Detská krupica "Grís"

bejulienka - fotkabejulienka, 31. októbra 2011

Je u nás veľmi obľúbená, varím ju min. 1x za týždeň, aj pre dospelákov. My ju máme asi ešte radšej ako deti. Nikdy nezabudnem Zobraziť celý popisJe u nás veľmi obľúbená, varím ju min. 1x za týždeň, aj pre dospelákov. My ju máme asi ešte radšej ako deti. Nikdy nezabudnem na chuť krupice mojej starej mamy. Je to síce už pár desiatok rokov dozadu, ale akoby som ju jedla len včera. Bohužiaľ, takú sa mi už nikdy nepodarilo spraviť.

5
porcií
8 minút
tepelná úprava

Suroviny

1
7
4
štipka




Postup

  1. 1

    Do 1 litra mlieka, ktoré sa už varí ihneď pridám 7lyžíc krupice, ktoré rozsypem, nie vsypem do mlieka, pridám 4 lyžice cukru, štipku soli a za stáleho miešania varím po požadovanú hustotu. My nemáme veľmi radi hustú krupicu.

  2. 2

    Rozlejem do misiek, na krupicu nasypem škoricový cukor alebo ešte lepšia je mletá škorica , podľa potreby a poukladám čokoládu na varenie v tvare krúžkov. Od určitého času ju používam aj ako polevu. Má pre mňa lepšiu chuť.

  3. 3

    Nechám trošku vychladnúť a papáme

  4. 4

    A vy ako robíte krupicu?

Diskusia k receptu

sovka62
Po rokoch som ju robila minulý štvrtok vnučkám (a sebe!) na obed. Už som nevedela čo im navariť, tak mi napadlo toto. Ale nevaríš ju správne. Ja ju varím rovnako ako ty, ale vnučky reklamovali, že v nej nie sú hrčky a taká hrčkavá je vraj lepšia. Toto tvrdili už moje dcéry (babke sa občas pár hrčiek podarilo, tak tvrdili, že tá jej im chutí viac). A predstav si, že keď som to hovorila kolegyni, tá tiež tvrdila, že ona tam tie hrčky má rada.
Tak vidíš, my sa usilujeme, aby bola hladká (veď sme voľajaké kuchárky) a nezavďačíme sa.
evetik
ja davam na krupicu škoricovy cukor a kúsok masla
megginr
ano ano, potvrdzujem, ze hrcky v krupici su super :)))
johanesa
Ani ja by som nezjedla hrčky v krupici...vôbec mi nechutia..ale hladká kaša tak to si dám
hubata
Mojim corgoňom ju varím ako keby mali 6 mesiacov: so štipkou soli krupicu namočím do mlieka na 2-3 hodinky aby nabobtnala a za stáleho miešania ju varím až do zhustnutia. Nalejem do mís na polievku, na to maslo, kakao a cukor. K tomu sa podávajú najväčšie lyžice aké doma nájdem.
ela77
tiež ju varím ako @hubat á, ale len vtedy keď používam hrubú krupicu. detskú sypem do vriaceho mlieka. Už sme ju dávno nemali. Dobrý nápad aj na večeru, lebo už človek neviem čo variť, aby nebol stále pri plotni. Dobre že si ju dala do receptov.
ailuj82
Aj ja ju mám rada. 1 liter mlieka - 150 ml krupice - 2 PL cukru. A na vrch maslo a granko. Mňááám.
A hrčky som mala rada keď som bola malá, teraz ich nemusím :)
sany11
ja robim tiez so skoricou alebo s kakaom,najradsej mame medovy kokos,med dam na panvicu do toho kokos a chvilu poprazim.
mamatata2
Robievam dosť často, býva to moja záchrana, keď treba rýchlu a dobrú večeru.Varím tak, že do mlieka dám trochu cukru a soli a do vlažného mlieka pomaly prisýpam krupicu zo sáčka a usilovne miešam. Radšej redšiu ako hustú.Mužovi na vrch Granko , svokričke škoricu a plátky masla, ktoré sa rozpustí ( škoda mazať hrniec).
jamarlen
my varíme krupicu vo vode, v ktorej chvíľu boptnala a veéééľa sušeného mlieka, rozmiešaného v troške vody, zamiešame aj s maslom do trošičku vychladnutej masy... žiadne hrčky, ani hustá ani riedka a chutne mliečna:)na povrch sekané, karamelizované orechy. niekedy troška citrónovej kôry do kaše, alebo mandľovej esencie a je z toho zákusok - studený, alebo teplý...
klaura
jéj krupicová kaša ... klasika v každej rodine ... a vidím, že dospelákom ju nevarím iba ja ... :)))) musí byť hladká, nie moc hustá, aby sa pekne rozliala po veľkom plytkom tanieri ... na vrch škorica, pravé maslo, granko, pokvapkať riedkejším džemom ... kto ako a s čím chce ... len sa tak po nej zapráši ... :)
mariaklara
Ja ju varím presne ako @ailuj82 , v sobotu keď sme po " šichte ", si môj drahý najlepšie pomaškrtí na tomto jedle. Nebolo tomu inak aj v túto sobotu. Alebo ak sa mu chcem nejako " zašmajchlovať ", vtedy mu uvarím kašičku. My sme ju doma volali aj " Ježiškova kašička " alebo " Grísová kaša " .
aroooo
a ja som počula: Pohádka mládí - názov v Čechách.
bejulienka
áno, za mojich detských čias to bol Grís, tak som to tam dopísala. Starká mi ho robievala do hlbokého taniera, ako poniektoré píšete, ale ja ho robím do mištičiek. Príde mi to pohodlnejšie, aby sme si to mohli zjesť aj mimo stola, nie ako jedlo, ale ako pochúťku.
bejulienka
mimo grísu.....ženičky, keď natierate lekvár na koláč a potom ide na to poleva /napr. perník/, dávate lekvár na ešte teplý koláč alebo až na vychladnutý? Mne sa zdá, že keď dám na teplý, menej cítim ten lekvár, zrejme veľmi vsaje do koláča...ďakujem
dajanca
@bejulienka (mimo grísu)... :-) na vychladnutý...
a ku grísu- ako dieťaťu sa mi ňou nezavďačili, ale teraz si pomaškrtím...
mám radšej redšiu s masielkom na hlbokom tanieri- a či so škoricou, či s kakaom, či s čokoládou, či s ovocnou šťavou, na akú mi práve príde chuť. Niekedy zjem vrchnú vrstvu a v ďalšej zmením chuť... :-D
tinca
@bejulienka práve včera som ju mala na večeru s kakaom, milujem ju, ale samozrejme bez hrčiek!
janger
Ked som bola mala, robievala mi ju mama. Hlavne, ked som bola chora a nemala som na nic chut....Teraz ju sem-tam spravim aj ja. Nie moc hustu, na plytky tanier, na to kusky masla. Polovicu poriadne posypem skoricou, polovicu kakaovym praskom (lebo si neviem vybrat, co mam radsej), na to praskovy cukor...A... bez hrciek :-))).
vanilka111
aj ja som vždy milovala hrčky v babkinej krupici,tie jej mali priemer aj centimeter a boli úžasné,ja ich však neviem robiť,tak moja krupica je vždy hladká. bejulienka-na perník dávam ako polevu toto: zmiešam v miske malý pohárik hocijakého džemu a zmiešam to s horkým kakaom. vznikne z toho taká čokoláda,ktorú rozotieram na polovychladnutý perník a posypem dvomi vrstvami kokosu- druhá ostane pekne navrchu. nikto to nerozozná od riadnej čokoládovej polevy a ako bonus je,že sa po vychladnutí neláme :-)
astheart
lol Krupicová kaše, tady ve Slezsku gryzek ( podobně, že?) = moje včerejší večeře. Občas na ni dostanu chuť a navíc mám pocit, že mi úžasně uklidní žaludek.....
valeri
krupicaaaa .... a ja som pred chvíľou roymýšľala, čo budem večerať :-)). Tiež ju mám radšej redšiu, hladkú, s kúskom masla, hrozienkami a škoricovým cukrom navrchu. Ale moje deti tiež hľadali hrčky a jeden si ju dokonca varil tak, že si ju sypal do horúceho mlieka tak, aby sa prichytila aj o varešku zvrchu, vtedy bola najlepšia :-)).
@vanilka111 : tvoj zlepšováčik vyskúšam aj ja
celeblith
krupicna kasa, je mnam! Moja klasika, ktoru mi vari mama (a ja tiez) 0,5l mlieka, do 1dl poharika krupica, stipka soli, rozliat na velky plytky tanier, este za horuca posypat krystalovym cukrom, potom na to poukladat kusky praveho masla, tie opacnou stranou lyzicky pozatlacat do kase aby vznikla taka dobra stavicka a na vrch uz podla chuti, granko, skorica, alebo aj nic ;)
mojej mame sa niekedy daria hrcky inokedy nie, tvrdi mi, ze to zalezi od krupice ;)
babidka
obcas robievam krupicu manzelovi - ten ju ma velmi rad .Posypanu kakaom alebo skoricou a poliatu medom. Velmi chutna je spaldova krupica - bohuzial som ju u nas v obchodoch nenasla. Ked som bola u dcery po narodeni vnuka pomahat , tak som jej ju musela varit kazde rano na ranajky - cely mesiac ! S grankom a maslom - a ma ju rad prave takto aj vnucik ....
bibicka
Nedá mi sa k tejto diskusii nepridať. Ja som sa vždy snažila uvariť krupicu bez hrčiek, ale moji už teraz dospelí synovia keď boli u svokry - mimochodom vyučenej kuchárky - na prázdninách, naučili sa tam na krupicu s hrčkami - volali to mašličková krupica od starkej z Krupiny. Vďaka za pripomenutie, krupicu som roky nejedla, ale čoskoro si ju urobím. Ja mám rada takú celkom hladkú, len poliatu maslom, posypanú cukrom a škoricou.
zulika
Ano,ano..... pri krupicovej kaši sa človek vráti na pár minút do detstva. Dnes bude na večeru krupicová kašička :))))))))
vanilka111
bejulienka: normálne práškové horké kakao- nie granko,lebo je sladké a džem je sladký až moc,takto z toho vznikne šikovná poleva,ako tekutá čokoláda,ktorá nestuhne a teda nepraská pri krájaní..:-)

vanilka111
bejulienka: to zistíš,keď budeš kakao pridávať,cca 2 PL,proste aby to bolo viac čokoládové ako džemové :-))
ria389
ja zvyknem uvariť krupicu,pravdaže hladkú,dám na tanieriky a na vrch dám trošku masla,kryštálový cukor a polovicu posypem grankom a druhú zo škoricou.Tak majú krupicu aj grankovú aj škoricovú.
matka7
ja ju varím aj na iný spôsob: na liter mlieka pohár vody, štipka soli, škorice, 3 PL cukor, nechať prevrieť. potom prisypem krupicu na takú trošička hustejšiu, na záver po vypnutí pridám maslo. a teraz som do nej pridala naboptnanú želatinu v troche mlieka, rýchlo rozmiešať a šup s tým do studenou vodou vypláchnutých mištičiek. na druhý deň je super tuhá, ide ľahko vyklopiť na tanier, poleje sa sirupom (malinovým), posype grankom. a keď sa dá krájať vidličkou tak deti sú úplne vo vytržení. môže sa pridať aj ovocie, ja dávam pár kúskov mandarinkového kompótu ako prekvapenie.
rea1
aha, gríska. :-)))) ja robim na liter mlieka 8 lyzic krupice a trocha cukru, tak kopcom PL. potom sa vyleje do hlbokeho taniera, posype sa KRYŠTÁLOVÝM cukrom a ziadny inym a posype sa horkym kakaom. kto chce, da si kusok masla. ja viem, oproti tym vasim mlsotam je len taká "planá" ale my sme si ju s mamou robievali taku. a pre deti, ked nevedeli od maskrtnosti, co so sebou, som uvarila grisku, na dno misiek som poukladala lentilky, na ne naliala kasu a nechala vychladnut. po vyklopeni mala pekne farebne kolieska a decka boli uvelicene. jaaaj boze, griska, spomienka na detstvo. ale robievam si aj teraz, obcas.
bejulienka
ja som znížila zo 7 lyžíc krupice na 6, bola dosť hustá, teraz je akurát. Ale veď aj ja robím obyčajne, len na vrch dáme peniažkovú polevu. Ale tie lentilky, to je super nápad, len či aj chuť...skúsim, dík
skaredec
uvarena,snedena,vyborna ... nevim kolik let jsem hledala recept na krupici - hoooooode a NASLA !!!Dekuji
bejulienka
skaredec, super, som rada, že chutila. Práve dnes ráno som ju robila. Tak 1x za týždeň až dva ju mávame...
marianne
Obycajna kupicna kasa a kolko radosti:) spravila som ju podla teba,ma akurat hustotu.Tych 7 PL staci a vraj je vyborna,dala som este 1PL masla a pohadzala do nej kusky cokolady,drahy sa zalizuje za usami,takze dakujem..uz budem takto robit,ja to sice nelubim,ale doma sa zavdacim.
bejulienka
marianne, som rada, že chutila, ale ochutnaj aj ty. Rokmi sa chute menia a možno zistíš, že sa ju dá zjesť :)
Ďakujem všetkým za komentáre
rain333
varím takisto a keď nie je pečivo tak aj na raňajky ;) navrch maslo a škorica ale ako písala sovka62 a mnohí ďalší - tá s hrčkami bola a bude vždy naj :-)
peto55
Recept ako na zavolanie. Včera mi vytrhli posledné 2 dolné zuby,
takže budem, až do vyhotovenia protézy na kašičkách.
bejulienka
nič príjemné peto55, ale našťastie sa krupica dá nejaký čas jesť aj každý deň :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia