Domáca bravčová tlačenka (fotorecept)

Autor receptu: strigus

Opäť vám sem pridám niečo originál domáce, veľmi chutné, krásne voňavé..

60+40+5 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pripravíme si zmes do tlačenky: srdcia s jazykmi (v 1 hrnci) a kolená s kožou (v 2. hrnci) uvaríme v osolenej a okorenenej vode s 3 strúčikmi cesnaku úplne do mäkka. Jazyk ošúpeme (očistíme) od vrchnej kože, so srdcami a kolenom nakrájať na drobno a kožu najemno zomlieť. Zmiešať, pridať trocha vývaru (cca 1 dcl), ochutiť - soľ, korenie a 5 strúčikov prelisovaného cesnaku. Ak nekúpime pekné kolená, len "kožu na kosti", výborne ich nahradí prerastaný bôčik (1 kg) - uvarený do mäkka a nadrobno nakrájaný.
  2. Hotovou zmesou naplníme vyumývaný bravčový žalúdok. Pozor, nie celkom do plna (tvrda), aby ostal "mäkký", pretože by počas varenia praskol a vytiekol. Žalúdok sa totiž trocha scvrkne.
  3. Naplnený žalúdok poriadne zašijeme...
  4. ...a dáme ho variť. Varíme v čistej neochutenej vode približne 1 hodinu.
  5. Uvarený žalúdok ešte zatepla zatlačíme. My sme použili dosku na mäso prichytenú o plech 3 hákmi - dali sme tlačenku do "zveráka". Takto sme ju nechali z večera do rána, kým nevychladla a nestuhla.
  6. Odležanú tlačenku zaudíme, my sme použili takúto domácu rýchlo-udiarničku. Trvalo to cca 10 minút.
  7. Takto vyzerá už hotová voňavučká domáca tlačenka, v reze je cvaknutá na hlavnom obrázku.
  8. Toto je základná "konštrukcia a postup" pre domácu tlačenku, suroviny je možné obmieňať - pridať papriku, mäso zameniť za kuracie, morčacie... fantázii sa medze nekladú, no nám aj tak najviac chutí táto bravčová.