Dobošové rezy

zuzu3011 - fotkazuzu3011, 10. januára 2013
Dobošové rezy
Foto: zuzu3011

Po istej dobe ma prestali baviť "klasické hrnčekové koláče", tak som sa rozhodla, že vyskúšam niečo "zložitejšie" začalo to opitým Izidorom, po ňom sa Zobraziť celý popisPo istej dobe ma prestali baviť "klasické hrnčekové koláče", tak som sa rozhodla, že vyskúšam niečo "zložitejšie" začalo to opitým Izidorom, po ňom sa len zaprášilo, tak som rozmýšlala nad niečím ďaľším a napadla ma doboška. Recept som našla na stránke akosatorobi a tak som sa teda pustila do toho. Skúsim Vám postup opísať presne ako som ho robila, lebo mne sa podľa videa na stránke nedarilo, možno niekomu málo skúsenemu ako som ja pomôžem :)

60 minút
príprava
21 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
10 ks
140 g
200 g
Plnka:
250 ml
1 ks
1 ks
5 PL
1 ks
3 PL
250 g
Poleva:
100 g




Postup

  1. 1

    Pripravila som si všetký potrebné suroviny na cesto. Žltka som si odddelila od bielok. Preosiala som si múku a práškový cukor. Práškový cukor si rozdelíme na polovicu jednu polku pridáme k bielkom a druhú polovicu k žltkom.

  2. 2

    Bielka s práškovým cukrom vyšlaháme, potom si vyšlahám žltka s cukrom. Do žlkovej masy dáme vyšlahané bielka a premiešame, toto už robím ručne vareškou :) Postupne pridáme hladkú múku a dobre premiešame.

  3. 3

    A teraz pre mňa začalo to najťahšie :) Cesto treba rozdeliť na 3 rovnaké časti. ja som si cesto odvážila a tak delila. Keď máme cesto rozdelené, tak môžme začat postupne piecť. Podľa videa treba vymastiť plech olejom a vysypať múkov, tak som tak urobila aj ja. Dala som do rúry po upečí treba cesto z plechu oddeliť a dať na papier na pečenie vychladnúť. Mne cesto z plechu nešlo dole, tak sa mi potrhalo a skončilo v smetnom koši :( Potom ma ale napadlo, že si to môžem uľahčiť. Čiže teraz postup podľa mňa: na plech si dáme papier na pečenie, ja som ho ešte potrela trošku olejom, potom som na neho rovnomerne rozotrela cesto a dala piecť na 200 stupňov cca 7 minút. Po upečení cesto vytiahnem a aj s papierom na pečenie preložím na dosku a nechám vychladnúť. Tak isto som upiekla ďalšie 2 pláty. Skúšala som opatrne či papier pôjde z cesta oddeliť a išlo to fantasticky! POZOR, len som skúsila ale cesto stále nechávam na papiery. To preto, že po vychladnutí treba všetky 3 pláty dať na seba a tým, že sú oddelené papierom zabránime tomu aby sa nám náhodou nelepili do kopy. Keď ich máme uložené na sebe tak kraje plátov zrežeme z každej strany aby sme ich zarovnali a boli rovnaké. Keď máme pláty zarovnané, tak všetky 3 pláty rozrežeme na polku. Tým pádom nám vznikne 6 ks plátov.Potom postupne dáme dole papier na pečenie :) Uff a je to za nami :))

  4. 4

    Plnka: do hrnca dám variť 2dcl mlieka + cukor+ vanilkový cukor + žltok, v zvyšku mlieka si rozmiešam zlatý klas a pridám do hrnca v ktorom sa už varia ostatné suroviny. Z tohto uvaríme hustý puding. Treba poriadne miešať. Keď je puding uvarený nechám ho vychladnúť, potom pridám 250g zmäknutého masla a vymixujem na koniec pridám kakao a ešte mixujem, kým mám hladký krém.

  5. 5

    A blížime sa konečne ku koncu. Plát si položíme na dosku, na plát natrieme plnku, snažíme sa rovnomerne, na plnku pokladáme další plát a opät natieram plnku, tento postup opakujem. Na posledný plát plnku NENATRIEM na ten pôjde čokoládová poleva. Ked máme pláty všetky na sebe, pekne urovnáme boky a dáme minimálne na 1 hod do ladničky. Ja som nechala v ladničke celú noc, po tejto príprave som už bola unavená a bolo po 22 :)

    Dobošové rezy - obrázok 5
  6. 6

    Na záver si pripravíme čokoládovú polevu. Cca 100g čokolády a trošku cery roztopíme nad parou a zamiešame, keď je čokoláda a cera pekne tekutá tak polejeme vrchný plát a pekne zarovnáme, mne to zarovnávanie moc teda nejde :( Polevu nechám trošku stuhnúť a následne si nožom naznačím rezy, ktoré budem krájať neskôr, je to len preto aby sa nám čokoláda potom nelámala.

    Dobošové rezy - obrázok 6
  7. 7

    Dobrú chuť! :)

Diskusia k receptu

tiginko
pekne si sa vyhrala...inak ak dovolíš poradím ti: aby si mala dobošku pekne rovnú, daj ju do chladničky odležať zaťaženú (môžeš ju napr. zakryť alobalom, alebo papierom na pečenie a pod. a na to dať napr. ťažšiu dosku na krájanie (takú používam ja), ak nemáš ťažšiu, tak ešte na ňu povedzme malý plech s niečím vo vnútri....veď ty sa už vynájdeš
medulienka122
náhodou si ju celkom správne robila - lepšie je na noc nechať v chladničke(ako píše @tiginko ), zaťažiť a až na druhý deň poliať polevou, my sme mali teraz na sviatky, chlapi si ju pýtali...
violetacamorova
Stoji to za to potrapit sa trochu pri peceni. Aj ja sa chystam, na dobosku z takych slahanych platov ako si ty robila, lebo som piekla podla receptu, kde sa valkali platy, ale ta mi velmi nechutila. Este karamel na vrch a eno nuno nechcem ta zlostit ale to je moj sen, upiect dobosku s karamelom navrchu. Tvoja je krasna a domace, je domace.
helca103
doboška vyzerá dobre a ja by som ešte doplnila,že ten papier na pečenie nemusíš potierať stačí natrieť cesto a dať piecť. Po upečení ho veľmi ľahko stiahneš dolu. Tiež som skúšala vaľkané pláty ako @violetacamorova a veru sa to nikomu nepáčilo. Takéto šľahané sú omnoho chutnejšie.
zuzu3011
@violetacamorova , dobrý nápad tiež niekedy vyskúšam
@helca103 , ja som sa už "bála" po tom prvom pokuse, keď som išla podľa pôvodného receptu a cesto skončilo v koši, tak som sa ešte trochu "poistila" ale verím, že to pôjde aj bez potretia
@izabella929 , ďakujem :)
medovnicek
máš ju krásnu, vydarenú a vďaka za výborný postup, recept si odkladám
dogagador
mas ju super, ja som skusala pred Vianocami, ale s karamelovou plevou, bolo to velmi dobre, len ked mi karamel stuhol, trocha mi pokrutil vrch, tak to vyzeralo ako nepodarena klavesnica, ALE STALA ZA TO!
dogagador
ps: nemusis vazit, staci, ked mas 3 rovnake sklenene misky a rozdelis cesto do nich....
elisticka
@marienka44 ja si odoberam naberackou a postupne je cesto rozdelene v 3 miskach ...necchelo sa mi na lyzicky je to moc pomale:-))
rulik
pre mňa dosť komplikované, asi b y som kúpil pláty medového cesta a tie naplnil ako dobošku,toto by som asi zvládol, ale uložil som do KK
kecupicek
Načo hádžeš cesto hneď do koša? Poznám výborné marhuľové rezy, kde by si ho rozmixovala s marhuľami a máš hneď dva druhy zákuskov.@Zuzu3011 (10.1.2013 13:50)





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia