Dokonalé hranolky

chorvat - bez fotkychorvat, 8. septembra 2011
Dokonalé hranolky
Foto: chorvat

Suroviny





Postup

  1. 1

    Zeimiaky očistíme a nakrájame na hranolky 1x1 cm. Hranoky omývame pod studenou vodou približne 5 minút.

  2. 2

    Zemiaky obvaríme takmer do hotova v osolenej vode. Po uvarení ich vyberieme na rošt a uložíme do chladničky aby stratili vlhkosť.

  3. 3

    Po vychladnutí hranolky pražíme v oleji pri teplote 130 stupňov, až do doby keď začnú chytať farbu. Vyberieme ich a opäť ich uložíme na rošt do chladničky.

  4. 4

    Posledná fáza spočíva vo vypražení hranoliek v horúcom oleji do zlatista. Na záver osolíme podľa chuti. Pomerne komplikovaná príprava vás odmení dokonalou chuťou hranoliek s chrumkavým povrchom a dokonalým vzhľadom

Diskusia k receptu

používateľ nemá avatar
mb
mb
ja hranolky moc nemusím, ale tie na fotke ma lákaju...
braxi
Ja hranolky vysmažím a sú výborné...
3sandra3
zdravšie sú upečené na pekáči v rúre... vysmažené hranolky nejedávam, je v nich veľa oleja... ale vyzerajú lákovo,, to tak pre moju sestru, ona hranolky miluje , aj jej deti
duschko
Zaujimavy postup. Aj ked robim pecene zemiaky vzdy ich najskor obvarim min. 3-4 min. a az tak do mikrovlnky. Ukladam do MKK
boxik
Správne urobené hranolky majú v sebe iba 5až 8 percent tuku ,takže línii nejak neškodia. Vynikajúce hranolky sa dajú urobiť aj vypražením surových nakrajaných zemiakov , musí však byť použitá správna sorta.Nikdy napríklad neurobíte kvalitné hranolky zo zemiakov šalátového typu /varný typ A/ ,ale musí to byť minimálna varný typ B ,ktorý je najrozšírenejší pretože je to klasický prílohový typ, alebo ešte lepšie typ BC ,alebo aj C ,čo sú múčnatejšie druhy používajúce sa viac na kaše a pyré.Dnes sa už dá aj v niektorých obchodoch vyberať podľa varného typu , žiaľ nie všade.
babidka
Naozaj vyzeraju velmi chutne - aj ked takato priprava je "hotova veda":-)))) Aj ja som hranolkova a vyskusala som uz vsetky mozne recepty - zvacsa s priemernym vysledkom :-) Nech som skusala cokolvek - zistila som , ze naozaj chut a kvalita zavisi hlavne od dobrych zemiakov - tak ako vravi @boxik.... Zemiaky som predvarala , macala v teplej i studenej vode ,chladila i vyprazala na 2 az 3x ....ale ked som nasla tie spravne zemiaky , stacilo ich pokrajane umyt v studenej vode , vysusit a vyprazit v spravnom oleji a spravnej teplote .
evanaaa
Niekde som čítala tú radu, a asi niečo na tom bude, že hranolky sa majú (vymočené od škrobu) predsmažiť, vybrať a potom už len dosmažiť. Toto dvojité vyprážanie je vraj správny postup. Len som ich už roky nerobila, tak ak budem, skúsim ( B-čka, Cé-čka, rozlíšené mávajú v Kauflande).
matata1
Dokonalé!!! Fakt! Nie len hranolky, ale aj servírovanie, dekorácia, foto... Ako aj Tvoje predchádzajúce recepty. No proste nádhera. Ako píšeš vo svojom profile, v jednoduchosti je krása... A to mňam v pozadí hranoliek je čo? Vyzerá to ako losos s cuketkou a nejaké fajnové mäsko (hovädzinka, divinka)? A tá šťavička pod mäskom... Už musím prestať, lebo si oslincem klávesnicu:o)
chorvat
Tento recept je by Heston Blumenthal. Je to pán kuchár a tie hranolky treba vyskúšať. A naozaj záleží aj od zemiakov
julica
Kokso, tak hranolky som nemala hádam aj pár rokov a tuším na ne dostávam naliehavú chuť :) skúsim tento, hoci mierne komplikovaný, spôsob prípravy.
chorvat
v pozadí je steak z brazílskej sviečkovej na omáčke demi glace
lkubicova
A neviete poradiť aký najlepší typ zemiakov treba na zemiakové halušky ? Dik
marienka44
Ja hranolky nerobim, lebo obsahuju rakovinovu latku 500 x viac ako je pripustna norma. Ale ked peciem stvrtky v pekaci, tiez predvarim, ale nie v osolonej vode. Potom na pekaci sa vobec nepripecú. Je to odskusane. Teda nesolit vodu pri predvarani /asi 5 min./!
marienka44
@2010 ,pozrela som prilozene video a myslim, ze je to najprijatelnejsi sposob pripravy hranoliek. Ta skodliva latka vznika prave prazením skrobu pri vysokej teplote. Treba ako vo videu dopredu hranolky macat v studenej vode, aby sa skrob odstranil a vyplavil. Potom je to uz "zdravsie".
marienka44
@Chorvat ,nestačí len umyť zemiaky pod tečúcou vodou. Sol viaze vodu, tak Tvoje hranolky nechrumkaju ako na videu. Pozri si ho. :-) Solia az na zaver po druhom uprazení.
chorvat
to o rakovine mi nenatárate. a skúste tento recept a potom skúšajte aj iné metódy
marienka44
@Chorvat , ja som napisala, co som citala. Presny chem. nazov vznikajucej kancerogennej latky som zabudla. Bola presne pomenovana. :-(
chorvat
pokial prehrejete olej, vtedy vznikajú nežiadúce látky
gman
pozeram, ze niekto tiez rad sleduje hestona :)
sebo
1. Tu je odklik ohladom tých karcinogénov:  zena.atlas.sk/skodlive-hranolceky-usmazte-ich-zdravo/...
Samozrejme za určitých podmienok tam škodlivé látky môžu vzniknúť, no podstatný je správny fritovací olej a urcite netreba kupovať polotovary.
2. Tie zemiaky je skutočne potrebné soliť až nakoniec.
3. Určite domáce hranolky sú pre zdravie lepšou alternatívou než ten najdrahší polotovar. Niektorý ľudia však skutočne dokážu fritovať v tzv. laku na rakvy (nech žije Pohlreich) :) Viac o pôvode hranoliek na:  www.i-potraviny.sk/hranolky-a-francuzsko-belgicky-spor-o-i...
abdul
@luciandos : Nepreháňaš to s tou reklamou ? V každom zverejnenom recepe sem strkáš reklamu.
ducati
@luciandos .. mccain? uf..som myslela,že sem chodia gurmáni ;) ja hranolky síce moc neobľubujem, ale keď ich robí môj priateľ, tak dzobnem trošinku... dovtedy som si myslela,že je to jedno z najnechutnejších jedál.. pretože na SK ich robia ľudia nesprávne.. hranolky vymysleli Belgičania a my ich už máme také trošku zbastardené... musia sa predpražiť,nechať chvíľu oddýchnuť a potom dopražiť - a samozrejme vo fritéze, nie na panvici.. keď môj priateľ ochutnal naše slovenské panvicové hranolky, ani neprehltol a rovno leteli do koša... v chuti je naozaj obrovský rozdiel.. ja ich však nejem práve kvôli tomu obsahu slnečnicového oleja :P je to nezdravé




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia