Domáca bajcovaná šunka (fotorecept)
Autor receptu: ancicka
Tento recept pridám pre tých ,čo by si chceli urobiť domácu šunku na veľkú noc.
Postup
- Vykostené mäso dobré nasolíme a necháme v chlade 7 dní. Každý deň mäso obraciame.
- Uvaríme si nálev a necháme vychladnuť.
- Do vychladnutého nálevu namočíme mäso.Nálevu musí byť dostatočné množstvo,tak aby mäsko bolo ponorené vo vode. Močime 7-9 dní.Každý deň ho obraciame.
- Ked je mäsko dobré vymočené,tak ho z nálevu vyberieme a dáme do sieťky na šunku a dáme vyúdiť..
- Udime 3 dní.Vyúdenu šunku môžme aj zmraziť a podľa potreby zužitkovať.
- Ked jú chcem uvariť,tak ju na noc nechám namočiť a uvarím, asi pol hodiny.Domáca šunčička je výborna!
- ked potrebujem vývar tak ju varím priamo vo vode,ale ked potrebujem iba šunku,tak ju vložím do mikrotenového sačku a tak ju vo vode uvarím.