Dobošová torta originál fotorecept

matly - fotkamatly, 2. júla 2011
Dobošová torta originál (fotorecept)
Foto: matly

Predstavovať Dobošovú tortu je zbytočné, rozhodol som sa pridať originálny recept torty, bez akýchkoľvek úprav. V maďarsku sa práve tento recept označuje ako tradičný.

16
porcií
240 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

Vanilková esencia:
100 ml čistý
4 ks
Piškótové cesto (na 1 plát):
1 ks
20 g
30 g
štipka
Základ krému:
220 g (rozmiešané)
220 g
35 g
1 polievková lyžica
Telo krému:
280 g
70 g
Vrchný karamelový plát:
150 g




Postup

  1. 1

    Vanilková esencia: Vanilkové struky prekrojíme priečne na polovicu.

    Dobošová torta originál (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Polovice strukov prerežeme pozdĺžne. Tip: Dobre si nabrúste nože, na tupý nôž sa budú viacej chytať semienka z vanilkových strukov.

    Dobošová torta originál (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Takto nakrájané vanilkové struky vložíme do fľaštišky

    Dobošová torta originál (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zalejeme ich čistým alkoholom (ideálne 96%) a poriadne uzavrieme. Denne fľaštičku potrasieme, nech sa vanilka zmieša s alkoholom, jeden mesiac necháme zrieť (môžu zrieť aj v chladničke). Aj po uplynutí tejto doby môžeme nechať struky vo flaštičke. Tip: Pokiaľ použijete 96% alkohol, tak zrenie pôjde rýchlejšie (za 3 týždne použiteľný), výsledný produkt bude mať intenzívnejšiu vôňu. Odporúčam uložiť v chladničke, lebo pri tejto koncentrácii má alkohol naozaj vysokú prchavosť.

    Dobošová torta originál (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Piškótové cesto (na 1ks okrúhleho, tenkého plátu): Na papier na pečenie (je vhodné kúpiť čo najmenej stočený papier na pečenie) položíme tortovú formu o priemere 26 cm a obkreslíme ju. Tip: Je dobré papier obstrihnúť cca 1-2 cm od okraja kruhu, aby vošiel bez problémov na plech, cesto po upečení bude rovnejšie.

    Dobošová torta originál (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Bielko začneme šľahať so štipkou soli, počas šľahania pridáme po častiach cukor a ušľaháme v tuhý sneh. Tip: So snehom sa neponáhľajte a naozaj ho vyšľahajte úplne do tuha, cesto bude podstatne nadýchanejšie.

    Dobošová torta originál (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Metličkou jemne vmiešame žĺtko. Tip: Žĺtko si pred vmiešaním k snehu dobre rozmiešajte.

    Dobošová torta originál (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Preosiatu múku jemne vmiešame do masy a vymiešame do hladka. Tip: Múku pridávajte postupne, aspoň na 3x, čím menej sa masa mieša, tým bude cesto nadýchanejšie.

    Dobošová torta originál (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Masu dáme na papier na pečenie a rozotrieme na požadovaný tvar. Je veľmi dôležité aby bola masa rovnomerne rozotrená!

    Dobošová torta originál (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Upečieme v rúre (nie teplovzdušnej) predhriatej na 200°C cca 10 min. do zlatista. Keď cesto vychladne, odstránime papier na pečenie. Postup prípravy piškótových plátov opakujeme 6x. Tip: Papier odstraňujeme pod čo najnižším uhlom, je nižšia šanca na roztrhnutie cesta.

    Dobošová torta originál (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Základ krému: Suroviny k základu krému dáme do misky a zmiešame.

    Dobošová torta originál (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Položíme na hrniec s vodou a nad vodnou parou zohrejeme za miešania "do štipľava" (keď do toho strčíte prst, malo by to šťipkať/páliť, nespraviť z toho varené vajíčka).

    Dobošová torta originál (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Horúci základ krému šľaháme na vysokých otáčkach, kým nebude dobre vyšľahaný a nebude mať izbovú teplotu.

    Dobošová torta originál (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Telo krému: Maslo si nakrájame na malé kúsky a vyšľaháme dopenista.

    Dobošová torta originál (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    K vyšľahanému maslu pridáme preosiaty kakaový prášok a zmiešame. Tip: Preosiaty kakaový prášok pridávajte postupne nie naraz, keď ho dáte už naraz, tak si pomôžte silikónovou lopatkou pri miešaní.

    Dobošová torta originál (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Krém: Úplne vychladnutý krémový základ za sústavného šľahania postupne prilievame k telu krému a šľaháme kým nevznikne homogénna hmota.

    Dobošová torta originál (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Päť tortových plátov pozliepame krémom a zvyškom krému potrieme celú tortu.

    Dobošová torta originál (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Karamel: Na malom/strednom ohni za stáleho miešanie roztopíme cukor a miešame kým nebude svetlohnedý.

    Dobošová torta originál (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    Teraz sa musí pacovať rýchlo! Na tortový plát nalejeme karamel a rozotrieme. Potom s nezúbkovaným ostrým nožíkom namočeným v masle (potretým maslom) naznačíme budúce rezy (režeme len "gumovitý" karamel na 16ks). Keď karamel trochu vychladne rozrežeme aj cesto podľa naznačenia. Tipy: Nachystajte si aspoň 3 nože potreté maslom. Označte si budúce rezy aj na cesto, keď sa naleje na plát karamel, jemne stmavnú. Okraje môžte potrieť karamelom aj počas krájania. Nemajte obavy z vytečeného karamelu, ten sa veľmi ľahko odstráni.

    Dobošová torta originál (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    Nakrájaný vrchný karamelový plát poukladáme na tortu.

    Dobošová torta originál (fotorecept) - obrázok 20
  21. 21

    Tipy: 1. Pokiaľ chcete tortu krémovejšiu pripravte si o 20% viacej krému. 2. Vanilkovú esenciu primiešavajte až k jemne ochladnutému základu krému. 3. Karamel nerežte hneď po naliatí na tortový plát, maslo sa roztopí, karamel sa nalepí na nôž. 4. Najvhodnejší nôž na krájanie karamelu je tvaru Santoku.

Diskusia k receptu

babav
Prava , krasna , originalna "Doboska" ,s perfektne nafotenym
postupom !
jamarlen
makačka....tak už rozumiem, kvôli čomu bola "doboška" taký trendi koláčik v mojom detstve, na nedeľných prechádzkach mi prababička kupovala, a ani sa nepýtala, či ho chcem, pokladala to za najlepší zákusok...no a mne to neveľmi chutilo, lebo sa mi tam zdalo veľa cesta, málo krému:) a ešte se s prechádzali po parku vééľmi pomaly, musel som sa držať za ruku, lebo sa bála, že sa stratím.....
vďaka za krásne vypracovaný recept, tiež to musela byť makačka, aj za priložené odporúčania a pripomenutie toho krásneho, no krátkeho obdobia, keď som ešte mal prababičku.
matly
Zensky rod nie je pre mna to prave :-). Ale aby som povedal pravdu, pracujeme na tom spolocne s manzelkou. Problem je jedine zacat, piekli sme ju uz viackrat, osobne preferujem viacej kremu, o 20% je ideal, skusali sme 10, 20, 30% kremu navyse, ale 20% navyse je pre mna naj. Pri tomto recepte je sanca na chybu dost vysoka, ale v prvom rade v nedodrzani postupu, urcite si nenachystajte cesto na 6 platov, lebo rovnomerne to nerozdelite, papier na pecenie radsej vyrovnavajte, alebo zozente si vacsi format (nie je stoceny do rolky), pri nalievani cesta vzniknu problemy s ohybanim a neupecie sa to nikdy rovnomerne. Muku som testoval viackrat, ale odporucam z Mlynu Kollarovo (so Slnkom na potlaci), je dostat v Jednote. Kakao je dalsi problem, skusil som ich viacej, najlepsie mi sedelo Coop Premium (dokonca lepsie ako kaka Monbana). Hlavne vsetko preosievat a slahat rucne, s mixerom na vyssich otackach sa toho da tiez vela pokazit. Na prvykrat si napecte o 1 plat na karamel navyse, z jasnych dovodov :-).
dorisa
Vitaj na Vareche, pekne si sa zapísal, nádherná torta, foto, no ani nevravím. Na jednotku.
pivonka
:-))) Musela som sa zasmiať tvojmu odporúčaniu upiecť plát navyše na karamel. 2x som skúšala dobošku, dobrá bola, ale nie pekná. Karamelový plát sa nevydaril. Jeden problém bol, že nôž pri krájaní odporúčali potrieť olejom - samozrejme sa karamel lepil, ale len spočiatku. Totiž veľmi rýchlo mi chladol a lámal sa. Pritom som ho natrela na plát ozaj horúci. Povedala som si - nikdy viac.
Tvoja doboška je špičková a postup precízny, najmä šľahanie piškótu pre každý plát zvlášť. Okrem problémov, ktoré spomínaš, nie je dobré, keď piškót čaká na pečenie. Mám zlú skúsenosť pri pečení striekaných piškótových rožtekov, keď z cesta postupne unikali všľahané bublinky vzduchu.
matly
Nie je v tom nic zlozite, fakt sa staci drzat postupu a "neulahcovat" si pracu. Co sa tyka karamelu na posledny plat pivonka, tak noz treba potriet maslom olej stecie velmi rychlo. Na 1 natretie noza maslom spravite bez problemov vsetky rezy, cukru je viacej prave preto, ze musi ostat taky "gumovity" a moze sa rezat. Piskot davam piect okamzite (nie je dobre cakat ako pise pivonka) a v tom case sa miesa dalsi. Treba byt akcny :-). Recept mi trvalo najst naozaj nekonecne dlho, ale spravil som esenciu a o mesiac sme s manzelkou vyrobili 1 testovaciu dobosku, odvtedy recept, zdokonalujeme, lebo vsetko teda v recepte z madarskeho webu uvedene... Hlavne tie drobnosti nikde nepovedane a nevysvetlene, varenie zakladu kremu do stiplava, druh muky atd... Teraz ju robime pravidelne a ako sa tak na to s manzelkou pozeram ideme ju zbuchnut znovu. Mali by ste zaujem o videorecept?
1x zubka
tatty
Samozrejme, videorecept by sme ocenili :-). Torta je krásna a máš pravdu s tými surovinami, ja som dnes robila kysnutú knedľu asi po stý krát, nepamätám sa , že by sa mi niekedy nepodarila. Dnes sa zrazila, vo vnútri ostala ťažká, cestová. Použila som inú múku ako zvyčajne, no čo už..Na pečenie používam tiež jednoťácke kakao, ktoré spomínaš, je najlepšie. Vďaka za recept, už je v kk.
evusik
páči sa mi s akou precíznosťou pristupuješ k pečeniu... recept je výborne podaný aj keď neviem či niekedy naberem odvahu na jeho upečenie.... a tiež sa mi páči, že pečiete s manželkou spolu :-)
andys
Krása :) Obdivujem Ťa za trpezlivosť, ja mám najradšej také dezerty, čo sú raz-dva hotové. Ale recept si ukladám do KK, ak by som sa niekedy odhodlala na dobošský pokus ;)
matly
No ja uz s manzelkou chystam veci. Prave ma napadlo, ze papier na pecenie s kruhom je tiez vhodne pripravit na 6/7 ks platov vopred, lebo potom sa nestiha. Som rad, ze to tu ma taky ohlas, postupne pridam dalsie recepty, ktore mam s manzelkou otestovane. Drviva vacsina z nich ma vsak pripravu naozaj 3-5 hod. Dobosku som pridal preto, ze casto testujem recepty z varechy a o tento som sa chcel podelit, len priprava kym sa vsetko nahodilo, pospajanie fotiek atd. bolo najhorsia... Videorecept urobim, snad to bude nejak vyzerat, lebo filmovat budem len s mojim htc. Mal by tu dobosku niekto testnut a napisat ako chutila...
matly
Za preciznost musim ja v prvom rade podakovat tvorcom jedneho madarskeho webu. Cele to zacalo tak, ze som jedol v Budapesti Dobosovu tortu (dovtedy som myslel, ze to je rez), ktora sa len velmi zdaleka podobala na to co sa predava na SK. Popravde sme tam zjedli vsetci asi 3/4 torty, odvtedy som patral po tradicnom recepte, skusal, patral a skusal. Az ked som nasiel tento recept, ktory mi prelozila kamaratka som si uvedomil, ze toto je naozaj to prave. No a odvtedy to islo systemom pokus a omyl, kedze v repete bolo vsetko uvedene velmi vseobecne, asi pre skusenych cukrarov, ktori museli mat prehlad o tom "co je co" a co sa ako robi, ja som postupne recept doplnoval az ma teraz vo Worde s fotkami neuveritelnych 6 stran. Myslim, ze teraz je pouzitelny pre vsetkych (ktori naberu odvahu :-)).
handy01
Mal som možnosť jesť túto dobrotu priamo u Matlyho a musím povedať že bola vynikajúca.
frezia68
Trocha náročná,ale krásne,detailne vysvetlený postup.Asi urobím najprv vrch s karamelom,či sa vydarí,lebo ten je náročnejší a až tak budem pokračovať.Čo povieš na opačný postup?
matly
Na postupe nezalezi, zje sa zarucene aj bez karameloveho platu :-). Inak ten je najlepsi z chladnicky na druhy den, nie je uz taky tvrdy.
alexdidi
Prekrásny recept, prekrásne a precízne spracovaný.....už sa začínam psychicky pripravovať na tak náročný recept(bude mi to dlhšie trvať), ale práve také mám rada, takže určite ho vyskúšam...už aj preto, že dobošku mám rada a to som ešte nejedla takýto originál, len tie obyčajné napodobeniny....vďaka za recept.....
cica2
@matly , vitaj medzi nami! Pridal si nádherný recept, ste s manželkou šikovní!:)
kata50
A zase som o niečo múdrejšia. Táto torta je perfektná - ako jej autori:-))
matly
Tak my s manzelkou mame dalsiu hotovu. Bohuzial na videorecept sa budem musiet lepsie technicky pripravit a inak si zadelit cas, to co som nafilmoval, nie je zrovna idealne, ale snad na tom vo free case case zapracujem. Kazdopadne sa tesim na prvy comment osoby, ktora naberie odvahu. Z pripadnych neuspechov si nerobte hlavu, my sme ich mali tiez dost :-)... Treba mat chladnu hlavu a drzat sa receptu, vsetko pojde. Najblizsie planujeme spravit vyssiu, o 2-3 platy navyse. Recept co som tu dal je uplne povodny, s nezmenenym mnozstvom ingrediencii. Takze vsetkym Vam s manzelkou drzime palce! Dufam, ze do tyzdna uploadnem dalsi recept.
marta23
Priam umelecké dielo ďalšieho nového mužského majstra na Vareche. Vítajte na Vareche! Uviedli ste sa excelentne. A zdá sa, súčasne dobrý odborník na počítače a fotografovanie.
gubics
Pane, Vaša torta je perfektne pripravená, akoby od vyučeného cukrára!
Gratulujem!
matly
Ano s PC pracujem, sedim za nim aspon 16hod. denne, 24hod. denne som online s mojim htc :-). Varenie (predovsetkym) a pecenie je hobby, inak by som sedel za PC :-). Lakaju ma predovsetkym absolutne tradicne stare recepty, je len skoda, ze sa k nim da tak tazko dostat... S fotografovanim mi to az tak nejde...
michsamant
Ja si myslim, ze aj s fotografovanim ti to ide uplne perfektne :) Tesim sa na dalsie recepty.
sovka62
Veľmi pekne ďakujem, tento recept ma naozaj potešil. Žiaľ, naši cukrári (a to aj tí vyučení) už asi ani netušia, že dobošová torta sa pečie s karamelovým vrchom.Ja som takúto nevidela už desiatky rokov, ale kedysi to bola najobľúbenejšia torta, hlavne kvôli tomu karamelu.
elisticka
waaaaaaaaaaaaaaaau tak uz konecne vidim ako sa robi prava doboska:-))) to musim vyskusat ... a nadherne spracovany postup chvalim:-))
garanco
@matly , úspešne ste (Ty a Tvoja manželka) vstúpili do Varechy! Krásny fotopostup, jasný, zrozumiteľný ... ale asi si ho budem iba otvárať a pozerať na konečný výsledok. Už asi dva roky mám jeden (oveľa jednoduchší) recept na dobošku, ale nemám odvahu sa do toho pustiť, nie žeby som to nezvládla, ale neviem, či by som to zvládla časovo- asi mi chýba vytrvalosť.
janger
Nadhera! Krasne vysvetlene. A vitaj na Vareche.
alzbetka2
krásna torta, aj mňa zaujala, ale tie fotky vo fotopostupe od č. 7 po 14 by si mohol dať svoje.....
matly
Tie fotky by som tu rad dal len svoje, a postup nahodil cely s detailmi, bohuzial krokov moze byt len 15, fotky z fotaku ked som spojil, tak mi ich neuploadlo kvoli velkosti, takze recept som nahadzoval asi 4hod a musel som robit s tym co som mal. Hlavne pri prvom nahadzovani, ked som dosiel na bod 15 a nedal sa pridat dalsi som bol uplne zufaly. Prerobil som text a nesli zas nahodit fotky kvoli velkosti. Neviem kolki by sa s tym babrali na 3x, spajali fotky atd., aby bol postup detailny. Ako som uviedol vyssie, postup co mam vo Worde ma s miniobrazkami 6 stran. Takze toto je z nudze cnost..
matly
Fotky nahodim ked bude cas na konverziu, zmensovanie a nasledne spajanie, t.j. asi cez najblizsi vikend. Je to babracka na 1/2 dna minimalne.
frezia68
Teším sa na fotky,lebo chcem ju vyskúšať...ale uvažujem,že najprv na skúšku,či sa pekne zadarí ? A potom musím pozvať aj susedov....:-))) a na ostro,až bude vydarený aj karamel.
matly
90% prace sa podari, nie je co skazit, jediny problem je karamel, tam nehovorim, chyby su bezne spociatku, potom to ide jedna radost. Fotky sa snazim upravovat uz teraz, len ich mam v png formate, takze najprv musim prekonvertovat do jpg, potom zmensit a nakoniec spojit, ohromne sa mi do toho nechce :-(... Keby som to tu mohol hodit v nezmenenej podobe, tak to tu niekedy v noci nahodim, ale takto to je medvedia praca na tretiu... Hlavne zmensovanie vsetkych fotiek na identicke rozlisenie bez straty kvality a to nehovorim o konvertovani z png do jpg... Uz len predstava je zla...
sandratamer
Inak ak už máš recept uložený raz, dá sa pridať aj viac bodov do postupu, vyskúšaj.
matly
Zajtra sa do toho pustim, snad aspon nejaku cast spravim, recept rozsirim urcite.
matly
Tak prave sme sa s manzelkou rozhodli, ze zajtra napecieme dalsiu, kedze sa daju doplnat body, tak to tu postnem cele do posledneho detailu a nafotim uplne de novo kazdy krok, nech je to vsetko uplne jasne a zrozumitelne. Takze pokial vsetko pojde ako ma, tak okolo obeda by to mohlo byt hotove. Recept budem robit s 20% plnky navyse, pokial teda nema nikto nic proti.
matly
O to nudza niet, nevydrzi viac ako 30min., ako vzdy :-) :-(. Bol som nakupit vsetky ingrediencie, mam vsetko...
matly
Este cakam kym poriadne stuhne krem v chladnicke a spravim hlavnu fotku. Dnes to islo strasne pomaly a teplo + fotenie + krem nie je najlepsia kombinacia :-(.
marcy
prečo ten smutný smajlík,je to perfektnéééé....narobil si sa,sladká odmena zaslúžená :O)
matly
Ano, prvyraz ked som to tu pisal 4hod., dnes neuveritelnych 6 hod. praca na torte s fotenim. Nepocitam editaciu fotiek, snad to niekto aspon skusi mimo mna... Dnes proste idealny oddychovy den :-D...
matly
@sandratamer Fotky tu su uz len moje, takze pokial je to mozne zmenit nazov receptu na (fotorecept) pri searchovani. Hlavma fotka pride hned ako poriadne stuhne krem a bude dobre svetlo, takze asi zajtra.
jamarlen
milý@matly , tvoju trpezlivosť by som chcel mať, no najviac obdivujem tvoju ochotu dať nám, varecháčom, niečo naozaj kvalitné, aj pre chuť, aj pre oči, aj technologicky /cukrársky, či elektronicky/. teším sa už na ďaľšie originálne, starodávne maďarsko-židovské recepty aj na tvoju kvalitnú prácu a ďakujem za tvoj čas a ochotu.
marienka44
@Matly ,ja som tiez robila dobosku asi pred 2 rokmi, mala 7 ciest. Dcera povedala, ze lepsiu tortu nejedla. Tiez som robila cesto na kazdy plat.Piekla som ale v 2 tortovych formach na vymenu. Ked sa upiekla jedna, vkladala sa druha forma do rury. Formy mali rovnaky priemer. Pamatam sa, ze ten karamel som nedokazala natenko rozotriet a pri krajani sa lamal. Aj tak som kusky poukladala na vrch a dokrajovala som naspodok. Vtedy som si zaumienila, ak budem v buducnosti este piect dobosku, spravim o 1 plat naviac /cvicny/. :-)
matly
@marienka44 Nas prvy test stroskotal na karamelovom plate tiez :-). Teraz to uz nakrajame bez vacsich problemov. Hlavny problem je ten, ze cesto nie je na povrchu rovne, takze karamel tecie vsade, vyrovnat ho nie je az taky problem, len vdaka nerovnosti cesta vzniknu tmavsie a svetlejsie miesta. Na rozotretie pouzivam 1 noz potrety maslom, na krajanie druhy a je to uz bez problemov. Noze musia byt riadne ostre, lebo ide o cas... Ked pecieme s manzelkou, tak tiez kym vyberieme 1 plat upeceny, je druhy nachystany. Nie je problem robit paralelne 2 veci naraz, len teraz sme chceli vsetko detailne nafotit a islo to pooomaly...
marienka44
@Matly ,este poznamka k detailom,ktore nikde nenajdes:
Ked sa robi karamel, kryst. cukor pred zohriatim sa pofrka studenou vodou. Karamel bude rovnomerne sfarbeny.
Moj maslovy krem obsahoval 50 %-nu cokoladu a nie kakao. Ked budem mat cas, pozriem moj recept. Velka vdaka za Tvoj recept. :-)
marienka44
@Matly ,neviem, kde sa stala chyba, ale Tvoj odkaz som neobdzala na mojej adrese. Princip je v tom, ze za nicom musi byt medzera a pred zavinac.
matly
@marienka44 ,s tou studenou vodou na cukor to urcite skusim. farba karamelu je aj u mna rovnaka, ta roznofarebnost na fotke vznika tensimi a hrubsimi vrstvami karamelu kvoli nerovnosti cesta. V uplne povodnom recepte sa pouziva do plnky kakao a kakaove maslo.
marienka44
@Matly ,teraz som si spomenula, ze cesta som piekla len na spodkoch tortovych foriem /2 rovnake formy/ a cesto som zarovnala dlhym plochym nozom do vysky okraja spodku tortovej formy. Tym sa docieli rovnaky priemer plátov cesta. Nápad som nasla na nete od jednej zeny, stranku si napamatam. :-)
matly
@marienka44 ,ja som nad tym rozmyslal tiez, len neviem ako lahko to ide z toho dole, z papiera to ide ozaj lahko pokial je cesto pekne nadychane. Problem nie je ani s tvarom, ten je relativne pravidelny, ale s povrchom. Je mi jasne, ze na spodku tortovej formy to musi ist lepsie, len to vyberanie po upeceni...
marienka44
@Matly ,ved aj na dno spodku tortovej formy sa da papier vystrihnuty. Na nete som videla specialnu formu na pecenie dobosky , ktora bola vyrobena na objednavku a bola s ruckou pre lepsie vyberanie z rury a vyzerala ako spodok tortovej formy. Vyska dna tortovej formy je asi menej ako1 cm a zarovnanie cesta s okrajom nam zarucuje aj rovnaku hrubku cesta. Na nete jedna pani dava karamel nie do stredu posledneho platu /ako podla Teba/ , ale najprv na okraje a tym sa zamedzi stekaniu karamelu. Posledny plat pred polievanim karamelom treba polozit na plech prikryty peciacim papierom. Vela zdaru!
matly
@marienka44 ,s tym vytekanim karamelu si hlavu vôbec nerobím, na dosku sa lepi az po dlhsej dobe, je v hrubej vrstve, kym narezem platy je stale gumovity, takze odstranenie nepovazujem za akykolvek problem. Kazdopadne info je to dobre, skusim to. Co sa tyka prikrytia papierom na pecenie a plechom, tak to ide az po vychladnuti platu, lebo sa ten plat prilepi o papier na pecenie, zvlhne atd., skusal som to, vsetko je casovo narocne, treba robit vela veci paralelne a pri tom sa uz tazko rozmysla nad prikryvanim platu :-)... Ta specialna forma by stala za rozmyslanie, lebo by sa cesto dalo vyrovnat velmi lahko, ak mate linku, kde sa to predava, tak mi ju poslite. A este k tomu karamelu, myslim, ze najdolezitejsi je cvik a potom je jedno ci ide zo stredu alebo nie :-)... Hlavne je to narezat skor ako zacne tvrdnut, aby nepopraskal :-).
pivonka
@matly , keď spomínaš, že plát pod karamel má nerovnaký povrch, mám jednu teoretickú otázku: Čo tak otočiť plán hore dnom? Podľa mňa by bol rovnejší.
matly
Skusal som, po odlepeni papieru na pecenie ostane povrch porovity, keď sa naleje a rozotriera karamel, tak sa oddeluju kusky cesta a karamel sa dost vpija do cesta... Cele to vyzera naozaj nepekne.
pivonka
Hmm..., ako dobre, že nemusím experimentovať, keď máš skúsenosti. Ešte k tomu odliepaniu pečiaceho papiera z upečených plátov - ztužený tuk v kuchyni prakticky nepoužívam, v jednom prípade predsa. Predtým, ako dám na papier piškót (napr. na roládu), potriem ho ztuženým tukom priamo z chladničky. Na papieri ostane jemný film a piškót sa ľahšie oddeľuje.
matly
@pivonka , to som neskusal, ale zo skusenosti viem, ze cim je cesto nadychanejsie, tym ide lahsie dole z papieru na pecenie. Preto som to opakovane spominal ako tipy v bodoch pri priprave piskotoveho cesta, aby sa robilo co nadychanejsie. Ale ako som uz pisal vyssie, staci sa drzat receptu a nie je co pokazit, co sa tyka karamelu, tak pevne nervy, rozvaha, ostre noze poriadne potrete maslom a vsetko bude ok. Ak sa to nepodari, netreba zufat, zjest sa to zje tak ci tak :-)... Pripadne si nachystat o 1 plat navyse.
marienka44
@Matly ,Ty si ma zle pochopil: ja som napisala, ze pod upecene cesto, ktore sa ide polievat karamelom , sa dava peciaci papier. A papier lezi na plechu alebo na nejakej tvrdej podlozke, aby sa dalo dobre krajat. :-)
Krajanie karamelu by mozno bolo uspesnejsie s elektr. zubkovym nozom. To si neskusal? Ja mam zn. Moulinex.
matly
@marienka44 , Ja mam svoje noze Miyabi a na tie nedam dopustit, to je dozivotna laska :-). Co sa tyka karamelu verim, ze sposobov je aj 100, ale kazdy si musi najst svoju techniku a vybrat sposob, ktory mu je najpohodlnejsi :-).
frezia68
Keby som tu znova nepozrela na tú dobrú a krásnu tortu,tak neviem,čo je tvar noža Santoku a nože Miyabi a iné krásne,nádherné,vynikajúce nože,ktoré ma tak očarili,že budem o nich aj snívať.A snívať preto,že si ich nekúpim kvôli cene :-( .Za mojej mladosti značka Solingen bola známa a o kvalitnejších sme ani nechyrovali....a Japonsko ďaleko :-)))
matly
Noze su moja srdcova zalezitost a tieto su taky celozivotny dar na moju 30-ku.
enge149
super pekný recept,už mám veľa odpečené"tortičky"su moje"tak dnes na meniny vyskúšam a napíšem..ak sa v tom teple aj ja neupečiem"ale už sa teším..´Dakujem za rcp..
matly
Drzim palce! Budem cakat na feedback.
glumka11
super lahôdka - síce náročná na čas, ale stojí za to
ten recept je naozaj namakaný a vyšiel nám na prvý šup

matly
Gratulujem!!! Diky za pochvalu, stupa mi to do hlavy :-)...
myalab
@Matly ,skvelyyyyy receptik. Uz niekolko dni snivam o dobosovych rezoch z detstva, takych ako mama davala robit vychyrenej cukrarke s pravym karamelom na vrchu. Este dnes si pamatam na chut, ktora sa vobec ani nepodoba na tie obchodne :(. Jeden kusok ako druhy. Len neviem ci ona mala prekrojeny karamel az s cestom uplne. Ale rezy sa krajali dobre. Po bokoch boli este ozdobene plnkou. Tak podla tohoto navodu to skusim, ale vo forme rezov, len este neviem kedy, pretože plánov mam moc :). Ked si uz dam tu namahu, tak nech mam toho viac :) je komu rozdavat :) Pomohlo by video aspon na ten karamel. Vdaka za obrovsku namahu, ktoru si vyvinul pri priprve zverejnenia Tvojho receptu. Velmi zaujimave! Este by ma zaujimalo, kde mozem zohnat 96% alkohol.V lekarni? Vdaka!
matly
Karamel musi byt prekrojeny podla mna aj s cestom, po chvili sa totiz lepi na noz a v takom stave mam nachystany uz dalsi noz. Samozrejme mozne by to bolo, keby si odhadla karamel presne vo chvili, kedy je gumovity, nezleje sa, neprilepi na noz a bola by si fakt rychla. To chce vela cviku :-). Keby bolo viacej casu, tak by bolo video a aj dalsie recepty, no pri mojom vytazeni to nevidim realne v blizkej buducnosti :-(. Alkohol kupis v lekarni, skusil som si viacero koncetracii na esenciu, 96% je vhodny hlavne kvoli rychlosti ziskania vyluhu, a jeho intenzite, nevyhoda je, ze rychlo prcha, takze ho treba pri praci s kremom davat k zaveru. Zlata stredna cesta je 85% alkohol, kvalita blizka 96% vyluhu, ale neprcha tak rychlo. Slabsie koncentracie neodporucam, nie je to zdaleka ono. Pri 85% a 96% zostanu z vanilky v alkohole doslova vysusene drievka, vyluh ma velmi intenzivnu aromu. Osobne Ti odporucam na prvy pokus 85% alkohol, pri praci sa kremom netreba ponahlat a pri prvom peceni, treba hlavne chladnu hlavu a nestresovat. Po urcitych skusenostiach sa uz lahsie experimentuje :-).
miralove
Ahojky vsichni na Slovensku!
Chtela bych strasne moc podekovat matlymu za tento skvely recept!!!
Ziji na Floride, dobosku miluji a utracim za ni nekrestanske penize ... smich!
Kupuji ji od jedne starsi pani, je to cukrarka, ktera pochazi z Madarska a dela ji zrovna takovou jako je tady na te fotografii, ale ona ji ma o neco vyssi a prumer je asi 35cm ... stoji 45 dolaru, ale nekup to!
Vzdyt to je unikat mezi americkymi dortami! Zadna dorta se nemuze rovnat dobosce!
Tak tedka ji urcite hodne zklamu, protoze si ji zacnu pect sama doma.
Peceni me hrozne moc bavi, ale za cely muj zivot jsem nikde nenarazila na originalni recept, az dneska tady!
DEKUJI MATLY!!! ... mnam!
matly
Vzdy som rad, ked tu niekto nieco pripise a hlavne, ked ju niekto skusi. Miralove dufam, ze sa vsetko podari, prajem vela trpezlivosti a chladnu hlavu. Nemas za co dakovat.
elzarsk
Tie vanilkové struky sú drahé . U nás v Tescu stoji 1k - 2,99 E .
Ale zato pridajú na chuti :)
matly
Daju sa za tu cenu zohnat 2ks a v slusnej kvslite, treba hladat inde.
babinka
vysoka skola doboskova - mam mesiac na pripravu narodeninovej torty, dnes mi oslavenec povedal, ze chce pravu dobosku...tak som nakukla a aaaaaaach jaj, to bude paradna praca. Cesto zvladnem a ked nevyjde karamel, nic sa snad nestane - bude karamel s cokoladou prikryty :) Dam vediet, alebo pridam foto...akurat, ze to ma byt nie okruhla, ale obdlznikova torta - lebo je pre dvoch, to bude treba aj suroviny prepocitat :(, ale.....aj zat aj kamarat si to zasluzia :)
2010
@babinka , ked som bol v Tokiu v tom hotely kde sa odohraval film " Lost in translation " bola tam super cukraren a mali tam vsetky mozne a nemozne zakusky a tiez take super dobosky pecene do obdlznika ( mensie pre dvoch ) zmensenina co pridavam.


2010
sorry, pisem z ipadu nevidim na to a to je najvacsia chyba ze sa neda korigovat text na Vareche takze Tokyo .
tiginko
to Tokio by teoreticky mohlo byt v poriadku, hlavne na Slovensku sa pouziva takýto tvar, ale ked uz si davas zalezat, tak potom v hoteli (vzor stroj, 2.p. stroji/hoteli)....:-) Aj si ochutnal alebo len odfotil? Ci to ma aj podobnu chut
tiginko
@2010 len ty pekne pokracuj v slovencine, aby si nezabudol svoj materinsky jazyk, slubujem, uz ta nikdy nebudem opravovat ! Inak trochu ti zavidim tvoje svetobehanie, aspon nam sprostredkujes cudzie svety cez chutove pohariky a zrakove vnemy :-)
babinka
@2010 - az teraz som sa vratila k receptu, lebo uz sa idem dusevne pripravit.... vdaka ti za foto, asi si mi pomohol, lebo netusim, ako nakrajat taku tortu s karamelom...ak by som to spravila do dvoch obdlznikov, tak vlastne ku kazdemu prilozim jeho oblubene veci (popolnik s cigaretou kamos, a dvojdecovy rum(slovensky!!!) pre zata, prave prisiel postou :)) - to bude asi na marcipanovej podlozke
lebo na karamel uz sa nic neda polozit...
babinka
a takto vyzeraju moje prve a posledne pokusy s karamelom:


