Demikát s kukuričnými haluškami a kolenom

Martin Beňo, Milan Maršalka a Zuzana Majerčíková
z Villy Betula v Liptovskej Sielnici, 16. mája 2013
Demikát s kukuričnými haluškami a kolenom
Foto: Ľuboš Pilc
10
porcií
5 minút
príprava
230 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
700 g
150 g
1 ks
podľa chuti
5 g
500 ml




Postup

  1. 1


    Údené koleno poriadne umyjeme pod tečúcou vodou a dáme ho do hrnca variť asi na 180 minút do mäkka.

  2. 2


    Počas varenia kolena rozmiešame bryndzu s mliekom a pripravíme cesto na halušky z kukuričnej krupice, vajíčka, soli, vody a pažítky, ktoré nemá byť riedke, aby sa halušky dali hádzať z lopára. Do osobitného hrnca dáme variť vodu, ktorú po zovretí osolíme, a z lopára do nej hádžeme halušky. Tie po uvarení scedíme.

  3. 3


    Koleno po dovarení vyberieme a necháme vychladnúť, aby sa mäso ľahko oddeľovalo od kosti. Pokrájame ho na malé kocky. Do vývaru z kolena vlejeme rozmiešanú bryndzu s mliekom tak, aby vývar len zahustila. V prípade potreby demikát dochutíme soľou. Kukuričné halušky s mäsom zalejeme bryndzovou polievkou.

  4. 4

    Tip šéfkuchára: K demikátu sa hodí čerstvý langoš. Skúste ho však zajedať aj domácimi oškvarkovými pagáčikmi.

Diskusia k receptu

cesminaz
Zaujali ma tie halusky do polievky..no mam otazku,ze to vsetko co je pisane v bode 2 mam zmiesat dokopy a ztoho budu tie halusky? Lebo to mlieko s bryndzou je tak "zvlast"pisane a potom ze si urobime halusky atd... no ale ked logicky rozmyslam,tak to bude asi vsatko dokopy ze? :-))
ejta
Veď halušky urobíš z kukuričnej krupice, vajíčka, soli, vody a pažítky a mlieko s bryndzou ide do polievky, teda do tej vody z kolena.....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia