Pečená plnená paprika

Dolma/Plnená paprika (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Výborné, jednoduché jedlo zo sezónnej zeleniny. Podľa fantázie ho môžete pripraviť stále inej chuti :-)

60 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. V tomto období sa čerstvá zelenina veľmi hodí na plnenie. Je to jedlo vďačné, jednoduché a chutné :-) Pripravíme si papriky (7-10) podľa potreby, zopár paradajok a zo 2-3 najlepšie bacuľaté baklažány :-) Väčšie paradajky prekrojíme, paprikám opatrne obkrojíme vrch tak, aby zostal spolu s jadrovníkom ako klobúčik, ja to zvyknem po naplnení vopchať naspät do papriky :-) A napokon baklažán, ktorý pozdĺž pozakrajujeme tak, aby pri hlavičke ešte stále držal a dobre každý plátok pomedzi osolíme.
  2. Budeme potrebovať mleté mäso a ryžu. Ryžu si pred plnením do 3/4 uvaríme, čiže nie celkom do mäkka, nech ešte chrumká. Potom v jednej miske zmiešame dokopy ryžu, mäso, na drobno pokrájanú cibuľu, všetky koreniny a soľ. Dobre premiešame a dáme zatiaľ bokom.
  3. Ďalej si pripravíme syr. Ja tu mám turecký kravský v slanom náleve. Syr nakrájame na plátky a posypeme čiernym korením. Napokon si pripravíme aj zálievku. Zmiešame paradajkové pyré/hustý pretlak, olej, soľ, vodu a nakrájanú bazalku. Ak chcete, kľudne pridajte aj iné čerstvé bylinky.
  4. Papriky naplníme a uložíme na pekáč. Medzi dáme paradajky a aj baklažán. Do zárezov baklažánu dáme už pripravený syr a celé zalejeme zálievkou. Takto dáme piecť do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 190 °C na cca 1 hodinu. Treba si to sledovať.
  5. A už hotové,upečené jedlo :-) Ja som v polovici pečenia pridala na kúsky pokrájané 82 %-né maslo, to dodá ešte lepšiu chuť. A kto chce, si pred koncom pečenia môže na vrch nasypať aj strúhaný syr a nechať tak spolu ešte dopiecť/zapiecť :-) Ja som teraz nedala.
  6. Ja k tomuto jedlu okrem chleba zvyknem pripraviť aj zemiakové pyré. Dobrú chuť :-)