Domáca bravčová tlačenka (fotorecept)

Domáca bravčová tlačenka (fotorecept)
Foto: strigus
strigusStrigus, recept pridal: 6. septembra 2010 8:18Ďalšie jeho recepty

Opäť vám sem pridám niečo originál domáce, veľmi chutné, krásne voňavé..

Suroviny

60+40+5
minút
príprava
60
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

1

Pripravíme si zmes do tlačenky: srdcia s jazykmi (v 1 hrnci) a kolená s kožou (v 2. hrnci) uvaríme v osolenej a okorenenej vode s 3 strúčikmi cesnaku úplne do mäkka. Jazyk ošúpeme (očistíme) od vrchnej kože, so srdcami a kolenom nakrájať na drobno a kožu najemno zomlieť. Zmiešať, pridať trocha vývaru (cca 1 dcl), ochutiť - soľ, korenie a 5 strúčikov prelisovaného cesnaku. Ak nekúpime pekné kolená, len "kožu na kosti", výborne ich nahradí prerastaný bôčik (1 kg) - uvarený do mäkka a nadrobno nakrájaný.
Domáca bravčová tlačenka (fotorecept) - obrázok 1

2

Hotovou zmesou naplníme vyumývaný bravčový žalúdok. Pozor, nie celkom do plna (tvrda), aby ostal "mäkký", pretože by počas varenia praskol a vytiekol. Žalúdok sa totiž trocha scvrkne.
Domáca bravčová tlačenka (fotorecept) - obrázok 2

3

Naplnený žalúdok poriadne zašijeme...
Domáca bravčová tlačenka (fotorecept) - obrázok 3

4

...a dáme ho variť. Varíme v čistej neochutenej vode približne 1 hodinu.
Domáca bravčová tlačenka (fotorecept) - obrázok 4

5

Uvarený žalúdok ešte zatepla zatlačíme. My sme použili dosku na mäso prichytenú o plech 3 hákmi - dali sme tlačenku do "zveráka". Takto sme ju nechali z večera do rána, kým nevychladla a nestuhla.
Domáca bravčová tlačenka (fotorecept) - obrázok 5

6

Odležanú tlačenku zaudíme, my sme použili takúto domácu rýchlo-udiarničku. Trvalo to cca 10 minút.
Domáca bravčová tlačenka (fotorecept) - obrázok 6

7

Takto vyzerá už hotová voňavučká domáca tlačenka, v reze je cvaknutá na hlavnom obrázku.
Domáca bravčová tlačenka (fotorecept) - obrázok 7

8

Toto je základná "konštrukcia a postup" pre domácu tlačenku, suroviny je možné obmieňať - pridať papriku, mäso zameniť za kuracie, morčacie... fantázii sa medze nekladú, no nám aj tak najviac chutí táto bravčová.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovali 2 ľudia (3,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • altyn, 6. septembra 2010 o 10:31
    @strigus , je to nádhera, len škoda že ja si nič také nemôžem urobiť. :-((( Nie len že nezoženiem žalúdok, ale ani vyúdiť si to nemám kde. No neprestanem dúfať, možno niekedy v budúcnosti....


  • strigus, 6. septembra 2010 o 10:42
    @altyn , to nie je problém, žalúdky dostaneš v Kauflande, často ich mávajú.. a udiarnička :) potrebuješ "buxu" (my máme nerezovú), tú sme postavili na plynový horák poháňaný propanbutánom - na dne buxy boli piliny, ktoré na plyňáku začali dymiť - je to jednoduché, no nie? :)


  • frezia68, 6. septembra 2010 o 10:49
    @strigus :výborný,originálny recept a že v Kauflande predávajú žalúdky,dobrá informácia.Až sem vonia....


  • tatranka, 6. septembra 2010 o 10:57
    Paráda,ale pre mňa bezpredmetná.


  • egreska, 6. septembra 2010 o 12:16
    nooo,tak toto je už ine kafé..


  • altyn, 6. septembra 2010 o 12:40
    @strigus O.K. jednoduché, ale ako bude vypadať môj byt ak ho takto zaúdim:-)))


  • mamatata2, 6. septembra 2010 o 14:06
    @strigus , ako sledujem Tvoju varechársku kariéru, dávaš sem perfektné recepty. Tlačenka vyzerá krásne, vonia až sem a zdá sa mi, že nie je ani veľmi mastná , tak by mohli aspoň kúsok aj tí , čo sú na diéte, nie ? :-))


  • strigus, 6. septembra 2010 o 14:42
    tak @altyn , treba ísť niekam na chatu alebo piknik.. alebo zabudnúť na tento receptík ;-) (ako kompromis), no @mamatata2 ak vynecháš mastné, nie je problém pre dietujúcich :)


  • enerrgizer, 6. septembra 2010 o 16:09
    výborná domáca tlačenka...dal by som si


  • azza, 6. septembra 2010 o 16:37
    poznám výborní recept ,treba výskušať!


  • honestka, 6. septembra 2010 o 18:10
    Krasa- tak takyto obrazok som naposledy videla, ked ju robieval nas tatik.
    Tu si robime tiez domace tlacenky, zlozenie je troska ine a davame aj maso ale hlavne ze chutia, no nie?


  • evanaaa, 6. septembra 2010 o 22:28
    Raz som ju robila, ale neplnila do žalúdka a le do tých náhradných vreciek , čo na to predávajú, dala som aj červ. mletú ppariku a trošku majoránky, ale som ju neúdila, ani ma nenapadlo, že sa musí a bola aj tak dobrá. A varila som v jednom hrnci, nič sa nestalo. Už som rozmýšľala, že znova urobím, tiež takú " chudšiu".


  • strigus, 7. septembra 2010 o 12:15
    @evanaaa , ja majoránku moc nepoužívam, "bojím" sa jej, pretože mi zvyklo od nej jedlo akoby skysnúť, tak ju používam len na čerstvo priamo na konzum


  • dukoch, 7. septembra 2010 o 17:12
    dobrých receptov na Slovenskú klasiku nie je nikdy dosť, no mňa by viac zaujímalo, kde si sa dostala k udiarničke, alebo nejaký kontakt na osobu, ktorá ich vyrába....hm????


  • strigus, 7. októbra 2010 o 17:53
    údiarničku si vyrobil ocino sám, je vyrobená z 1,5 mm hrubého nerezu, rozmery si dáš, aké chceš, naša má 26x40 cm a je vysoká 22 cm, vnútri má rošt vo výške 8 cm od dna. Ale je dôležité vyrobiť vrchnák, aby čím presnejšie sadol, aby bol čím menší únik dymu. Veľa šťastia pri výrobe :)



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Medovníková chalúpka v rozprávkovom lese
- Inzercia -
Medovníková chalúpka sa skrýva v lese. A viete, že aj vy v kuchyni môžete takéto rozprávkové lesy chrániť? Celkom jednoducho – správnymi surovinami, ktoré pri varení používame.

Rúra na pečenie: Nie je už len obyčajná pec
Vianoce – obdobie, kedy naše rúry na pečenie nemajú čas na oddych, sa pomaly blížia. Ak uvažujete o kúpe novej rúry, pomôžeme vám článkom, v ktorom si prečítate, aké parametre si máte pri ich výbere všímať, aby vám to dobre pieklo.

Prvá adminka Varechy Sandra: Varecha bola pre mňa obrovská škola
Prvá adminka Varechy Sandra Bombošová spomína na začiatky Varechy, obľúbené recepty a prezradila nám tiež, čo jej práca vo Varecha.sk dala.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 43/2014: Slovensko na tanieri (3) Slovensko na tanieri (3)
Časopis Varecha v piatok 24. októbra v denníku Pravda.


TOPlist