Lievance

Dolky babky Janky (fotorecept)

Autor receptu: svetlusb

Dolky babky Janky som nazvala preto, lebo ich robievala moja babička a sú najlepšie na svete. Škoda že mi ich už neurobí, ale zato ich budem robiť ja svojim deťom a vnúčatám. Sú poriadne kysnuté a nadýchané! Také milujeme❤️

Postup

  1. Najprv si dáme tak pol deci teplej vody do šálky, rozmiešame tam za malú lyžičku kryštálový cukor a rozdrobené kvasnice. Pridávam celú kocku 41 g. Necháme cca 5-6 minút vykvasiť a medzitým si pridáme do misky múku, vajce, balíček vanilkového cukru a pridáve vykysnutý kvások. Potom postupne primiešavame mlieko a miešame, nakoniec ešte minerálku. Cesto by malo byť redšie, ale zase nie ako voda, takže ak treba, pridáme si ešte múku. Nezabudnime, že suroviny nesmú byť studené ale izbovej teploty pretože by nám to nekyslo. Necháme odpočinúť cca 10 minút.
  2. Na dolkáreň alebo palacinkáreň si natrieme olej a vlejeme cesto, kto má dolkáreň má to jednoduchšie. Cesto opekáme z každej strany.
  3. Takto by mali vyzerať z každej strany. Oni nám ešte za pečenia kysnú. Samozrejme kto nemá rád až také kysnuté stačí pridať polku kvasníc ani nie.
  4. Hotové dolky spojíme džemom podľa chuti, my máme najradšej marhuľový alebo jahodový, posypeme vanilkovým a práškovým cukrom a podávame.