieri
Časopis Varecha vo piatok 25. apríla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist