Dobošová torta pre môjho manžela fotorecept

marijanka712 - fotkamarijanka712, 25. júla 2012

Manželovi k narodeninám som upiekla dobošovú tortu nakolko je pracovne dosť náročná nepečiem ju často, ale teraz som chcela mu urobiť radosť . Zobraziť celý popisManželovi k narodeninám som upiekla dobošovú tortu nakolko je pracovne dosť náročná nepečiem ju často, ale teraz som chcela mu urobiť radosť . Dobošové torty /rezy / sú tu viacej , ale tento recept som tu nenašla a preto som sa rozhodla ju tu uviesť , lebo je fakt originálna a chuťovo vyvážená.

Suroviny

8ks
250g
200g
1 ks
300 ml
4PL
4PL
1ks
100g
300g
200g
1bal.
100g
1 PL




Postup

  1. 1

    Najprv si rozdelim vajička žltky od bielok .Žltká dám miešať s polovicou cukru do peny

    Dobošová torta pre môjho manžela (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    potom vyšlahám sneh s druhou polovicou cukru a obidve hmoty spojím tak , že žltká vmiešam do bielok pomalým spôsobom , aby sa bielka nerobili..

    Dobošová torta pre môjho manžela (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    do múky vmiešam kypriaci prášok a pomaly vmiešam do vajíčkovej hmoty .Potom si pripravím 3 ks pečiaci papier tak že si vyznačim na nich miery 30x40 cm a rovnomerne rozotriem na všetky papiere. Ja to robím tak, že dávkujem po polievkových lyžiciach rovnomerne a potom dlhým nožom rozotriem rovnomerne na papier opatrene za pomoci druhej osoby prenesiem na plech a postupne ich upečiem v rure ktorú som si rozhriala na 190 stup cca 10-15 min každá rúra pečie ináč tak si to musíte ustriehnuť.

    Dobošová torta pre môjho manžela (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ešte teplé pláty oddelím od papiera a uložim tak, aby medzi plátmi bol papier kým neurobím plnku. Posledný krát ked som piekla túto tortu som si povedala že papier natriem olejom , aby bezpečne som vedela oddeliť tenký plát od papiera a opäť som na to zabudla , takže vy to môžete vyskúšať a podeliť sa s nami o skúsenosť.

    Dobošová torta pre môjho manžela (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Plnku si pripravím tak , že si dám do misky mlieko , vajičko, múku, kakao a poriadne rozšlahám a pridám polámanú čokoládu a dám nad paru za stáleho miečania uvarím na hustú kašu

    Dobošová torta pre môjho manžela (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    za občasného miešania nechám vychladnúť a zvlášť vymiešam maslo, cukor, van. cukor do peny

    Dobošová torta pre môjho manžela (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    postupne pridám studenú uvarenú kašu a vymiešam . Ked je plnka troch redšia, tak dám do chladničky trocha stuhnúť záleži od teploty prostredia ja som piekla ked vonku bolo 35 stup. tak sa všetko topilo , ale nato máme chladničku, ktorá v týchto prípadoch je pravou rukou.

    Dobošová torta pre môjho manžela (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    rozrežem pláty na polovičky tak nám vzniknú 30x20 cm 6ks.

    Dobošová torta pre môjho manžela (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    rozdelila som si plnku na pomyslených 5 dielov + trocha na boky to som dala do chladničky dobre stuhnuť , aby sa mi to dobre natieralo. Natrela som postupne pláty

    Dobošová torta pre môjho manžela (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    natrela aj boky trocha zaťažila a dala na 1 hod do chladničky stuhnúť

    Dobošová torta pre môjho manžela (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    potom som nad parou rozpustila čokoládu primiešala tolko masla , aby to malo primeranu konzistenciu na natrietie a opäť šibla do chladu a pustila sa do ružičiek s marcipánu

    Dobošová torta pre môjho manžela (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    a takto to vypadá v reze . Ešte jedna skúsenosť táto torta potrebuje aspoň 48 hod oddychovať v chlade, aby bola plnka s cestom skamarátená po 24 hod to bolo velmi mäkke , takto:

    Dobošová torta pre môjho manžela (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    a takto to bolo po 48 hod. čiže na ďalší deň

    Dobošová torta pre môjho manžela (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ešte jeden na záver

    Dobošová torta pre môjho manžela (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

orchidea
Tá tvoja torta nemá chybu *... dobošovú som robila aj ja ale okrúhlu a s inakším krémom... ale páči sa mi ten tvoj krém, len sa chcem opýtať, či si miešala šľahačom nad parou alebo stačí ručne... ďakujem.
stacy77777
Marijanka, torta vyzerá úžasne,dala si si teda veľa práce s pečením cesta, páči sa mi aj plnka. Práve sondujem, mňa to čaká zajtra, manžel bude mať tiež narodeniny a chcel by dačo napiecť do práce, asi sa nechám inšpirovať
marijanka712
@orchidea plnku nad parou som miešla ručne hustne to celkom rýchlo doporučujem ti ju fakt je chuťovo taka čokoládová.@stacy77777 dik za pekné slová skutočne ti ju doporučujem dlho vydrži i ked nám trvala dva dni a bolo po nej. Je taká netradičná dá sa aj do kruhu , ale to ti treba vyznačiť 6 kruhy na papier a piecť po dva na plechu aj takto som robila , ale mne sa takto lepšie krája
danielas
Takáto paráda a dobrota sa dá upiecť len z lásky. Žičím Vám ju obom.
soncya
Krásna a hlavne z lásky urobená! Pripájam sa ku gratuláciám.
marianne69
@paradna torticka @marijanka stara poctiva klasika s maslovym kremom,v reze mi pripomina dobosove rezy, ktore som kedysi strasne davno, predavala v cukrarni:-) sladke sa snazim obmedzovat,ale takyto kusok by som neodmietla,gratulujem oslavncovi 2x,raz,ze ma taku sikovnu polovicku a raz k narodeninam,tortu si ukladam...
marijanka712
@marianne69 táto dobošová torta má skutočne tu chuť na ktorú sa pamätám aj ja a preto som to sem dala preráža to čokoládou a nie pudingom oslavenec dakuje za gratulacie aj @sonya ,@danielas ,sonulienka aj za povzbudivé slová dakujeme obaja.
izabella929
@marijanka712 ,,no toto je teda krásna a nepochybujem o tom, že aj výborná tortička.-)))Prajem Tvojmu manželovi, veľa dobrého zdravíčka, krásneho šťastíčka a veľa , veľa krásnej lásky.-)))Nech je Vám spolu dob re ešte veľa, veľa rokov.-)a manžel je LEV ,ako ja...paráda.-)ani sa nedivím, že si napísala na tortu ,,,miláčik,,,))))
marijanka712
@izabella929 ďakujem za pekne prianie takže aj ty máš teraz niekedy veľký deň??? to bude zase dobroty už sa teším a zradíš myi kedy je to nech ti aj ja pekne poprajem ja som strelec a udajne je to velmi dobré spojenie lev so strelcom a život ma aj presvädčil že aj pravdivé ...@mariaklara kludne sa do nej pusti verím, že ju v pohode zvládneš nemáš čo na nej pokaziť. doporučujem.
izabella929
@marijanka712 , nie je to nič tajné, lebo v profile to mám, takže 6.augusta budú okrúhliny, preto v sobotu tie výrobky a mäsko..ano , máš pravdu, ideálne spojenie LEV+STRELEC, žiaľ na strelca som nemala šťastie, bol to PANNA a nevydarilo sa..nevadí, aj tak je život krásny a treba si ho užívať plným priehršťím.-)))
dogagador
Ta posledna fotka mi pripomenula mojho otca, ked mi sluboval hodinky s vodotryskom :-)..,..ale ta doboska stala za namahu!
ancicka
Fajnová a jednoduchá tortička.Všetko naj...hlavne veľa zdravia,prajem Tvojmu drahému.
elisticka
wau doboska je vyhladavany zakusok musim vyskusat podla teba super torticka hoci pracna:-)))
mracik9
Ej to muselo byť radosti,aj mňa by veľmi potešila,šikovná pekárka,blahoželáme oslavencovi
cica2
@marijanka712 spravila si krásnu tortičku, obdivujem a chválim! Ja som ešte dobošku nerobila, ale mám ju rada :-) Krásne a milo si ju aj ozdobila a Tvojmu manželovi, dodatočne prajem všetko najlepšie k narodeninám! :-)
sneica
krasna torta,krasne venovanie...receptik ukladam...:)
evanaaa
Takouto doboškou by som sa aj ja zavďačila môjmu mužovi, ale asi by som musela začať skoro ráno, aby bola do večera hotová:)DD. Len by som ju musela prehodiť na Dia verziu, ale aj to by šlo. A @marijanka712 , netrafí Strelec Leva? Asi do srdca, tou doboškou.
marijanka712
@evanaaa trafila sa si klinček po hlavičke mis me dvojica strelec s levom a tebe sa iste podarila tiež ked si sa do nej pustila a ked nie tak nabudúce iste bude v poradí, @sneica dik za komentárik @cica2 nerobila sa síce dobošku, ale zato si fantasticky dobra cukrárka tvoje roládky , ale aj rezy sú prekrásne tebe takato doboška je len také pierko, ktoré zvládneš lavou zadnou.... dik za pochvalu aj gratuláciu.
margaretka28
Tak túto tortu som asi prehliadla,ale veľmi sa mi páči,recept si ukladám,robievam dobošove rezy,aj ich tu mám,ale táto torta je iná,niekedy vyskúšam.
milulu
Wow, tak na takúto dobrotu musím nájsť odvahu ale dávam 1*
lentilkazdenka
Dobrý deň, tak som robila tortu podľa tohto receptu a bola úžasná. Naozaj odporúčam. Aj plnka je veľmi dobrá, možno ju použijem aj do iných korpusov. Ďakujem veľmi pekne autorke.
davidgabika
rada ku papieru mozeme potriet olejom a posipat mukou ale lahsi sposob je po upeceni natriet papier vodou a ona sa sama odlepi popripade urobit oboje,gratulujeme obom a recept si odkladam...
erzit
tak fajn, včera do pol noci som robila korpusy, teraz idem na plnku, ktorá vyzerá fakt zaujímavo :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia