Domáca bravčová tlačenka fotorecept

strigus - fotkastrigus, 6. septembra 2010
Domáca bravčová tlačenka (fotorecept)
Foto: strigus

Opäť vám sem pridám niečo originál domáce, veľmi chutné, krásne voňavé..

60+40+5 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
1 kg
2 ks
0,3 - 0,5 kg
8 strúčikov
podľa chuti
1 ks




Postup

  1. 1

    Pripravíme si zmes do tlačenky: srdcia s jazykmi (v 1 hrnci) a kolená s kožou (v 2. hrnci) uvaríme v osolenej a okorenenej vode s 3 strúčikmi cesnaku úplne do mäkka. Jazyk ošúpeme (očistíme) od vrchnej kože, so srdcami a kolenom nakrájať na drobno a kožu najemno zomlieť. Zmiešať, pridať trocha vývaru (cca 1 dcl), ochutiť - soľ, korenie a 5 strúčikov prelisovaného cesnaku. Ak nekúpime pekné kolená, len "kožu na kosti", výborne ich nahradí prerastaný bôčik (1 kg) - uvarený do mäkka a nadrobno nakrájaný.

    Domáca bravčová tlačenka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Hotovou zmesou naplníme vyumývaný bravčový žalúdok. Pozor, nie celkom do plna (tvrda), aby ostal "mäkký", pretože by počas varenia praskol a vytiekol. Žalúdok sa totiž trocha scvrkne.

    Domáca bravčová tlačenka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Naplnený žalúdok poriadne zašijeme...

    Domáca bravčová tlačenka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...a dáme ho variť. Varíme v čistej neochutenej vode približne 1 hodinu.

    Domáca bravčová tlačenka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Uvarený žalúdok ešte zatepla zatlačíme. My sme použili dosku na mäso prichytenú o plech 3 hákmi - dali sme tlačenku do "zveráka". Takto sme ju nechali z večera do rána, kým nevychladla a nestuhla.

    Domáca bravčová tlačenka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Odležanú tlačenku zaudíme, my sme použili takúto domácu rýchlo-udiarničku. Trvalo to cca 10 minút.

    Domáca bravčová tlačenka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Takto vyzerá už hotová voňavučká domáca tlačenka, v reze je cvaknutá na hlavnom obrázku.

    Domáca bravčová tlačenka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Toto je základná "konštrukcia a postup" pre domácu tlačenku, suroviny je možné obmieňať - pridať papriku, mäso zameniť za kuracie, morčacie... fantázii sa medze nekladú, no nám aj tak najviac chutí táto bravčová.

Diskusia k receptu

altyn
@strigus , je to nádhera, len škoda že ja si nič také nemôžem urobiť. :-((( Nie len že nezoženiem žalúdok, ale ani vyúdiť si to nemám kde. No neprestanem dúfať, možno niekedy v budúcnosti....
strigus
@altyn , to nie je problém, žalúdky dostaneš v Kauflande, často ich mávajú.. a udiarnička :) potrebuješ "buxu" (my máme nerezovú), tú sme postavili na plynový horák poháňaný propanbutánom - na dne buxy boli piliny, ktoré na plyňáku začali dymiť - je to jednoduché, no nie? :)
frezia68
@strigus :výborný,originálny recept a že v Kauflande predávajú žalúdky,dobrá informácia.Až sem vonia....
altyn
@strigus O.K. jednoduché, ale ako bude vypadať môj byt ak ho takto zaúdim:-)))
mamatata2
@strigus , ako sledujem Tvoju varechársku kariéru, dávaš sem perfektné recepty. Tlačenka vyzerá krásne, vonia až sem a zdá sa mi, že nie je ani veľmi mastná , tak by mohli aspoň kúsok aj tí , čo sú na diéte, nie ? :-))
strigus
tak @altyn , treba ísť niekam na chatu alebo piknik.. alebo zabudnúť na tento receptík ;-) (ako kompromis), no @mamatata2 ak vynecháš mastné, nie je problém pre dietujúcich :)
azza
poznám výborní recept ,treba výskušať!
honestka
Krasa- tak takyto obrazok som naposledy videla, ked ju robieval nas tatik.
Tu si robime tiez domace tlacenky, zlozenie je troska ine a davame aj maso ale hlavne ze chutia, no nie?
evanaaa
Raz som ju robila, ale neplnila do žalúdka a le do tých náhradných vreciek , čo na to predávajú, dala som aj červ. mletú ppariku a trošku majoránky, ale som ju neúdila, ani ma nenapadlo, že sa musí a bola aj tak dobrá. A varila som v jednom hrnci, nič sa nestalo. Už som rozmýšľala, že znova urobím, tiež takú " chudšiu".
strigus
@evanaaa , ja majoránku moc nepoužívam, "bojím" sa jej, pretože mi zvyklo od nej jedlo akoby skysnúť, tak ju používam len na čerstvo priamo na konzum
dukoch
dobrých receptov na Slovenskú klasiku nie je nikdy dosť, no mňa by viac zaujímalo, kde si sa dostala k udiarničke, alebo nejaký kontakt na osobu, ktorá ich vyrába....hm????
strigus
údiarničku si vyrobil ocino sám, je vyrobená z 1,5 mm hrubého nerezu, rozmery si dáš, aké chceš, naša má 26x40 cm a je vysoká 22 cm, vnútri má rošt vo výške 8 cm od dna. Ale je dôležité vyrobiť vrchnák, aby čím presnejšie sadol, aby bol čím menší únik dymu. Veľa šťastia pri výrobe :)
gusto44
My sme nikdy do tlačenky nedávali č.papriku ani majoránku pretože táto zvykla skysnúť.Je pravda,že vtom čase sme ešte nemali chladničku.
gabriele
@gusto44 tlacenka urcite neskysne od majoranu...uz som to tu parkrat citala...ale nie je to pravda...ved majoran obsahuje prave take latky, ktore posobia ako silne antioxidanty a konzervanty...renomovane laboratoria sa predbiehaju vo vyskumoch ako tieto prirodzene posobiace konzervacne latky uplatnit v potravinach namiesto skodlivych chemickych konzervantov...
rome
Poprosim o tej rychlej domacej udiarnicke nieco viac..ako ju rychlo zostrojit a co ktomu potrebujem...dakujem..