Dobošové rezy s medovými plátmi

glosterka - fotkaglosterka, 11. septembra 2010
Dobošové rezy s medovými plátmi
Foto: glosterka

Máte chuť na niečo z cukrárne? Tieto rezy si môžte pripraviť aj doma. Chce to však čas a hlavne trpezlivosť. Koľkokrát som v cukrárni Zobraziť celý popisMáte chuť na niečo z cukrárne? Tieto rezy si môžte pripraviť aj doma. Chce to však čas a hlavne trpezlivosť. Koľkokrát som v cukrárni slintala, že si nemôžem dať to a to... a povedala som si, že ja si niečo také a bezmliečne upečiem doma. :) Ja som tieto rezy robila na nemliečny spôsob, ale vy si môžte sójové mlieko nahradiť kravským a margarín maslom.

60
porcií
90 minút
príprava
35-40 minút
na 200 °C

Suroviny

150 g
80 g
2 ks
2 PL
1 PL
1 štipka
1 štipka
250 g
250 g
Plnka:
500 ml
1 ks
300 g
300 g
50 g
1 PL
2 PL
Čokoládová poleva:
100 g
100 g




Postup

  1. 1

    Pripravíme si 4 plechy, ktoré na obrátenej strane vymastíme margarínom a posypeme hrubou múkou.

  2. 2

    Nad horúcim vodným kúpeľom vymiešame Palmarín, vajcia, med, škoricu a klinčeky. Do teplej masy vmiešame sódu bikarbónu a miešame do zhustnutia. Odstavíme zo sporáka, pridáme preosiatu polohrubú múku a dobre premiešame. Na pracovnú dosku preosejeme hladkú múku špeciál a do nej vmiešame teplú masu.

  3. 3

    Trúbu si predhrejeme na 200°C. Cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti. Každú časť na pomúčenej doske vyvaľkáme natenko a pomocou valčeka opatrne prenesieme na plechy. Postupne ich upečieme do svetlohneda. Dávame pozor aby moc nestmavli, lebo sa pečú krátko.

  4. 4

    Upečené a vychladnuté pláty potrieme plnkou. Vrch posledného plátu už plnkou nepotierame, t.j. plnku nanášame len na 3 pláty a posledným plátkom ukončujeme rezy. Múčnik zaťažíme, dáme do chladničky a necháme do druhého dňa odstráť. Nakoniec povrch celého múčnika potiahneme čokoládovou polevou.

  5. 5

    Príprava plnky: Z mlieka a pudingového prášku uvaríme puding. Zvlášť vymiešame maslo s cukrom a po častiach pridávame vychladnutý puding. Dochutíme rumovou arómou a preosiatym kakaom. Dobre vyšľaháme, až kým nie je plnka hladká.

  6. 6

    Príprava polevy: Palmarín roztopíme nad vodným kúpeľom a pridáme polámanú čokoládu. Vymiešame nahladko.

Diskusia k receptu

glosterka
@patineuse , keď som včera ochutnala ten vynikajúci krém... taký jemnučký, kakavkový s vôňou rumu... jedna báseň! Už som dala na "dobošku" čokoládovú polevu, aj trošku bielej na ozdobu a čakám, kým to stuhne. Nakrájam (nožom ponoreným do horúcej vody) a potom odfotím. ;-)
glosterka
@michsamant , nie je medzi nimi až taký rozdiel. Ja používam sušený sójový nápoj Zajíc. Má jemnú a lahodnú chuť. Sójové mlieko používam takisto ako kravské = na varenie aj pečenie. Kľudne však môžeš použiť kravské mlieko. Ja ho nemôžem, tak ho nahrádzam sójovým.
michsamant
Ja som u nas videla krabicove sojove mlieko a rozmyslala som na co by som ho pouzila tak preto sa pytam. Ak by nejako zlepsilo v tomto kolaciku chut kludne by som ho pouzila. Zatial si kolacik ukladam, paci sa mi.
glosterka
@michsamant , môžeš použiť aj krabicové sójové mlieko. Určite tým nič nepokazíš. Tiež sa môže používať na varenie aj pečenie. Ja nemám vždy poruke sušené a občas si kúpim aj krabicové, napr. aj ryžové. Ďakujem za pochvalu, už len tú fotečku..;-)
glosterka
...no a samozrejme až potom ochutnávka. Tento zákusok som nejedla vyše 2 rokov! Už sa naň teším. Dám si kúsoček. :-)
glosterka
@margaretkali , ten krém so sójovým mliekom je jedna rozprávka! Dnes sa mi tento zákusok rozplýval na jazyku... hmmm... príjemná oslava Marienky. :-)
iboja
tolko som už hladala takéto dobošky ,raz som jedla u známej hádam aj pred 20 rokmi....ďakujem za recept na sviatky aj pečiem
glosterka
@iboja , som rada, že ste našla dlho hľadaný recept. :-) Prajem Vám, aby sa Vám vydaril a aby chutil všetkým maškrtníkom. ;-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia