Domáca bravčová tlačenka (fotorecept)

Domáca bravčová tlačenka (fotorecept)
Foto: strigus
strigusStrigus, 26 ročná žena, Dobšiná, recept pridala: 6. septembra 2010 8:18Ďalšie jej recepty

Opäť vám sem pridám niečo originál domáce, veľmi chutné, krásne voňavé..

Suroviny

60+40+5
minút
príprava
60
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

Pripravíme si zmes do tlačenky: srdcia s jazykmi (v 1 hrnci) a kolená s kožou (v 2. hrnci) uvaríme v osolenej a okorenenej vode s 3 strúčikmi cesnaku úplne do mäkka. Jazyk ošúpeme (očistíme) od vrchnej kože, so srdcami a kolenom nakrájať na drobno a kožu najemno zomlieť. Zmiešať, pridať trocha vývaru (cca 1 dcl), ochutiť - soľ, korenie a 5 strúčikov prelisovaného cesnaku. Ak nekúpime pekné kolená, len "kožu na kosti", výborne ich nahradí prerastaný bôčik (1 kg) - uvarený do mäkka a nadrobno nakrájaný.
Domáca bravčová tlačenka (fotorecept) - obrázok 1

Hotovou zmesou naplníme vyumývaný bravčový žalúdok. Pozor, nie celkom do plna (tvrda), aby ostal "mäkký", pretože by počas varenia praskol a vytiekol. Žalúdok sa totiž trocha scvrkne.
Domáca bravčová tlačenka (fotorecept) - obrázok 2

Naplnený žalúdok poriadne zašijeme...
Domáca bravčová tlačenka (fotorecept) - obrázok 3

...a dáme ho variť. Varíme v čistej neochutenej vode približne 1 hodinu.
Domáca bravčová tlačenka (fotorecept) - obrázok 4

Uvarený žalúdok ešte zatepla zatlačíme. My sme použili dosku na mäso prichytenú o plech 3 hákmi - dali sme tlačenku do "zveráka". Takto sme ju nechali z večera do rána, kým nevychladla a nestuhla.
Domáca bravčová tlačenka (fotorecept) - obrázok 5

Odležanú tlačenku zaudíme, my sme použili takúto domácu rýchlo-udiarničku. Trvalo to cca 10 minút.
Domáca bravčová tlačenka (fotorecept) - obrázok 6

Takto vyzerá už hotová voňavučká domáca tlačenka, v reze je cvaknutá na hlavnom obrázku.
Domáca bravčová tlačenka (fotorecept) - obrázok 7

Toto je základná "konštrukcia a postup" pre domácu tlačenku, suroviny je možné obmieňať - pridať papriku, mäso zameniť za kuracie, morčacie... fantázii sa medze nekladú, no nám aj tak najviac chutí táto bravčová.



Páči sa ti tento recept?
Fejsbukni
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovali 2 ľudia (3,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

15 komentárov k receptu
  • altyn, 6. septembra 2010 o 10:31
    @strigus , je to nádhera, len škoda že ja si nič také nemôžem urobiť. :-((( Nie len že nezoženiem žalúdok, ale ani vyúdiť si to nemám kde. No neprestanem dúfať, možno niekedy v budúcnosti....


  • strigus, 6. septembra 2010 o 10:42
    @altyn , to nie je problém, žalúdky dostaneš v Kauflande, často ich mávajú.. a udiarnička :) potrebuješ "buxu" (my máme nerezovú), tú sme postavili na plynový horák poháňaný propanbutánom - na dne buxy boli piliny, ktoré na plyňáku začali dymiť - je to jednoduché, no nie? :)


  • frezia68, 6. septembra 2010 o 10:49
    @strigus :výborný,originálny recept a že v Kauflande predávajú žalúdky,dobrá informácia.Až sem vonia....


  • tatranka, 6. septembra 2010 o 10:57
    Paráda,ale pre mňa bezpredmetná.


  • egreska, 6. septembra 2010 o 12:16
    nooo,tak toto je už ine kafé..


  • altyn, 6. septembra 2010 o 12:40
    @strigus O.K. jednoduché, ale ako bude vypadať môj byt ak ho takto zaúdim:-)))


  • mamatata2, 6. septembra 2010 o 14:06
    @strigus , ako sledujem Tvoju varechársku kariéru, dávaš sem perfektné recepty. Tlačenka vyzerá krásne, vonia až sem a zdá sa mi, že nie je ani veľmi mastná , tak by mohli aspoň kúsok aj tí , čo sú na diéte, nie ? :-))


  • strigus, 6. septembra 2010 o 14:42
    tak @altyn , treba ísť niekam na chatu alebo piknik.. alebo zabudnúť na tento receptík ;-) (ako kompromis), no @mamatata2 ak vynecháš mastné, nie je problém pre dietujúcich :)


  • Reklama (za ňou pokračuje ešte 7 komentárov)
  • enerrgizer, 6. septembra 2010 o 16:09
    výborná domáca tlačenka...dal by som si


  • azza, 6. septembra 2010 o 16:37
    poznám výborní recept ,treba výskušať!


  • honestka, 6. septembra 2010 o 18:10
    Krasa- tak takyto obrazok som naposledy videla, ked ju robieval nas tatik.
    Tu si robime tiez domace tlacenky, zlozenie je troska ine a davame aj maso ale hlavne ze chutia, no nie?


  • evanaaa, 6. septembra 2010 o 22:28
    Raz som ju robila, ale neplnila do žalúdka a le do tých náhradných vreciek , čo na to predávajú, dala som aj červ. mletú ppariku a trošku majoránky, ale som ju neúdila, ani ma nenapadlo, že sa musí a bola aj tak dobrá. A varila som v jednom hrnci, nič sa nestalo. Už som rozmýšľala, že znova urobím, tiež takú " chudšiu".


  • strigus, 7. septembra 2010 o 12:15
    @evanaaa , ja majoránku moc nepoužívam, "bojím" sa jej, pretože mi zvyklo od nej jedlo akoby skysnúť, tak ju používam len na čerstvo priamo na konzum


  • dukoch, 7. septembra 2010 o 17:12
    dobrých receptov na Slovenskú klasiku nie je nikdy dosť, no mňa by viac zaujímalo, kde si sa dostala k udiarničke, alebo nejaký kontakt na osobu, ktorá ich vyrába....hm????


  • strigus, 7. októbra 2010 o 17:53
    údiarničku si vyrobil ocino sám, je vyrobená z 1,5 mm hrubého nerezu, rozmery si dáš, aké chceš, naša má 26x40 cm a je vysoká 22 cm, vnútri má rošt vo výške 8 cm od dna. Ale je dôležité vyrobiť vrchnák, aby čím presnejšie sadol, aby bol čím menší únik dymu. Veľa šťastia pri výrobe :)



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Aktuálne súťaže

SÚŤAŽ: Nie je želatína ako želatína!
Veľká noc je náročným obdobím pre každú gazdinku. Dr.Oetker má teraz pre vás dvoch pomocníkov, s ktorými budú vaše jedlá ozdobou sviatočného stola.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca marec 2014
Najlepšie recepty mesiaca marec. Pozrite si TOP 15 receptov, ktoré sa vám najviac páčili.

Recept mesiaca: Súťaž na apríl 2014
Aj tento mesiac hľadáme najlepší a najobľúbenejší recept. Vyhlasujeme súťaž, v ktorej víťazí recept uložený počas apríla 2014 do kuchárskych kníh na portáli Varecha.sk najviac krát.


Magazín

Veľká noc v Indii
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Píše Methi.

Veľká noc v Austrálii
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Dnes od Palokuchki.

Veľkonočná saláma
Obe mandle v našej záhrade toho roku opäť zakvitli. Veľkoplodá ešte koncom februára a maloplodá o čosi neskôr. Kvitli dlho. Akoby čakali na prebúdzajúce sa včely.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 16/2014: Veľkonočná hostina Veľkonočná hostina
Časopis Varecha vo štvrtok 17. apríla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist