Domáca Grécka Musaka (fotorecept)

Domáca Grécka Musaka (fotorecept)
Foto: maraki
marakiMaraki, recept pridal: 3. októbra 2011 10:04Ďalšie jeho recepty

Musaka, ktorú podávajú v gréckych reštauráciách obsahuje aj zemiaky. Musaka, ktorej recept vám ponúkam zemiaky neobsahuje a je to pravá domáca priamo z Grécka :-)

Suroviny

8
porcií
90
minút
príprava
30
minút
na 200 °C

Postup prípravy receptu

1

Baklažány umyjeme a pokrájame na pozdĺžne plátky. Osolíme a necháme chvílu postáť, aby sa z nich uvoľnila sťava a chvíľu osmažíme vo fritéze alebo na panvici z oboch strán. Baklažány ukladáme na pekáč, do ktorého dáme kuchynské papierové utierky na odsatie prebytočného oleja (pri smažení baklažány veľa nasiaknu olejom). Môžme ich tiež ukladať na väčšie sitko a nechať olej odkvapkať. Najlepšie je si pripraviť baklažány deň vopred.
Domáca Grécka Musaka (fotorecept) - obrázok 1

2

Do hrnca dáme trochu olivového oleja, pridáme nakrájanú väčšiu cibuľu a osmažíme do sklovita. Pridáme sladkú mletú červenú papriku, mleté hovädzie mäso a chvíľu orestujeme. Pridáme mletý muškátový oriešok, mleté čierne korenie, trochu mletej škorice a na strúhadle postrúhame rajčiny (šupku z rajčiny nedávame). Nakoniec pridáme soľ a dusíme až pokiaľ sa odparí šťava. Vodu nepridávame vôbec, mäso a rajčiny uvoľnia dosť šťavy.
Domáca Grécka Musaka (fotorecept) - obrázok 2

3

Do pekáča dáme trochu strúhanky (pri pečení odsaje prebytočný olej). Pekáč nemastíme! Teraz začneme ukladať do pekáča baklažány, 2-3 vrstvy. Nakoniec ich vareškou jemne pritlačíme nech sa lepšie spoja.
Domáca Grécka Musaka (fotorecept) - obrázok 3

4

Teraz rovnomerne uložíme na baklažány pripravenú zmes z mletého mäsa. Vareškou jemne pritlačíme, aby sa mäso dobre spojilo s baklažánmi.
Domáca Grécka Musaka (fotorecept) - obrázok 4

5

Na mäso poukladáme znovu baklažány (1 vrstvu).
Domáca Grécka Musaka (fotorecept) - obrázok 5

6

Teraz si pripravíme krupicový krém. Do hrnca nalejeme mlieko, pridáme štipku soli a privedieme do varu. Pridáme krupicu a za stáleho miešania povaríme asi 1 minútu. Do horúcej krupicovej kaše pridáme 2 celé vajcia a rýchlo premiešame. Pridáme 2/3 strúhaného syru a vymiešame vareškou do hladkého krému.
Domáca Grécka Musaka (fotorecept) - obrázok 6

7

Krupicový krém vylejeme do pekáča a posypeme zvyšným syrom. Pečieme pri teplote 200 stupňov asi 30 minút.
Domáca Grécka Musaka (fotorecept) - obrázok 7



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovali 2 ľudia (5,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • evusik, 3. októbra 2011 o 10:18
    waw, niečo takéto som ešte nejedla, ani nevidela, tá kaša na vrchu je zaujímavá..... keďže baklažány milujem tak určite vyskúšam, už len preto že na tvojich krásnych fotkách to krásne vyzerá :-)


  • 2010, 3. októbra 2011 o 11:15
    Odkladam, velmi pekny tradicny domaci recept uz je v KK


  • marianne69, 3. októbra 2011 o 11:22
    je dokonala,jedla som ju na dovelenke,dakujem za recept:-)


  • tinca, 3. októbra 2011 o 12:08
    pekný rcp, ale nie pre mňa baklažány nemusím


  • nazarboncuk, 3. októbra 2011 o 13:28
    vyzerá úžasne...


  • macusa, 3. októbra 2011 o 14:00
    Maraki a to je original musaka s tou krupicou?
    Ja som doteraz videla a pripravovala len s besamelom...
    Vidim ze zijes v Grecku takze to budes urcite vediet


  • ola111, 3. októbra 2011 o 14:55
    Táto vyzerá výborne,len ma trošku prekvapila tá škorica.


  • nazarboncuk, 3. októbra 2011 o 15:17
    @ola111 tá škorica je super vec, ja robievam podobnú plnku (namiesto mäsa ryža) keď robím baklažánovú dolmu, dávam tam mleté vlašské orechy a škoricu má to skvelú chuť


  • julica, 3. októbra 2011 o 15:27
    mňam, robievam, do bešamelu ešte muškátový oriešok, je to výborné aj so spomínanými zemiakmi.


  • maraki, 3. októbra 2011 o 15:29
    @ola111 ako uz napisal @nazarboncuk skorica doda jedlu velmi dobru chut. Ja pridavam trochu skorice, aby jej chut nebola velmi vyrazna, tak akurat (asi pol zarovnanej cajovej lyzicky)


  • maraki, 3. októbra 2011 o 15:45
    @macusa zalezi asi od oblasti, niektore grekyne ju pripravuju s besamelom, niektore s krupicovym kremom. Neviem ti povedat presne, nezistovala som. A niekedy kombinuju aj cukety a baklazany (asi 1/3 cukety a 2/3 baklazany). Mne to viac chuti iba s baklazanmi :)Existuju rozne kombinacie, ja som sa naucila robit tuto :)


  • ola111, 3. októbra 2011 o 15:49
    @nazarboncuk ,@maraki ,ďakujem za objasnenie,túto vyskúšam,len
    mi išlo o to,že nikdy som v musake nezacítila škoricu,keď som si ju
    niekde objednala a ja škoricu môžem kdekoľvek,nielen na sladko,štipka
    je dobrá aj v káve,zdvihne náladu:-)))


  • macusa, 3. októbra 2011 o 16:32
    dakujem za odpoved!
    my sme taku besamelovu mali vcera na obed ale ked budeme mat najblizsie na musaku chut vyskusam s krupicou
    mimochodom vyzera velmi dobre


  • medovnicek, 3. októbra 2011 o 19:55
    krásna už na pohľad a isto aj veľmi chutná


  • cica2, 3. októbra 2011 o 20:04
    perfektné!!!


  • babidka, 4. októbra 2011 o 17:54
    vyzera veeelmi mnamkovo :-) aky syr si davala ? Napisane je "tvrdy" ale je velmi neurcite ...:-)


  • maraki, 4. októbra 2011 o 18:38
    @babidka dakujeeem :-) Pouzivam grecky syr co sa vola kefalotyri a neviem, ktory slovensky je podobny tomuto. Nie je to ani eidam ani gouda, je taky slany a skor takej bielej farby :-)) Ked pridem na Svk preskumam a dam vediet :-))
    A dakujem za vsetky komentare :-)


  • maraki, 4. októbra 2011 o 19:44
    @babidka este som zabudla napisat, ze je to zmes ovcieho a kozieho syra, neviem pod akym nazvom sa u nas predava. Raz som pouzila aj syr gouda a bolo to celkom fajn :-)


  • janger, 5. októbra 2011 o 13:29
    Krasna musaka. Nevedela som, ze sa robi aj takto, s krupicou. Ked som bola v Grecku, tak ta vona skorice bola citit v mnohych jedlach, velmi sa mi to pacilo...


  • jeka, 8. októbra 2011 o 21:23
    @Maraki ,veľmi pekne dakujem za receptík,včera som ju robila a bola vynikajúca,použila som eidamskú tehlu a bolo to dobre aj sňou,manžel zjedol takmer polovicu.


  • jeka, 8. októbra 2011 o 21:23
    @Maraki ,veľmi pekne dakujem za receptík,včera som ju robila a bola vynikajúca,použila som eidamskú tehlu a bolo to dobre aj sňou,manžel zjedol takmer polovicu.


  • maraki, 9. októbra 2011 o 00:35
    @jeka tesim sa a tiez dakujem :)


  • janocka77, 28. decembra 2011 o 16:16
    maraki, no musim vyskusat tuto tvoju musaku :) musi to byt nejaka miestna specialita. V ktorej casti Gracka zijes? Priznam sa, ze za skoro 10 rokov co som v Grecku, som sa s takouto nestretla. Iba klasika - zemiaky a besamel co je tiez super. Musaku milujeme, urcite aj takato bude vynikajuca.


  • minimoni, 1. marca 2012 o 21:29
    takto,, niako,, sme to pripravovali tiež s ,,gazdinou,,v Grecku pri Korinthose...velmi podobný taktiež si ho ukladám...


  • dominika118, 2. októbra 2012 o 19:53
    musaku som jedla len v Grécku, ale táto od teba ma láka ešte viac



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Varecha 39/2014: Jablková kuchárka
Časopis Varecha v piatok 26. septembra v denníku Pravda.

Ako zatočiť so stresom, únavou aj akné jednou ranou?
- Inzercia -
Podľa oficiálnych správ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) má človek čeliaci nárokom všedného dňa stály nedostatok vitamínu C.

Zaváram, zaváraš, zavárame. Na slano a na kyslo.
Každý z nás ocení prísun rozmanitej zeleniny aj v zimnom období. Prečítajte si o zásadách a spôsoboch jej konzervovania.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 39/2014: Jablková kuchárka Jablková kuchárka
Časopis Varecha v piatok 26. septembra v denníku Pravda.


TOPlist