Domáca bravčová šunka fotorecept

rennatte - fotkarennatte, 30. novembra 2012
Domáca bravčová šunka (fotorecept)
Foto: rennatte

Tak a už som sa konečne odhodlala, dôkladne naštudovala rady a pokyny na internete k príprave chutnej domácej šunky, zvolila som bravčovú. Šunkovar nový Zobraziť celý popisTak a už som sa konečne odhodlala, dôkladne naštudovala rady a pokyny na internete k príprave chutnej domácej šunky, zvolila som bravčovú. Šunkovar nový ešte zabalený čakal na svoju premiéru. Výsledok? Výborná šunka, sklamanie so šunkovaru. Prečo? Lebo Orion-zásielkový obchod predáva šunkovar z materiálu, ktorý po varení ostane čierny, ako keby obhoraný, ale podľa nich je to úplne v poriadku, no nebudem sa rozpisovať, poďme na šunku.

20
porcií
30 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg (pliecko, stehno)
13 g
1 KL
1 KL




Postup

  1. 1

    Mäso nakrájame na hrubšie pásy, alebo kocky a prehnetiem mlynčekom na mäso, ale bez nástavca s dierkami a nožov, nebudeme mäso mlieť, ale hniesť iba špirálou v mlynčeku

    Domáca bravčová šunka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    takto prehnetené mäso osolíme, ocukrujeme a rukami dobre vymiesime, tak že budeme soľ vtláčať do mäsa a hniesť medzi prstami až začne byť mazlavé

    Domáca bravčová šunka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    dáme do nádoby, dobre uzavrieme a odložíme na 2 dni do chladničky

    Domáca bravčová šunka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    po dvoch dňoch mäso preložíme do misy a znova dobre prehnetieme

    Domáca bravčová šunka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    do šunkovaru vložíme mikroténový sáčik a po častiach vkladáme mäso a dobre utláčame, po naplnení sáčik zviažeme, tak aby sa do mäsa nedostala voda

    Domáca bravčová šunka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    uzavrieme šunkovar a pevne stlačíme

    Domáca bravčová šunka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    dáme do hrnca s vodou, tak aby šunkovar bol ponorený vo vode

    Domáca bravčová šunka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    vložíme teplomer a prikryjeme pokrievkou, dáme variť, voda nesmie vrieť, teplotu udržujeme medzi 75-80°C 2 hodiny. Po dvoch hodinách vodu vylejeme a šunkovar necháme vychladnúť, vyberieme šunku so šunkovaru a necháme ešte v chladnúť, po úplnom vychladnutí krájame na plátky.

    Domáca bravčová šunka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    a takto dopadol môj šunkovar, aké mate skúsenosti so šunkovarom? Mňa v Orione presviedčajú, že to je normálna reakcia materiálu na vodu, ale ja pochybujem,,,,

    Domáca bravčová šunka (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

beatabs
ahoj, aj ja som si kúpila šunkovar v orione a nestalo sa mi aby očernel
bea
irenaw
mám prastarý šunkovar, neviem čo je to za materiál, stále má rovnakú farbu. známi majú z orionu a zatiaľ neočernel. možno bol od iného výrobcu. skús kontaktovať združenie slovenských spotrebiteľov a poradiť sa s nimi. mňa na tvojom recepte zaujalo, že si dala šunkovar do hrnca na ležato a že si ho vkladala do studenej vody. taký postup som doteraz nepoznala. tá šunka je skvelá, to je fakt. naposledy som robila z horného morčacieho stehna s troškou cesnaku. normálne som dostala chuť :-)
kimlo
@rennatte ano je to reakcia materiálu, obal šunkovaru je totiž hliníkový a ten tak reaguje... ja keď varím údené koleno vo vode zabalené do alobalu, tak alobal je potom úplne čierny.
marianne
@irenka mna by zaujmal recept na sunku z morcaciny,neposunies? mozes aj na email,ak budes mat cas a naladu:-)
irenaw
@kimlo a nemôže to byť reakcia na soľ alebo rýchlosoľ? možno sa z vrecka predsa čosi dostalo do vody, keď bol šunkovar na ležato?
valeri
Vyzerá dobre a u mňa je šunkovar už roky nepoužívaný, prv sme sa tejto dobroty nevedeli nasýtiť a potom nejako upadla do zabudnutia.
jaja53
Ja som si tiez kupila z Orionu sunkovar,strasne som sa tesila,sunka bola vyborna,ale tak isto mi ocernel a viac som na nom nerobila a skoncila som aj s Orionom,hoci dovtedy som si vselico objednavala. Nereklamovala som,lebo by to bolo urcite zbytocne.Najdu si objektivne priciny,ked to robi voda,tak potom v com podla nich to varit?!? Je to hodene v spajzi a kedy mi tam oci padnu,tak sa vzdy nahnevam a taku som mala na zaciatku obrovsku radost,ze budem vnucencom robit dobru sunku!!
marianne
@vanilka111 mam s tym celozivotny problem,vzdy sa so mnou mama vadila,ze som nepozorna a zle odpisujem z tabule,tym padom priklad z matematiky vypocitany nespravne,on bol vypocitany spravne,len zle odpisany,tym padom nespravny vysledok.V tomto pripade som ich poplietla,komicky,no co uz?zastrelit sa preto nepojdem.:-D
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
mnaaam,krasa!!!
afataga
krasna sunka a presne vies co si tam dala, ja uz roky v obchode kupujem iba nejaku susenu, alebo udene kare a pod., kde to maso vidim, lebo v tych natlacenych netusim co je, moc masa veru nie, so sunkovarom nemam skusenost, ale zalezi od materialu, ak je hlinikovy mohol stmavnut, ak je nerezovy, nemal by menit farbu, este ma tak napadlo, ci je nutny sunkovar na sunku? co keby sa iba natlacilo maso do takej hrubej folie ako tlacenka? podla mna by to mohlo fungovat
@marianne nic si z toho nerob, pismenka sa obcas popletu aj mne aj inym ludom a niekedy z toho vyjde celkom vtipne slovo alebo veta :-)
marianne
@medulienka uplne v pohode,my sa tu s muzom lameme smiechom,co som zase vypotila,on je uz na to zvyknuty,ale toto patri medzi moje perly..:-DDD zistili mi az v dospelosti,aspon sa mam na co vyhovorit...:-)
dodo46
rennatte, jaja53 .
Vzhľad šunkovaru vôbec nezmení chuť šunky. Môže byť aj z hrdzavého plechu, ale pokiaľ nepríde do styku s mäsom , chuť a vzhľad šunky to neovplyvní. Mal som niekedy dávno veľkú liatinovu formu , ale vymenil som ju za tento hliníkový valec. Robíme aj s deťmi v ňom často, ale pekný strieborný vzhľad si stále zachováva. Pravdepodobne , keď si ju dala na ležato, prišlo mäso do styku s formou. Ja ju varím vo zvislej polohe- voda asi 2 cm pod hornou časťou formy. Soľ dávam 10g rýchlosoli a 10g údenej soli.
irenaw
@afataga funguje to vo vrecku na tlačenku :-) robila som ju tak, kým mi jedna dobrá duša nedala šunkovar. uvarenú šunku som položila na dosku a žaťažila. @marianne poslala som :-)
marijanka712
@rennate aj ja som asi pred mesiacom prvýkrát robila šunku tiež mám dobrý recept z netu ale na rozdiel od teba ide obyčajná soľ a miesto cukru med bola fantastická a tiež podobný spôsob len počas tých 2 dní sa mäso masiruje aspoň 4x a tiež ma prekvapilo , že si dala ležato do hrnca ja som tiež nad tým takto rozmýšlala, ale som potom našla v skrini najhlbší hrniec ale aj tak z neho šunkovar vyčnieval cca7cm ale výsledok bol vynikajúci až nato že pri varení mi chýbal teplomer a stálo ma to sakra námahu odhadom tu vodu v tých teplotách udržať a preto už som zohnala teplomer a v stredu ideme na druhý var šunky a už sa teším pretože táto šunka je šunka a nie xxx šunka .pohľadam to video a pokúsim sa to sem dať aj pre tých ktorý sa chystajú na to a chcú použiť obyčajnú soľ.
marijanka712
 www.stream.cz/uservideo/592681-vyroba-domaci-sunky...

na videu je najskôr pečenie chleba až tak šunka aešte niečo z toho ORIONU je ten šunkovar velmi drahý nato aby takto zareagoval material pri jeho použití tiež by som sa obrátila na štátnu išpekciu, aby tento tovar prešiel kontrolou. a zároveň by som si požiadal ich stanovisko čo máte s týmto tovarom robiť.....
ancicka
Ja síce šunkovar nemám,ale ja si to urobím v sačku a je tiež výborna.Vždy je to lepšie,ako kupná,lebo viem čo do nej dám.Môžem len odporučiť.Hlavne sa ti musí chcieť to robiť.
molon
Ahoj, mám ten istý šunkovar, aj recept je na 99% rovnaký, ale šunkovar nezmenil nikdy farbu a už som v ňom pár šumiek uvaril. Typujem, že len dáka reakcia, predsa len je to z hliníku.
lusinkab
No tak taku sunku by som si dala hned,len kym nieco take vyskusam sama tak to mi este nejaky ten cas potrva ale ukladam,kedze viem,ze sa raz zijde mas ju nadhernu :-)
afptrans
@ Rennatte čierna farba šunkovaru po použití je OK, je to prirodzená reakcia materiálu. Mám rovnaký šunkovar už niekoľko rokov, dá sa to umyť, ale svietivo strieborný ako po vybalení už nikdy nebude. Je to ale v poriadku. Komu šunkovar farbu nemení, má iný materiál, alebo iný pomer použitých materiálov.
Mňa skôr na tvojom postupe zarazilo to PONORENIE ŠUNKOVARU DO VODY a POLEŽIAČKY, v mojom návode sa presne toto urobiť nesmie. Varí sa "postojačky" a voda má siahať cca do 2/3, nesmie vniknúť dovnútra šunkovaru. To tak máš uvedené v návode?
izabella929
nádherná šunka a nepochybujem o tom, že je aj skvelá.-) domáca je domáca-)
)
gordonko
..aj ja som si kúpil kedysi niečo podobné na výrobu domácej šumky ...pamätam sa že sme vtom robili iba raz ,,, mňa najviac odradilo to že sa mi k ,,šumke,, dostala voda a aj to naše ,, čudo ,, jemne očernelo ....dnes už ani neviem kde to skončilo
rennatte
tak bude to tym hlinikom, proste aj v orione su si toho vedomi, ze to scernie a predavaju to nadalej, natrafila som na zlu spolocnost,,,citam tu dalsich vela rad aj linky a vyskusane sunky,,,nabuduce urcite skusim s klasickou solou a medom,,,,a s tym varenim si myslim ze je jedno ci lezato alebo stojato, hlavna je teplota varu, ktoru treba dodrzat a k mäsu sa aj tak voda nedostane, ale to by som nebola spravna varechacke keby som neskusila,,,tak nabuduce to bude po stojacky :-)
afptrans
@rennatte veru, mohli by na to v orione vopred upozorniť, najmä keď sú si toho vedomí a aj skúsenosť im potvrdzuje, že ich ľudia kvôli tomu kontaktujú. Stačilo by doplniť informáciu na príbalový leták, alebo ešte pred nákupom cez web doplniť aj popis k produktu.
Jasné, šunkovar po ležiačky alebo postojačky, ako komu vyhovuje :) Len ma to prekvapilo, lebo ja mám na obale vyslovene uvedené, že sa to nemá.
medovnicek
vďaka za recept, už dávnejšie sa pohrávam s myšlienkou, že ju vyskúšam
mesiar50
Sunku mas vydarenu ak dovolis napisem ako som dakedy robieval ja
Na kg mesa 2dkg rychlosoli
2 dcl studenej vody
Dobre vymiesame a nechame aspon 2 dni zriet v chladnicke.
Po dvoch dnoch dobre premiesame natlacime
trebars do tlacenkovych criev volakedy sa dali kupit
take silnejsie,hrubsie.Ked nie tak do sunkovaru teplota by nesmela prekrocit 72 st.C.Sunka sa vlastne len moci
V tej vode od 72-75 st.C
Po uvareni sa sunka chladi aspon hodinu v studenej
vode a az potom moze do chladnicky krajat by sa
mala az na druhy den aby stuhla.Ja mam sunkovar
z liatiny.V ziadnom pripade forma nesmie zcerniet
je to proti hygiene.Reakcia vody z rychlosolou atd.
Samozrejme taketo formy sa nesmu umyvat Savom
a podobnymi chemikaliami inak zcerneju
Tvoja sunka ak dovolis z odborneho hladiska uspela
na 1* je bez chyby GRATULUJEM







marianne
Idem Ti aj ja odovzdat pochvalu od mojho muza.Robil sunku podla tvojho receptu a je fantasticka.Zajtra ak bude cas,pridam fotku.Sunkovar nam tiez oxidoval z vonkajsej strany,nevadi...dakujeme.
V reze je krasna,riadne ju utacil vo vrecku,este predtym ako ju dal do sunkovara,je sudrzna,kupovana sa moze schovat:-)
rennatte
krasne sa vydarila,,,je pekna celistva, no vidno chlapsku silu, bola pekne utlacena, hned som dostala na nu chut,,,po tej mojej sa uz davno "zaprasilo", nabuduce skusim hydinovu :-)
marianne
este mame v plane jednu na Novy rok,lebo z tejto sa len ukrajuje a ukrajuje a tiez mizne pred ocami:-DD mam v plane morcaciu,receptik mi posunula @irenaw..
marika21
Teraz si spomínam, že aj moja svokra mala šunkovar. Raz som ho videla. Zomrela. Vyparil sa. Zmizol.
bembo
ja mám ten istý šumkovar z Orionu,varím v ňom postojačky,ale nikdy mi nestmavol.ale,keď vyberám z neho sáčok so šumkou je v ňom voda.povedal by som,že ju pustilo to meso,lebo ja ju odložím do ľadničky,a ona ostane trochu ako želatina.zvyknem ju potom švacnúť do hrnca namiesto vody,kde dynstujem meso.na chuť je celkom fajn,a aj omáčka z mesa je potom chutnejšia.
katka78
@bembo , možno máš ten novší model, ktorý tam majú v poslednom období - nerezový? Predtým mali iba hliníkový (čo som postrehla) a ten zvonka pri kontakte s vodou a zohrievaním oxidoval. Myslím, že je to prirodzená vlastnosť materiálu.
kutil
Ako vidieť z obrázku,
pri príprave bola urobená zásadná chyba, lebo šunkovar bol utopený do vody na ležato, a teda keďže netesní, tak sa vyvarili komponenty vo vnútri (mäso, atď.) do horúcej vody a vznikli nánosy na povrchu.
Zásadne sa šunkovar dáva do vody na stojato tak, aby vrch bol niekoľko centimetrov nad vodou.
Je o tom množstvo videí:




pozri 4. minútu 25 sekundu
alebo




pozri 2. minútu 24 sekundu



1x peli