Doma údený cesnak

Vladimír Morochovič
nezávislý šéfkuchár, 27. novembra 2014
Doma údený cesnak
Foto: Ľuboš Pilc

Ešte lepší spôsob je údenie cesnaku studeným dymom na gazdovskom dvore v udiarni, kde sa do udiarne povešia cesnak zviazaný do snopov a Zobraziť celý popis Ešte lepší spôsob je údenie cesnaku studeným dymom na gazdovskom dvore v udiarni, kde sa do udiarne povešia cesnak zviazaný do snopov a pomaly sa studeným dymom údi 5 až 8 dní.

10 minút
príprava
24 hod. minút
tepelná úprava

Suroviny

 množstvo podľa toho, koľko chceme vyúdiť




Postup

  1. 1


    Cesnak zbavíme vrchných častí šupiek a necháme len tie, ktoré držia.

  2. 2


    Údime na zapálených suchých bukových pilinách.

  3. 3


    Doma, ak nemáme udiareň, to urobíme tak, že rozpálime hrniec s bukovými pilinami na asi 250°C. Následne piliny zapálime a prikryjeme. Piliny nesmú horieť, len tlieť. Necháme v tom cesnak stáť minimálne 24 hodín.

Diskusia k receptu

marcel83
Podobnú nádobu na údenie teplým dymom mám doma aj ja. Vrelo odporúčam pri príprave rýb, zeleniny, malých kúskov mäsa. Údený losos je asi top. Údil som už aj vlhkou ryžou, zmiešanou s trstinovým cukrom. Tiež super.
ampara
Ja som si tiež doma údila lososa,neskutočná chuť. Piliny mám čerešňové,kúpila som ich v Jednote.
methi
Toto je nahodou vyborny navod. Ak aj nie cesnak, takto sa da aj ryba urobit. Tak ako inspiracia a kto tento sposob pripravy nepozna, je to super.
evanaaa
Údený cesnak už aj predávajú, len som ešte neskúšala, nabudúce naň pozriem, lebo sama údiť nebudem.
terakota
Môžem k tomu dodať, že dá sa údiť aj v paneláku, bez toho, aby sme otravovali niekoho dymom. Už dlhé roky používam na to klasickú kuchtu - tlakový hrniec. Na dno dám suché hrabové piliny, tak dve tri polievkové lyžice a dva tri zrniečka borievky, alebo lepšia je čerstrvá vetvička z lesa. Založím oddeľovaciu mriežku a uložím na to výrobky na údenie. Postavím na silný plameň a v momente, keď sa piliny zapália hrniec uzavriem a minútku podržím na miernom plyne, aby to všetko zhorelo bez vzduchu. Vyložím na balkón, prikryjem handrou a nechám do druhého dňa pomaly vychladnúť aby to s tým dymom presiaklo. Dobrú chuť.
1andy
je to zaujímavé ale na čo sa dá použiť napríklad takýto údený cesnak? Určite vyskúšam.