Domáca Grécka Musaka videorecept

maraki - fotkamaraki, 3. októbra 2011

Musaka, ktorú podávajú v gréckych reštauráciách obsahuje aj zemiaky. Musaka, ktorej recept vám ponúkam zemiaky neobsahuje a je to pravá domáca priamo z Grécka Zobraziť celý popisMusaka, ktorú podávajú v gréckych reštauráciách obsahuje aj zemiaky. Musaka, ktorej recept vám ponúkam zemiaky neobsahuje a je to pravá domáca priamo z Grécka :-)

8
porcií
90 minút
príprava
30 minút
na 200 °C
Domáca Grécka Musaka (videorecept)
Foto: maraki

Suroviny

1500 g
500 g
1 väčšia
2 stredne veľké
Krupicový krém:
750 ml
75 g
2
160 g strúhaný




Postup

  1. 1

    Baklažány umyjeme a pokrájame na pozdĺžne plátky. Osolíme a necháme chvílu postáť, aby sa z nich uvoľnila sťava a chvíľu osmažíme vo fritéze alebo na panvici z oboch strán. Baklažány ukladáme na pekáč, do ktorého dáme kuchynské papierové utierky na odsatie prebytočného oleja (pri smažení baklažány veľa nasiaknu olejom). Môžme ich tiež ukladať na väčšie sitko a nechať olej odkvapkať. Najlepšie je si pripraviť baklažány deň vopred.

    Domáca Grécka Musaka (videorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do hrnca dáme trochu olivového oleja, pridáme nakrájanú väčšiu cibuľu a osmažíme do sklovita. Pridáme sladkú mletú červenú papriku, mleté hovädzie mäso a chvíľu orestujeme. Pridáme mletý muškátový oriešok, mleté čierne korenie, trochu mletej škorice a na strúhadle postrúhame rajčiny (šupku z rajčiny nedávame). Nakoniec pridáme soľ a dusíme až pokiaľ sa odparí šťava. Vodu nepridávame vôbec, mäso a rajčiny uvoľnia dosť šťavy.

    Domáca Grécka Musaka (videorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do pekáča dáme trochu strúhanky (pri pečení odsaje prebytočný olej). Pekáč nemastíme! Teraz začneme ukladať do pekáča baklažány, 2-3 vrstvy. Nakoniec ich vareškou jemne pritlačíme nech sa lepšie spoja.

    Domáca Grécka Musaka (videorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Teraz rovnomerne uložíme na baklažány pripravenú zmes z mletého mäsa. Vareškou jemne pritlačíme, aby sa mäso dobre spojilo s baklažánmi.

    Domáca Grécka Musaka (videorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na mäso poukladáme znovu baklažány (1 vrstvu).

    Domáca Grécka Musaka (videorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Teraz si pripravíme krupicový krém. Do hrnca nalejeme mlieko, pridáme štipku soli a privedieme do varu. Pridáme krupicu a za stáleho miešania povaríme asi 1 minútu. Do horúcej krupicovej kaše pridáme 2 celé vajcia a rýchlo premiešame. Pridáme 2/3 strúhaného syru a vymiešame vareškou do hladkého krému.

    Domáca Grécka Musaka (videorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Krupicový krém vylejeme do pekáča a posypeme zvyšným syrom. Pečieme pri teplote 200 stupňov asi 30 minút.

    Domáca Grécka Musaka (videorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

evusik
waw, niečo takéto som ešte nejedla, ani nevidela, tá kaša na vrchu je zaujímavá..... keďže baklažány milujem tak určite vyskúšam, už len preto že na tvojich krásnych fotkách to krásne vyzerá :-)
2010
Odkladam, velmi pekny tradicny domaci recept uz je v KK
tinca
pekný rcp, ale nie pre mňa baklažány nemusím
macusa
Maraki a to je original musaka s tou krupicou?
Ja som doteraz videla a pripravovala len s besamelom...
Vidim ze zijes v Grecku takze to budes urcite vediet
ola111
Táto vyzerá výborne,len ma trošku prekvapila tá škorica.
nazarboncuk
@ola111 tá škorica je super vec, ja robievam podobnú plnku (namiesto mäsa ryža) keď robím baklažánovú dolmu, dávam tam mleté vlašské orechy a škoricu má to skvelú chuť
julica
mňam, robievam, do bešamelu ešte muškátový oriešok, je to výborné aj so spomínanými zemiakmi.
maraki
@ola111 ako uz napisal @nazarboncuk skorica doda jedlu velmi dobru chut. Ja pridavam trochu skorice, aby jej chut nebola velmi vyrazna, tak akurat (asi pol zarovnanej cajovej lyzicky)
maraki
@macusa zalezi asi od oblasti, niektore grekyne ju pripravuju s besamelom, niektore s krupicovym kremom. Neviem ti povedat presne, nezistovala som. A niekedy kombinuju aj cukety a baklazany (asi 1/3 cukety a 2/3 baklazany). Mne to viac chuti iba s baklazanmi :)Existuju rozne kombinacie, ja som sa naucila robit tuto :)
1x vera29
ola111
@nazarboncuk ,@maraki ,ďakujem za objasnenie,túto vyskúšam,len
mi išlo o to,že nikdy som v musake nezacítila škoricu,keď som si ju
niekde objednala a ja škoricu môžem kdekoľvek,nielen na sladko,štipka
je dobrá aj v káve,zdvihne náladu:-)))
macusa
dakujem za odpoved!
my sme taku besamelovu mali vcera na obed ale ked budeme mat najblizsie na musaku chut vyskusam s krupicou
mimochodom vyzera velmi dobre
babidka
vyzera veeelmi mnamkovo :-) aky syr si davala ? Napisane je "tvrdy" ale je velmi neurcite ...:-)
maraki
@babidka dakujeeem :-) Pouzivam grecky syr co sa vola kefalotyri a neviem, ktory slovensky je podobny tomuto. Nie je to ani eidam ani gouda, je taky slany a skor takej bielej farby :-)) Ked pridem na Svk preskumam a dam vediet :-))
A dakujem za vsetky komentare :-)
maraki
@babidka este som zabudla napisat, ze je to zmes ovcieho a kozieho syra, neviem pod akym nazvom sa u nas predava. Raz som pouzila aj syr gouda a bolo to celkom fajn :-)
janger
Krasna musaka. Nevedela som, ze sa robi aj takto, s krupicou. Ked som bola v Grecku, tak ta vona skorice bola citit v mnohych jedlach, velmi sa mi to pacilo...
jeka
@Maraki ,veľmi pekne dakujem za receptík,včera som ju robila a bola vynikajúca,použila som eidamskú tehlu a bolo to dobre aj sňou,manžel zjedol takmer polovicu.
jeka
@Maraki ,veľmi pekne dakujem za receptík,včera som ju robila a bola vynikajúca,použila som eidamskú tehlu a bolo to dobre aj sňou,manžel zjedol takmer polovicu.
janocka77
maraki, no musim vyskusat tuto tvoju musaku :) musi to byt nejaka miestna specialita. V ktorej casti Gracka zijes? Priznam sa, ze za skoro 10 rokov co som v Grecku, som sa s takouto nestretla. Iba klasika - zemiaky a besamel co je tiez super. Musaku milujeme, urcite aj takato bude vynikajuca.
minimoni
takto,, niako,, sme to pripravovali tiež s ,,gazdinou,,v Grecku pri Korinthose...velmi podobný taktiež si ho ukladám...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia