Domáca Grécka Musaka (fotorecept)

Domáca Grécka Musaka (fotorecept)
Foto: maraki
marakiMaraki, recept pridal: 3. októbra 2011 10:04Ďalšie jeho recepty

Musaka, ktorú podávajú v gréckych reštauráciách obsahuje aj zemiaky. Musaka, ktorej recept vám ponúkam zemiaky neobsahuje a je to pravá domáca priamo z Grécka :-)

Suroviny

8
porcií
90
minút
príprava
30
minút
na 200 °C

Postup prípravy receptu

1

Baklažány umyjeme a pokrájame na pozdĺžne plátky. Osolíme a necháme chvílu postáť, aby sa z nich uvoľnila sťava a chvíľu osmažíme vo fritéze alebo na panvici z oboch strán. Baklažány ukladáme na pekáč, do ktorého dáme kuchynské papierové utierky na odsatie prebytočného oleja (pri smažení baklažány veľa nasiaknu olejom). Môžme ich tiež ukladať na väčšie sitko a nechať olej odkvapkať. Najlepšie je si pripraviť baklažány deň vopred.
Domáca Grécka Musaka (fotorecept) - obrázok 1

2

Do hrnca dáme trochu olivového oleja, pridáme nakrájanú väčšiu cibuľu a osmažíme do sklovita. Pridáme sladkú mletú červenú papriku, mleté hovädzie mäso a chvíľu orestujeme. Pridáme mletý muškátový oriešok, mleté čierne korenie, trochu mletej škorice a na strúhadle postrúhame rajčiny (šupku z rajčiny nedávame). Nakoniec pridáme soľ a dusíme až pokiaľ sa odparí šťava. Vodu nepridávame vôbec, mäso a rajčiny uvoľnia dosť šťavy.
Domáca Grécka Musaka (fotorecept) - obrázok 2

3

Do pekáča dáme trochu strúhanky (pri pečení odsaje prebytočný olej). Pekáč nemastíme! Teraz začneme ukladať do pekáča baklažány, 2-3 vrstvy. Nakoniec ich vareškou jemne pritlačíme nech sa lepšie spoja.
Domáca Grécka Musaka (fotorecept) - obrázok 3

4

Teraz rovnomerne uložíme na baklažány pripravenú zmes z mletého mäsa. Vareškou jemne pritlačíme, aby sa mäso dobre spojilo s baklažánmi.
Domáca Grécka Musaka (fotorecept) - obrázok 4

5

Na mäso poukladáme znovu baklažány (1 vrstvu).
Domáca Grécka Musaka (fotorecept) - obrázok 5

6

Teraz si pripravíme krupicový krém. Do hrnca nalejeme mlieko, pridáme štipku soli a privedieme do varu. Pridáme krupicu a za stáleho miešania povaríme asi 1 minútu. Do horúcej krupicovej kaše pridáme 2 celé vajcia a rýchlo premiešame. Pridáme 2/3 strúhaného syru a vymiešame vareškou do hladkého krému.
Domáca Grécka Musaka (fotorecept) - obrázok 6

7

Krupicový krém vylejeme do pekáča a posypeme zvyšným syrom. Pečieme pri teplote 200 stupňov asi 30 minút.
Domáca Grécka Musaka (fotorecept) - obrázok 7



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovali 2 ľudia (5,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • evusik, 3. októbra 2011 o 10:18
    waw, niečo takéto som ešte nejedla, ani nevidela, tá kaša na vrchu je zaujímavá..... keďže baklažány milujem tak určite vyskúšam, už len preto že na tvojich krásnych fotkách to krásne vyzerá :-)


  • 2010, 3. októbra 2011 o 11:15
    Odkladam, velmi pekny tradicny domaci recept uz je v KK


  • marianne69, 3. októbra 2011 o 11:22
    je dokonala,jedla som ju na dovelenke,dakujem za recept:-)


  • tinca, 3. októbra 2011 o 12:08
    pekný rcp, ale nie pre mňa baklažány nemusím


  • nazarboncuk, 3. októbra 2011 o 13:28
    vyzerá úžasne...


  • macusa, 3. októbra 2011 o 14:00
    Maraki a to je original musaka s tou krupicou?
    Ja som doteraz videla a pripravovala len s besamelom...
    Vidim ze zijes v Grecku takze to budes urcite vediet


  • ola111, 3. októbra 2011 o 14:55
    Táto vyzerá výborne,len ma trošku prekvapila tá škorica.


  • nazarboncuk, 3. októbra 2011 o 15:17
    @ola111 tá škorica je super vec, ja robievam podobnú plnku (namiesto mäsa ryža) keď robím baklažánovú dolmu, dávam tam mleté vlašské orechy a škoricu má to skvelú chuť


  • julica, 3. októbra 2011 o 15:27
    mňam, robievam, do bešamelu ešte muškátový oriešok, je to výborné aj so spomínanými zemiakmi.


  • maraki, 3. októbra 2011 o 15:29
    @ola111 ako uz napisal @nazarboncuk skorica doda jedlu velmi dobru chut. Ja pridavam trochu skorice, aby jej chut nebola velmi vyrazna, tak akurat (asi pol zarovnanej cajovej lyzicky)


  • maraki, 3. októbra 2011 o 15:45
    @macusa zalezi asi od oblasti, niektore grekyne ju pripravuju s besamelom, niektore s krupicovym kremom. Neviem ti povedat presne, nezistovala som. A niekedy kombinuju aj cukety a baklazany (asi 1/3 cukety a 2/3 baklazany). Mne to viac chuti iba s baklazanmi :)Existuju rozne kombinacie, ja som sa naucila robit tuto :)


  • ola111, 3. októbra 2011 o 15:49
    @nazarboncuk ,@maraki ,ďakujem za objasnenie,túto vyskúšam,len
    mi išlo o to,že nikdy som v musake nezacítila škoricu,keď som si ju
    niekde objednala a ja škoricu môžem kdekoľvek,nielen na sladko,štipka
    je dobrá aj v káve,zdvihne náladu:-)))


  • macusa, 3. októbra 2011 o 16:32
    dakujem za odpoved!
    my sme taku besamelovu mali vcera na obed ale ked budeme mat najblizsie na musaku chut vyskusam s krupicou
    mimochodom vyzera velmi dobre


  • medovnicek, 3. októbra 2011 o 19:55
    krásna už na pohľad a isto aj veľmi chutná


  • cica2, 3. októbra 2011 o 20:04
    perfektné!!!


  • babidka, 4. októbra 2011 o 17:54
    vyzera veeelmi mnamkovo :-) aky syr si davala ? Napisane je "tvrdy" ale je velmi neurcite ...:-)


  • maraki, 4. októbra 2011 o 18:38
    @babidka dakujeeem :-) Pouzivam grecky syr co sa vola kefalotyri a neviem, ktory slovensky je podobny tomuto. Nie je to ani eidam ani gouda, je taky slany a skor takej bielej farby :-)) Ked pridem na Svk preskumam a dam vediet :-))
    A dakujem za vsetky komentare :-)


  • maraki, 4. októbra 2011 o 19:44
    @babidka este som zabudla napisat, ze je to zmes ovcieho a kozieho syra, neviem pod akym nazvom sa u nas predava. Raz som pouzila aj syr gouda a bolo to celkom fajn :-)


  • janger, 5. októbra 2011 o 13:29
    Krasna musaka. Nevedela som, ze sa robi aj takto, s krupicou. Ked som bola v Grecku, tak ta vona skorice bola citit v mnohych jedlach, velmi sa mi to pacilo...


  • jeka, 8. októbra 2011 o 21:23
    @Maraki ,veľmi pekne dakujem za receptík,včera som ju robila a bola vynikajúca,použila som eidamskú tehlu a bolo to dobre aj sňou,manžel zjedol takmer polovicu.


  • jeka, 8. októbra 2011 o 21:23
    @Maraki ,veľmi pekne dakujem za receptík,včera som ju robila a bola vynikajúca,použila som eidamskú tehlu a bolo to dobre aj sňou,manžel zjedol takmer polovicu.


  • maraki, 9. októbra 2011 o 00:35
    @jeka tesim sa a tiez dakujem :)


  • janocka77, 28. decembra 2011 o 16:16
    maraki, no musim vyskusat tuto tvoju musaku :) musi to byt nejaka miestna specialita. V ktorej casti Gracka zijes? Priznam sa, ze za skoro 10 rokov co som v Grecku, som sa s takouto nestretla. Iba klasika - zemiaky a besamel co je tiez super. Musaku milujeme, urcite aj takato bude vynikajuca.


  • minimoni, 1. marca 2012 o 21:29
    takto,, niako,, sme to pripravovali tiež s ,,gazdinou,,v Grecku pri Korinthose...velmi podobný taktiež si ho ukladám...


  • dominika118, 2. októbra 2012 o 19:53
    musaku som jedla len v Grécku, ale táto od teba ma láka ešte viac



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Nebojte sa byliniek
Vy starší, len si spomeňte. Akými bylinkami voňala vaša záhrada pred polstoročím? Aké čerstvé rastlinky sa vtedy používali vo vašej kuchyni?

Slovenské gastronomické poklady
(2. časť)

Poznáte Zaručené tradičné špeciality zo Slovenska? Obohacujú náš každodenný jedálny lístok, no vieme o nich málo. Prečítajte si zaujímavosti o týchto potravinách.

Bonduelle Vapeur, zelenina upravená na pare!
- Inzercia -
Zelenina pri skladovaní stráca vitamíny. BONDUELLE Vapeur je skvelou voľbou pre tých z vás, ktorí chcú mať kvalitnú a chrumkavú zeleninu vždy po ruke.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 18/2015: Poklady slovenskej kuchyne Poklady slovenskej kuchyne
Časopis Varecha v piatok 1. mája v denníku Pravda.


TOPlist