Datľovník s karamelovou polevou

Autor receptu: redakcia

Babkine a mamine koláče... to je najsilnejšia spomienka na domov. Recepty sa u nás dedia z generácie na generáciu a mne už s nimi pomáhajú obe dcéry. Rád však toto „rodinné striebro“ obohacujem o netradičné suroviny a nápady.

10
porcií
40 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Datle dáme do hrnca, zalejeme vodou a necháme zovrieť vodu. Po zovretí dáme hrniec dole zo sporáka a pridáme sódu bikarbónu a maslo, necháme odstáť 30 minút.
  2. Datle rozmixujeme a pridáme vajcia, múku, hnedý cukor a prášok do pečiva. Cesto vylejeme do plechu vyloženého papierom na pečenie. Pečieme 45 minút pri teplote 180 °C.
  3. Poleva: Z cukru pripravíme karamel, do ktorého za stáleho miešania prilievame smotanu, až kým nevznikne karamelová poleva. Ešte teplou polevou polejeme koláč a necháme vychladnúť.