Dezert Tiramisu

Vincenzo Miele
Šéfkuchár reštaurácie Pizzeria Rotunda v Bratislave, 28. apríla 2010
Dezert Tiramisu
Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová
12
porcií

Suroviny

1 kg
350 g
8 ks
4 balíčky
4 šálky
1 dcl
6 ks




Postup

  1. 1

    Oddelíme si žĺtka od bielkov. Pridáme práškový cukor. Ručným šľahačom na najvyšších obrátkach vyšľaháme žĺtka s cukrom do tuhej peny. Pridáme krém Mascarpone. Šľahačom ho zašľaháme do žĺtkovej peny. Pridáme likér amaretto a ďalej šľaháme. Nakoniec pridáme kvôli tuhej konzistencii krému stužovače šľahačky. Všetko dôkladne prešľaháme.

  2. 2

    Dlhé piškóty namáčame v káve a ukladáme do formy vystlanej potravinovou fóliou. Keď máme uložený prvý rad piškót, rozotrieme na povrch polovicu krému a uhladíme. Na krém začneme ukladať druhú vrstvu piškót namáčaných v káve. Na vrch rozotrieme zvyšok krému a pekne uhladíme.

  3. 3

    Takto pripravený dezert necháme stuhnúť v chladničke minimálne 6 hodín. Pri servírovaní posypeme povrch tiramisu husto práškovým kakaom. Nakoniec ho môžeme dozdobiť čokoládovým toppingom.

Diskusia k receptu

kuchticka
Hm, tiramisu je moj nan, naj zakusok. Len keby nemal toko kalorii!!!
Ked ho vsak vidim slintam az na klavesnicu. Ale aj tak ho niekedy spravim, najma pre navstevu, aspon mam vyhovorku ked kusok zjem.
sjuz
nepridáva sa Amaretto do kávy......?
evanaaa
Tiramisu som chcela robiť už dávno,ale som nezohnala dia piškóty,no dnes som si priniesla 1 balík z Rakúska,tam ich mali.Ale zo surových vajec sa neodvážim robiť,musím si nájsť iný recept.V tomto je kilo maskarpone,to by vyšlo veľmi draho.Ale mám viac verzií,niečo si vyberiem.
evanaaa
Pozrela som si ako to Vincenzo robil,dokonca tam dal aj ztužovač na šlahačku,ajn keď tam nebola.Myslela som,že s toľkého množstva surovín to bude aj veľký kus,a ono to bolo len do tortovej formy.Také tiramisu by ozaj vyšlo draho.
evas13
...a nejde tam aj šľahačka 33%? Alebo koľko kuchárov, toľko receptov. Ale doteraz som jedla aurobila len dobré tiramisu a bolo to aj na slovenský spôsov, nátierkov mana a aj z bielkami.
58vlasta
Ja mám recept na rýchle Tiramisu. Robila som ho v nedeľu a mladým chutilo. Namiesto mascarpone je v recepte nízkotučný tvaroh a stačia okrúhle piškóty... pridám...
sandratamer
V pôvodnom dezerte podľa niektorých zdrojov nebol likér vôbec, bol totiž určený pre deti. Neskôr sa začal pridávať likér do kávy a do krému zas rum alebo marsalské víno. Existuje také množstvo odlišných receptov na tento zákusok, že je asi zbytočné sa hádať ako to má byť, najmä keď tento tu pripravoval Talian, ktorého učila tiramisu pripravovať jeho babička :-)
Aj keď, naše stužovače šľahačky v Taliansku asi nepoznajú :-)))))
cokomilka
Mám tu svoj receptík na tiramisu a bez stužovača. Pre dobrú chuýť zákusku je vhodné ho vynechať...
kuchticka
Stuzovac slahacky je zbytocne pouzivat!
Ked pridate do slahanej smotany trosku rozpustenej zelatiny, slahacka vam vydrzi pevna a zelatina je zdrava. Ved je to bielkovina.
sorbon
mozno pouzivat surove vajcia pasterizovane.urcite ich maju v lepsich obchodnych potravinovych centrach
sonicka663
Ja som si Tiramisu pre nás trošku prerobila.Upečiem kakaovú piškótu,na to kladiem vrstvy krému a dlhých dvojfarebných piškót.Krém robím z nízkotučného tvarohu,šľahačky a vanilkového cukru a piškóty namáčam do kávy zmiešanej s vaječným koňakom.No a samozrejme vrch posypem kakaom.
filipina
Práve robím tento dezert.Už som ho raz robila a dnes zas.Je veľmi dobrý a chutný.Mala som možnosť ochutnať s náhradným krémom namiesto mascarpone,ale nie je to ono.Je to trochu drahý dezert,ale na výnimočné príležitosti stojí za to.A u nás táto výnimočná situácia práve dnes je.Máme 36-té výročie sobáša.Tak kaziť si chuť náhradami to by nebolo ono.Je fantastický.Príjemný a krásny deň.
anett91
Tiež si myslím, že by to vyšlo veľmi draho a z tolkých surovín a je ho dosť málo. Takže recept určite nie je pre mňa. Asi radšej vyskúšam nejaký slovenský recept. :D




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia