Kysnutý ovocný koláč

Dokonalý kysnutý koláč s letným ovocím (fotorecept)

Autor receptu: siuuu

Lepšie kysnuté cesto nepoznám, a to som už vyskúšala viacero receptov. Cesto je nadýchané, ľahulinké a s kyslastým drobným ovocím a orechovou posýpkou je to dokonalá kombinácia. Koláč je veľmi variabilný čo sa použitého ovocia aj múky týka - na titulnej foto je z hladkej pšeničnej múky, dnes som robila pol hladká pšeničná a pol celozrnná špaldová hladká, ale robila som aj čisto z celozrnnej múky a bol tiež super, len potreboval dlhšie kysnúť. Táto dávka je je na jeden klasický pekáč.

20
porcií
15 minút
príprava
25-30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Zahrejeme mlieko, olej a cukor, miešame pokiaľ sa cukor nerozpustí - nevaríme. Keď sa cukor rozpustí, odstavíme a necháme vychladnúť (tak aby bola zmes vlažná).
  2. Do misy dáme 2 šálky múky, droždie a pridáme vlažnú mliekovú zmes. Vypracujeme cesto. Cesto jemne posypeme múkou a necháme kysnúť pokiaľ cesto nezdvojnásobí objem (ja si vyhrejem rúru na 50 °C, vypnem ju a vložím misu s cestom). Na foto je vykysnuté cesto.
  3. K cestu pridáme zvyšnú múku (1/2 šálky), sódu bikarbónu a prášok do pečiva. Jemne zmiesime.
  4. Pekáč pomastíme olejom a rukou cesto roztiahneme na celý pekáč.
  5. Uložíme ovocie podľa chuti, posypeme cukrom, mletými orechami prípadne mandľovými lupienkami a voňavým korením.
  6. Pečieme v rúre zohriatej na 180 °C cca 25-30 minút. Pred servírovaním poprášime práškovým cukrom (nemusí byť). My sme mali dnes s jahodovým mojitom.