Domáca biovegeta

Autor receptu: anniemarrea

Túto vegetu vyrábam už asi 10 rokov, vždy v lete z čerstvej zeleniny zo záhradky. Robievam 2 dávky naraz a vystačí mi to pri bežnom varení celý rok. Z kupovanej vegety ma pálila záha, tak som raz skúsila túto a už som pri nej ostala. Príprava nie je taká náročná ako sa to na prvý pohľad zdá, ale určite sa to oplatí vyskúšať.

60 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Všetky ingrediencie očistíme, umyjeme. Pomelieme na mäsovom mlynčeku na najmenších očkách.
  2. Zmiešame vo veľkom hrnci zo soľou (pripravte si 5 litrový hrniec). Potom túto zmes sušíme.
  3. Ja zvyknem sušiť v sušičke ale dá sa aj voľne na plechu, len pozor aby vám to nesplesnelo! Odporúčam jednoznačne sušičku. Samozrejme finta na sušenie - z papiera na pečenie vystrihneme kruhy ktoré poukladáme na pláty v sušičke a tak dáme na to sušiť vegetu, inak by vám vegeta prepadávala cez otvory. S prestávkami v nej suším cca 2 dni, počas sušenia premiešavam.
  4. Po vysušení zmes pomeliem na elektrickom mlynčeku. Výsledok vidíte na fotke. Skladujem vo vzduchotesnej uzatvárateľnej nádobe na tmavom suchom mieste.
  5. Z dávky ktorú som napísala vyjdú 2 takéto plné fľaše. Ja robím cez leto každý rok 2 dávky (čiže 4 fľaše) a vydrží mi to celý rok.