Danish pastry - Plundrové cesto fotorecept

palokuchkiPalokuchki, 58 ročná žena, Tumbarumba Australia, 15. novembra 2010 6:39
Ďalšie jej recepty »

Recept na tieto kolaciky mam zo slovenskej kucharskej knihy. Kolaciky sa daju zmrazit a su vyborne ohriate po rozmrazeni. Su vhodne na sladke ranajky ku kave.

12ks
porcií
90 min
príprava
30 min
na 180 °C

Suroviny

500 g
200 ml
30 g
60 g
200 g
2 ks
1/2 KL
 zavarane
 struhana
 na potretie

Postup prípravy

  1. 1

    Z jednej polovice muky spracujeme s maslom bochnik.

    Danish pastry - Plundrové cesto  (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V 100 ml vlazneho mlieka rozmiesame drozdie s lyzicou cukru a nechame vykysnut. Vykysnuty kvasok, zvysne mlieko, zltky a sol pridame do druhej polovicy muky. Cesto dobre vypracujeme a nechame kysnut asi 30 minut.

    Danish pastry - Plundrové cesto  (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vykysnute cesto vyvalkame na placku, doprostred dame maslovy bochnik a rozvalkame.

    Danish pastry - Plundrové cesto  (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto zlozime zo styroch stran ako ked robime listkove cesto.

    Danish pastry - Plundrové cesto  (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Skladanie a rozvalkanie cesta zopakujeme trikrat, potom cesto rozvalkame a sformujeme ziadane tvary. Cesto pokrajame na stvorce 10/10cm. Krizom narezeme. Do prostriedku stvorca polozime koliesko z mandlovej pasty asi 1cm priemeru. Narezane konce cesta poohyname do prostriedku na mandlovu pastu. Na vrch do prostriedku ulozime zavaranu marhulu.

    Danish pastry - Plundrové cesto  (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do prostriedku cesta si dame valcek z mandlovej pasty.

    Danish pastry - Plundrové cesto  (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Cesto prelozime napoly a dobre uzavrieme. Po dlhsej strane cesto poprekrajujeme a potom ohneme.

    Danish pastry - Plundrové cesto  (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Odkrojime si cesto velkosti 7/7cm. Na spodnu cast dame lekvar. Na vrchnej casti cesta poprekrajujeme pasiky, potom polozime na spodne cesto a dobre uzavrieme.

    Danish pastry - Plundrové cesto  (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    No a na koniec si spravime klasicky roztek naplneny postruhanou cokoladou.

    Danish pastry - Plundrové cesto  (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Kolaciky potrieme rozslahanym vajickom, ale len po povrchu, nie po bokoch a posypeme jemnym krystalovym cukrom. Poukladame na vymasteny plech a pecieme vo vyhriatej rure asi 10-15 minut. Este teple upecene marhulove a jahodove kolaciky som potrela teplym marhulovym lekvarom.

ohodnoť recept:
Recept je zaradený do tagov:


Inšpirácie z nových receptov
TOPlist