Domáca bravčová šunka (fotorecept)
Autor receptu: rennatte
Tak a už som sa konečne odhodlala, dôkladne naštudovala rady a pokyny na
internete k príprave chutnej domácej šunky, zvolila som bravčovú. Šunkovar nový
ešte zabalený čakal na svoju premiéru. Výsledok? Výborná šunka, sklamanie so
šunkovaru. Prečo? Lebo Orion-zásielkový obchod predáva šunkovar z materiálu,
ktorý po varení ostane čierny, ako keby obhoraný, ale podľa nich je to úplne v
poriadku, no nebudem sa rozpisovať, poďme na šunku.
20 porcií |
30 minút príprava |
120 minút tepelná úprava |
Postup
- Mäso nakrájame na hrubšie pásy, alebo kocky a prehnetiem mlynčekom na mäso, ale bez nástavca s dierkami a nožov, nebudeme mäso mlieť, ale hniesť iba špirálou v mlynčeku
- takto prehnetené mäso osolíme, ocukrujeme a rukami dobre vymiesime, tak že budeme soľ vtláčať do mäsa a hniesť medzi prstami až začne byť mazlavé
- dáme do nádoby, dobre uzavrieme a odložíme na 2 dni do chladničky
- po dvoch dňoch mäso preložíme do misy a znova dobre prehnetieme
- do šunkovaru vložíme mikroténový sáčik a po častiach vkladáme mäso a dobre utláčame, po naplnení sáčik zviažeme, tak aby sa do mäsa nedostala voda
- uzavrieme šunkovar a pevne stlačíme
- dáme do hrnca s vodou, tak aby šunkovar bol ponorený vo vode
- vložíme teplomer a prikryjeme pokrievkou, dáme variť, voda nesmie vrieť, teplotu udržujeme medzi 75-80°C 2 hodiny. Po dvoch hodinách vodu vylejeme a šunkovar necháme vychladnúť, vyberieme šunku so šunkovaru a necháme ešte v chladnúť, po úplnom vychladnutí krájame na plátky.
- a takto dopadol môj šunkovar, aké mate skúsenosti so šunkovarom? Mňa v Orione presviedčajú, že to je normálna reakcia materiálu na vodu, ale ja pochybujem,,,,