Domáca biovegeta
Autor receptu: anniemarrea
Túto vegetu vyrábam už asi 10 rokov, vždy v lete z čerstvej zeleniny zo záhradky. Robievam 2 dávky naraz a vystačí mi to pri bežnom varení celý rok. Z kupovanej vegety ma pálila záha, tak som raz skúsila túto a už som pri nej ostala. Príprava nie je taká náročná ako sa to na prvý pohľad zdá, ale určite sa to oplatí vyskúšať.
Postup
- Všetky ingrediencie očistíme, umyjeme. Pomelieme na mäsovom mlynčeku na najmenších očkách.
- Zmiešame vo veľkom hrnci zo soľou (pripravte si 5 litrový hrniec). Potom túto zmes sušíme.
- Ja zvyknem sušiť v sušičke ale dá sa aj voľne na plechu, len pozor aby vám to nesplesnelo! Odporúčam jednoznačne sušičku. Samozrejme finta na sušenie - z papiera na pečenie vystrihneme kruhy ktoré poukladáme na pláty v sušičke a tak dáme na to sušiť vegetu, inak by vám vegeta prepadávala cez otvory. S prestávkami v nej suším cca 2 dni, počas sušenia premiešavam.
- Po vysušení zmes pomeliem na elektrickom mlynčeku. Výsledok vidíte na fotke. Skladujem vo vzduchotesnej uzatvárateľnej nádobe na tmavom suchom mieste.
- Z dávky ktorú som napísala vyjdú 2 takéto plné fľaše. Ja robím cez leto každý rok 2 dávky (čiže 4 fľaše) a vydrží mi to celý rok.