Dokonalé hranolky

Dokonalé hranolky
Foto: chorvat
chorvatChorvat, recept pridal: 8. septembra 2011 19:19Ďalšie jeho recepty

Suroviny


Postup prípravy receptu

Zeimiaky očistíme a nakrájame na hranolky 1x1 cm. Hranoky omývame pod studenou vodou približne 5 minút.

Zemiaky obvaríme takmer do hotova v osolenej vode. Po uvarení ich vyberieme na rošt a uložíme do chladničky aby stratili vlhkosť.

Po vychladnutí hranolky pražíme v oleji pri teplote 130 stupňov, až do doby keď začnú chytať farbu. Vyberieme ich a opäť ich uložíme na rošt do chladničky.

Posledná fáza spočíva vo vypražení hranoliek v horúcom oleji do zlatista. Na záver osolíme podľa chuti. Pomerne komplikovaná príprava vás odmení dokonalou chuťou hranoliek s chrumkavým povrchom a dokonalým vzhľadom



Páči sa ti tento recept?
Fejsbukni
Z technických príčin je momentálne hviezdičkovanie receptov nedostupné. Pokiaľ chcete vyjadriť, že sa vám recept páči, lajknite ho zatiaľ na facebooku, alebo napíšte komentár do diskusie. Vaša Varecha.sk



Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

25 komentárov k receptu
  • mb, 9. septembra 2011 o 08:57
    ja hranolky moc nemusím, ale tie na fotke ma lákaju...


  • braxi, 9. septembra 2011 o 09:05
    Ja hranolky vysmažím a sú výborné...


  • 3sandra3, 9. septembra 2011 o 09:22
    zdravšie sú upečené na pekáči v rúre... vysmažené hranolky nejedávam, je v nich veľa oleja... ale vyzerajú lákovo,, to tak pre moju sestru, ona hranolky miluje , aj jej deti


  • duschko, 9. septembra 2011 o 10:56
    Zaujimavy postup. Aj ked robim pecene zemiaky vzdy ich najskor obvarim min. 3-4 min. a az tak do mikrovlnky. Ukladam do MKK


  • boxik, 9. septembra 2011 o 12:56
    Správne urobené hranolky majú v sebe iba 5až 8 percent tuku ,takže línii nejak neškodia. Vynikajúce hranolky sa dajú urobiť aj vypražením surových nakrajaných zemiakov , musí však byť použitá správna sorta.Nikdy napríklad neurobíte kvalitné hranolky zo zemiakov šalátového typu /varný typ A/ ,ale musí to byť minimálna varný typ B ,ktorý je najrozšírenejší pretože je to klasický prílohový typ, alebo ešte lepšie typ BC ,alebo aj C ,čo sú múčnatejšie druhy používajúce sa viac na kaše a pyré.Dnes sa už dá aj v niektorých obchodoch vyberať podľa varného typu , žiaľ nie všade.


  • babidka, 9. septembra 2011 o 14:10
    Naozaj vyzeraju velmi chutne - aj ked takato priprava je "hotova veda":-)))) Aj ja som hranolkova a vyskusala som uz vsetky mozne recepty - zvacsa s priemernym vysledkom :-) Nech som skusala cokolvek - zistila som , ze naozaj chut a kvalita zavisi hlavne od dobrych zemiakov - tak ako vravi @boxik.... Zemiaky som predvarala , macala v teplej i studenej vode ,chladila i vyprazala na 2 az 3x ....ale ked som nasla tie spravne zemiaky , stacilo ich pokrajane umyt v studenej vode , vysusit a vyprazit v spravnom oleji a spravnej teplote .


  • evanaaa, 9. septembra 2011 o 17:39
    Niekde som čítala tú radu, a asi niečo na tom bude, že hranolky sa majú (vymočené od škrobu) predsmažiť, vybrať a potom už len dosmažiť. Toto dvojité vyprážanie je vraj správny postup. Len som ich už roky nerobila, tak ak budem, skúsim ( B-čka, Cé-čka, rozlíšené mávajú v Kauflande).


  • matata1, 9. septembra 2011 o 17:47
    Dokonalé!!! Fakt! Nie len hranolky, ale aj servírovanie, dekorácia, foto... Ako aj Tvoje predchádzajúce recepty. No proste nádhera. Ako píšeš vo svojom profile, v jednoduchosti je krása... A to mňam v pozadí hranoliek je čo? Vyzerá to ako losos s cuketkou a nejaké fajnové mäsko (hovädzinka, divinka)? A tá šťavička pod mäskom... Už musím prestať, lebo si oslincem klávesnicu:o)


  • chorvat, 9. septembra 2011 o 17:51
    Tento recept je by Heston Blumenthal. Je to pán kuchár a tie hranolky treba vyskúšať. A naozaj záleží aj od zemiakov


  • julica, 9. septembra 2011 o 18:18
    Kokso, tak hranolky som nemala hádam aj pár rokov a tuším na ne dostávam naliehavú chuť :) skúsim tento, hoci mierne komplikovaný, spôsob prípravy.


  • 2010, 9. septembra 2011 o 18:26
    Ja som kedysi davno okukal v New York Fries ako ich robia a od vtedy robime podobne
    » www.newyorkfries.com







  • chorvat, 10. septembra 2011 o 02:36
    v pozadí je steak z brazílskej sviečkovej na omáčke demi glace


  • lkubicova, 10. septembra 2011 o 03:13
    A neviete poradiť aký najlepší typ zemiakov treba na zemiakové halušky ? Dik


  • Reklama (za ňou pokračuje ešte 12 komentárov)
  • marienka44, 10. septembra 2011 o 13:56
    Ja hranolky nerobim, lebo obsahuju rakovinovu latku 500 x viac ako je pripustna norma. Ale ked peciem stvrtky v pekaci, tiez predvarim, ale nie v osolonej vode. Potom na pekaci sa vobec nepripecú. Je to odskusane. Teda nesolit vodu pri predvarani /asi 5 min./!


  • marienka44, 10. septembra 2011 o 14:04
    @2010 ,pozrela som prilozene video a myslim, ze je to najprijatelnejsi sposob pripravy hranoliek. Ta skodliva latka vznika prave prazením skrobu pri vysokej teplote. Treba ako vo videu dopredu hranolky macat v studenej vode, aby sa skrob odstranil a vyplavil. Potom je to uz "zdravsie".


  • marienka44, 10. septembra 2011 o 14:07
    @Chorvat ,nestačí len umyť zemiaky pod tečúcou vodou. Sol viaze vodu, tak Tvoje hranolky nechrumkaju ako na videu. Pozri si ho. :-) Solia az na zaver po druhom uprazení.


  • chorvat, 10. septembra 2011 o 14:18
    to o rakovine mi nenatárate. a skúste tento recept a potom skúšajte aj iné metódy


  • marienka44, 10. septembra 2011 o 15:42
    @Chorvat , ja som napisala, co som citala. Presny chem. nazov vznikajucej kancerogennej latky som zabudla. Bola presne pomenovana. :-(


  • chorvat, 10. septembra 2011 o 17:00
    pokial prehrejete olej, vtedy vznikajú nežiadúce látky


  • chorvat, 12. septembra 2011 o 22:32




  • gman, 12. februára 2012 o 10:29
    pozeram, ze niekto tiez rad sleduje hestona :)


  • sebo, 7. februára 2013 o 00:47
    1. Tu je odklik ohladom tých karcinogénov: » zena.atlas.sk/skodlive-hranolceky-usmazte-ich-zdravo/...
    Samozrejme za určitých podmienok tam škodlivé látky môžu vzniknúť, no podstatný je správny fritovací olej a urcite netreba kupovať polotovary.
    2. Tie zemiaky je skutočne potrebné soliť až nakoniec.
    3. Určite domáce hranolky sú pre zdravie lepšou alternatívou než ten najdrahší polotovar. Niektorý ľudia však skutočne dokážu fritovať v tzv. laku na rakvy (nech žije Pohlreich) :) Viac o pôvode hranoliek na: » www.i-potraviny.sk/hranolky-a-francuzsko-belgicky-spor-o-i...


  • luciandos, 13. januára 2014 o 14:43
    Hranolky robím vždy v rúre bez oleja, aj tak vedia byť chrumkavé. Soliť ich nezvyknem ako ani iné jedlá, skôr použijem iné koreniny, ale solím minimálne. Aj polotovar môže dobre chutiť, mccain hranolky v rúre za 5 min a k tomu nejaká dobrá salsa. www.mccain.sk


  • abdul, 13. januára 2014 o 17:47
    @luciandos : Nepreháňaš to s tou reklamou ? V každom zverejnenom recepe sem strkáš reklamu.


  • ducati, 5. februára 2014 o 14:42
    @luciandos .. mccain? uf..som myslela,že sem chodia gurmáni ;) ja hranolky síce moc neobľubujem, ale keď ich robí môj priateľ, tak dzobnem trošinku... dovtedy som si myslela,že je to jedno z najnechutnejších jedál.. pretože na SK ich robia ľudia nesprávne.. hranolky vymysleli Belgičania a my ich už máme také trošku zbastardené... musia sa predpražiť,nechať chvíľu oddýchnuť a potom dopražiť - a samozrejme vo fritéze, nie na panvici.. keď môj priateľ ochutnal naše slovenské panvicové hranolky, ani neprehltol a rovno leteli do koša... v chuti je naozaj obrovský rozdiel.. ja ich však nejem práve kvôli tomu obsahu slnečnicového oleja :P je to nezdravé



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Aktuálne súťaže

SÚŤAŽ: Nie je želatína ako želatína!
Veľká noc je náročným obdobím pre každú gazdinku. Dr.Oetker má teraz pre vás dvoch pomocníkov, s ktorými budú vaše jedlá ozdobou sviatočného stola.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca marec 2014
Najlepšie recepty mesiaca marec. Pozrite si TOP 15 receptov, ktoré sa vám najviac páčili.

Recept mesiaca: Súťaž na apríl 2014
Aj tento mesiac hľadáme najlepší a najobľúbenejší recept. Vyhlasujeme súťaž, v ktorej víťazí recept uložený počas apríla 2014 do kuchárskych kníh na portáli Varecha.sk najviac krát.


Magazín

Veľká noc v chorvátskej Dalmácii
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Andrea2005 z Chorvátska.

Varecha 17/2014: Morka na tanieri
Časopis Varecha vo štvrtok 25. apríla 2014 v denníku Pravda.

Veľká noc v Holandsku
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Dnes píše Janger.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 17/2014: Morka na tanieri Morka na tanieri
Časopis Varecha vo štvrtok 25. apríla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist