Dokonalé hranolky

Dokonalé hranolky
Foto: chorvat
chorvatChorvat, recept pridal: 8. septembra 2011 19:19Ďalšie jeho recepty

Suroviny


Postup prípravy receptu

1

Zeimiaky očistíme a nakrájame na hranolky 1x1 cm. Hranoky omývame pod studenou vodou približne 5 minút.

2

Zemiaky obvaríme takmer do hotova v osolenej vode. Po uvarení ich vyberieme na rošt a uložíme do chladničky aby stratili vlhkosť.

3

Po vychladnutí hranolky pražíme v oleji pri teplote 130 stupňov, až do doby keď začnú chytať farbu. Vyberieme ich a opäť ich uložíme na rošt do chladničky.

4

Posledná fáza spočíva vo vypražení hranoliek v horúcom oleji do zlatista. Na záver osolíme podľa chuti. Pomerne komplikovaná príprava vás odmení dokonalou chuťou hranoliek s chrumkavým povrchom a dokonalým vzhľadom



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči...




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • mb, 9. septembra 2011 o 08:57
    ja hranolky moc nemusím, ale tie na fotke ma lákaju...


  • braxi, 9. septembra 2011 o 09:05
    Ja hranolky vysmažím a sú výborné...


  • 3sandra3, 9. septembra 2011 o 09:22
    zdravšie sú upečené na pekáči v rúre... vysmažené hranolky nejedávam, je v nich veľa oleja... ale vyzerajú lákovo,, to tak pre moju sestru, ona hranolky miluje , aj jej deti


  • duschko, 9. septembra 2011 o 10:56
    Zaujimavy postup. Aj ked robim pecene zemiaky vzdy ich najskor obvarim min. 3-4 min. a az tak do mikrovlnky. Ukladam do MKK


  • boxik, 9. septembra 2011 o 12:56
    Správne urobené hranolky majú v sebe iba 5až 8 percent tuku ,takže línii nejak neškodia. Vynikajúce hranolky sa dajú urobiť aj vypražením surových nakrajaných zemiakov , musí však byť použitá správna sorta.Nikdy napríklad neurobíte kvalitné hranolky zo zemiakov šalátového typu /varný typ A/ ,ale musí to byť minimálna varný typ B ,ktorý je najrozšírenejší pretože je to klasický prílohový typ, alebo ešte lepšie typ BC ,alebo aj C ,čo sú múčnatejšie druhy používajúce sa viac na kaše a pyré.Dnes sa už dá aj v niektorých obchodoch vyberať podľa varného typu , žiaľ nie všade.


  • babidka, 9. septembra 2011 o 14:10
    Naozaj vyzeraju velmi chutne - aj ked takato priprava je "hotova veda":-)))) Aj ja som hranolkova a vyskusala som uz vsetky mozne recepty - zvacsa s priemernym vysledkom :-) Nech som skusala cokolvek - zistila som , ze naozaj chut a kvalita zavisi hlavne od dobrych zemiakov - tak ako vravi @boxik.... Zemiaky som predvarala , macala v teplej i studenej vode ,chladila i vyprazala na 2 az 3x ....ale ked som nasla tie spravne zemiaky , stacilo ich pokrajane umyt v studenej vode , vysusit a vyprazit v spravnom oleji a spravnej teplote .


  • evanaaa, 9. septembra 2011 o 17:39
    Niekde som čítala tú radu, a asi niečo na tom bude, že hranolky sa majú (vymočené od škrobu) predsmažiť, vybrať a potom už len dosmažiť. Toto dvojité vyprážanie je vraj správny postup. Len som ich už roky nerobila, tak ak budem, skúsim ( B-čka, Cé-čka, rozlíšené mávajú v Kauflande).


  • matata1, 9. septembra 2011 o 17:47
    Dokonalé!!! Fakt! Nie len hranolky, ale aj servírovanie, dekorácia, foto... Ako aj Tvoje predchádzajúce recepty. No proste nádhera. Ako píšeš vo svojom profile, v jednoduchosti je krása... A to mňam v pozadí hranoliek je čo? Vyzerá to ako losos s cuketkou a nejaké fajnové mäsko (hovädzinka, divinka)? A tá šťavička pod mäskom... Už musím prestať, lebo si oslincem klávesnicu:o)


  • chorvat, 9. septembra 2011 o 17:51
    Tento recept je by Heston Blumenthal. Je to pán kuchár a tie hranolky treba vyskúšať. A naozaj záleží aj od zemiakov


  • julica, 9. septembra 2011 o 18:18
    Kokso, tak hranolky som nemala hádam aj pár rokov a tuším na ne dostávam naliehavú chuť :) skúsim tento, hoci mierne komplikovaný, spôsob prípravy.


  • 2010, 9. septembra 2011 o 18:26
    Ja som kedysi davno okukal v New York Fries ako ich robia a od vtedy robime podobne
    » www.newyorkfries.com








  • chorvat, 10. septembra 2011 o 02:36
    v pozadí je steak z brazílskej sviečkovej na omáčke demi glace


  • lkubicova, 10. septembra 2011 o 03:13
    A neviete poradiť aký najlepší typ zemiakov treba na zemiakové halušky ? Dik


  • marienka44, 10. septembra 2011 o 13:56
    Ja hranolky nerobim, lebo obsahuju rakovinovu latku 500 x viac ako je pripustna norma. Ale ked peciem stvrtky v pekaci, tiez predvarim, ale nie v osolonej vode. Potom na pekaci sa vobec nepripecú. Je to odskusane. Teda nesolit vodu pri predvarani /asi 5 min./!


  • marienka44, 10. septembra 2011 o 14:04
    @2010 ,pozrela som prilozene video a myslim, ze je to najprijatelnejsi sposob pripravy hranoliek. Ta skodliva latka vznika prave prazením skrobu pri vysokej teplote. Treba ako vo videu dopredu hranolky macat v studenej vode, aby sa skrob odstranil a vyplavil. Potom je to uz "zdravsie".


  • marienka44, 10. septembra 2011 o 14:07
    @Chorvat ,nestačí len umyť zemiaky pod tečúcou vodou. Sol viaze vodu, tak Tvoje hranolky nechrumkaju ako na videu. Pozri si ho. :-) Solia az na zaver po druhom uprazení.


  • chorvat, 10. septembra 2011 o 14:18
    to o rakovine mi nenatárate. a skúste tento recept a potom skúšajte aj iné metódy


  • marienka44, 10. septembra 2011 o 15:42
    @Chorvat , ja som napisala, co som citala. Presny chem. nazov vznikajucej kancerogennej latky som zabudla. Bola presne pomenovana. :-(


  • chorvat, 10. septembra 2011 o 17:00
    pokial prehrejete olej, vtedy vznikajú nežiadúce látky


  • chorvat, 12. septembra 2011 o 22:32





  • gman, 12. februára 2012 o 10:29
    pozeram, ze niekto tiez rad sleduje hestona :)


  • sebo, 7. februára 2013 o 00:47
    1. Tu je odklik ohladom tých karcinogénov: » zena.atlas.sk/skodlive-hranolceky-usmazte-ich-zdravo/...
    Samozrejme za určitých podmienok tam škodlivé látky môžu vzniknúť, no podstatný je správny fritovací olej a urcite netreba kupovať polotovary.
    2. Tie zemiaky je skutočne potrebné soliť až nakoniec.
    3. Určite domáce hranolky sú pre zdravie lepšou alternatívou než ten najdrahší polotovar. Niektorý ľudia však skutočne dokážu fritovať v tzv. laku na rakvy (nech žije Pohlreich) :) Viac o pôvode hranoliek na: » www.i-potraviny.sk/hranolky-a-francuzsko-belgicky-spor-o-i...


  • abdul, 13. januára 2014 o 17:47
    @luciandos : Nepreháňaš to s tou reklamou ? V každom zverejnenom recepe sem strkáš reklamu.


  • ducati, 5. februára 2014 o 14:42
    @luciandos .. mccain? uf..som myslela,že sem chodia gurmáni ;) ja hranolky síce moc neobľubujem, ale keď ich robí môj priateľ, tak dzobnem trošinku... dovtedy som si myslela,že je to jedno z najnechutnejších jedál.. pretože na SK ich robia ľudia nesprávne.. hranolky vymysleli Belgičania a my ich už máme také trošku zbastardené... musia sa predpražiť,nechať chvíľu oddýchnuť a potom dopražiť - a samozrejme vo fritéze, nie na panvici.. keď môj priateľ ochutnal naše slovenské panvicové hranolky, ani neprehltol a rovno leteli do koša... v chuti je naozaj obrovský rozdiel.. ja ich však nejem práve kvôli tomu obsahu slnečnicového oleja :P je to nezdravé



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Medovníková chalúpka v rozprávkovom lese
- Inzercia -
Medovníková chalúpka sa skrýva v lese. A viete, že aj vy v kuchyni môžete takéto rozprávkové lesy chrániť? Celkom jednoducho – správnymi surovinami, ktoré pri varení používame.

Rúra na pečenie: Nie je už len obyčajná pec
Vianoce – obdobie, kedy naše rúry na pečenie nemajú čas na oddych, sa pomaly blížia. Ak uvažujete o kúpe novej rúry, pomôžeme vám článkom, v ktorom si prečítate, aké parametre si máte pri ich výbere všímať, aby vám to dobre pieklo.

Prvá adminka Varechy Sandra: Varecha bola pre mňa obrovská škola
Prvá adminka Varechy Sandra Bombošová spomína na začiatky Varechy, obľúbené recepty a prezradila nám tiež, čo jej práca vo Varecha.sk dala.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 43/2014: Slovensko na tanieri (3) Slovensko na tanieri (3)
Časopis Varecha v piatok 24. októbra v denníku Pravda.


TOPlist