babinka
musela som potom improvizovat a kedze nebol cas na dalsie platy, karamel som odlupila (ledva som ho tam dala, ihned stuhol a nestihla som ani rozotriet, ani pokrajat, nebol vobec gumovity) a vsetko prekryla cokoladovou polevou a zdobenim...zajtra prilozim fotku v reze, to snad bude lepsie :)))
babinka
a tu je cela torta - dobosove rezy s popolnikom z marshmallow a slovenskym rumom v "obliecke"

babinka
tak uz viem, kde asi nastala chyba s karamelom - prepalil sa a pri pouziti tuhol ihned, naviac som nasla recepty, ktore uvadzaju aj vodu aj maslo...sice v minim. mnozstve, no budem este experimentovat :))
matly
Podla mna cely problem s karamelom bol ten, ze ho bolo malo a preto rychlo stvrdol. Karamel s maslom (slahackou) podla mna na toto nie je to prave orechove... Treba si nachystat 2 platy, spravit viac karamelu, naliat v hrubsej vrstve a samozrejme aspon 2 noze potrete maslom (nahrubo).
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Určite tento recept vyskúšam Vďaka.
miriam75
Necitala som všetko, ale mám dobrý tip: ak sa cesto upecie nevyrovnané, hned po upečeni ho dajte aj s papierom na pečenie na rovnu plochu, dajte na neho este jeden papier na pečenie a zaťažte niečim rovným... stači 10 minut.... a cesto je krásne rovné :) .... zajtra naplnim a vyskusam ten karamel... drzte palce :) ja už slintám ako bernardiiin :)
miriam75
Makačka, ale podaril sa aj karamel... robila som z hnedeho cukru... spenil sa a pena sa super rozotierala silikonovou vytieračkou :) a 3 maslom natrete noze stačili na vsetkych 16 rezov.... akurat sa mi nalepili na vrch ulomky karamelu, čo som orezavala uz tvrdšie... cakala som pohromu, ale super vsetko podla navodu :) diiik ... a hnedy cukor nerobi flaky, ale zato nie je vidiet predkreslene rezy :)
matly
Vyzera to uplne super. Hlavne uz nie je tak teplo, ked som to fotil ja, tak na pockanie tiekla plnka. S vyrovnavanim platov som mal problemy, nakolko sa mi lepili na papier a potom sa mi to uz tak nepacilo. Kazdopadne nadherny kusok. Ked ich budete mat za sebou viacej, tak to uz bude taka rutina, ze karamel nakrajate jednym nozom bez problemov, ono je hlavne mat v oku ten stav gumovitosti.
dotv76
moja babicka bola uplne super kucharkou a tiez robila dobosove rezy. Len si bohu zial nepamatam jej recept. jedno ale viem,ze do kakaovej plnky davala aj kavu…pre lepsiu chut. Bola povodom Madarka, takze tento recept je urcite najblizsi…a viem,ze ked robila tie piskotove cesta, boli velmi jemne a tenulinke…zdlhava robota…ale chutilo to uplne super. Rada by som tu tortu urobila aj ja…a zaspominala si…co povies matly na tu kavu?
matly
@dotv76 Neviem ako s tou kavou. Keby som to isiel testnut s kavou, tak by som urcite urobil 2 torky, aby som to vedel porovnat. Ja som si uz spravil aj dobosovu tortu negativ - vanilkova plnka a kakaove platy :-). Fantazii sa medze nekladu, urcite sa tesim na info.
marienka44
@Matly ,práve sa chystam robit rezy dobosove a karamel. polevou. Doi krému v mojom recepte je okrem kakaa aj rozpustena cokoláda 200 g. Mám ju tam pridať?
soncya
@matly Moja dcéra sa odhodlala, že jej torta k mojím narodeninám bude práve od Teba. Má 24 rokov a nie až tak veľa skúseností s tak ťažkým pečením. Veľmi si recept pochvaľovala, hlavne jeho precíznosť a presnosť. Ďakujeme a posielame foto.






matkamatko
dobrý deň chcem sa spýtať na ten základ krému,...220g vajcia to je koľko kusov?
laurisia
Tak som skúsila prvýkrát dobošku, Tvoj recept sa mi zdal najlepší - ale na tom karamele ešte budem musieť popracovať. Inak výborné.
Aj by som vložila foto, len neviem ako :-(