Dolnozemská pastierska tarhoňa

Dávid Baka
prevádzkar Silvanus Rest Hubert v Nových Zámkoch, 22. januára 2014
Dolnozemská pastierska tarhoňa
Foto: Ľuboš Pilc
4
porcie
30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
300 g
1 ks
1 ks
1 ks
1 ČL
500 g
10 g




Postup

  1. 1

    Cibuľu so slaninou opečieme na masti dozlata, pridáme nadrobno nakrájané bravčové stehno, spolu pečieme pár minút.

  2. 2

    Pridáme papriku a paradajku a urobíme z toho všetkého perkeltový základ.

  3. 3

    Tarhoňu uvaríme vo vode. Po vychladnutí ju zmiešame s perkeltoým základom.

Diskusia k receptu

martula333

Mame radi tarhonu. Dakujem za pripomenutie receptu, ze sa da tar-
hona pripravit aj taKTO.
boxik
Aj ja mám rád tarhoňu , teda broky, len neviem prečo tento pán kuchár všetkým svojim jedlám dáva exotické názvy čo vôbec nemajú logiku , ako aj toto jedlo, čo je na ňom pastierske.Možno len to že ten čo to vymyslel bol pastier.
yogicek
Určite chutné jedlo, len pán prevádzkar má podľa mňa pomýlený perkeltový základ s perkeltom.
zifi
to @boxik nazov asi vychadza asi z toho, ze to varievali madarski pastieri dobytka... ale opravte ma, ak treba
boxik
@zifi je možné , že ho varili aj pastieri dobytka ,ale pozri si exotické názvy jedál , ktoré tento profesionál uverejňuje a prídeš na to že je to jeden z tých čo si zakladá viac na názve väčšinou nezmyselnom ako na vlastnom jedle , čo je základným nedostatkom gastronómie u nás na Slovensku.Možno sú ľudia čo si myslia , že ak by jedlo nazval perkeltom tak by si ho nedali , alebo sa na južnom Slovensku hanbia za poctivé slovenské či maďarské jedlo ? Môžeme sa potom diviť , že špecialitou majstra kuchára na slovenskom salaši je Wiener Schnitzel.
jumbo
je to celkom chutne jedlo aj nazov jedla je v pohode.
from
super už sa teším ako to vyskúšam je to dobrý nápad .
editamarkos
Dávid Baka - vďaka za nápad. Včera som pohľadala pôvodný recept. Perkelt som uvarila podľa Vášho návodu, spravila som domácu tarhoňu a pridala ju rovno do perkeltu. Doliala som vodu tak, aby hladina presahovala o 2 prsty. Od rodiny som dostala 10 bodové hodnotenie :-)
evanaaa
Je to niečo ako rizoto, myslím tým to naše klasické. Ja si spravím najprv ten perkelt, a tarhoňu zvlášť ako prílohu, máme to radšej ako s ryžou, spolu som to ešte neskúšala zmiešať, ale je to skoro to isté, ako keď si zmiešam na tanieri a šťava vsiakne do tarhone. Možno skúsim aj takto.
spetkasoli
Nevadi mi aky je nazov jedla, hlavne ze chuti. Toto jedlo som dnes varila k obedu a vsetkym velmi chutilo. Davam 5***** a recept si s diky ukladam
toca
skuste takto pripravit tarhonu: použijem 3 litrovy hrniec. na asi 3 pol lyžiciach oleja osmažim rovnomere pekne dohneda za stáleho miešania a až potom podlejem vodou - 1-1,5 cm nad hladinou, osolím a dusím do mäkka.skuste chutí úžasne najlepčie s perkeltom alebo azu.
frezia68
@toca :alebo iný spôsob,osmažím do zlata ako Ty,podlejem vodou a za 5 minút pridám zemiaky nakrájané na drobné kocky,prikryjem,dusím,ak treba podlievam trocha vodou a po 15.-ich min.odkryjem a občas premiešam vidličkou,aby sa voda odparila a tarhoňa ostane pekne sypká:-)
micanela
mne ku stastiu staci aj tarhona s kukuricou, toto urcite vyskusam




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia