Dal Palak

zuzananoskova - fotkazuzananoskova, 12. októbra 2013

Nedávno som bola s priateľmi na prezentácii - kurze Indickej Ajurvédskej kuchyne v BA v Ganesh Utsav a bolo skvele. Občas tam zájdem na Zobraziť celý popisNedávno som bola s priateľmi na prezentácii - kurze Indickej Ajurvédskej kuchyne v BA v Ganesh Utsav a bolo skvele. Občas tam zájdem na menu, priatelia tam boli prvýkrát a ja som bola rada, že sa im veľmi páčilo a aj chutilo. Kurzu sa zúčastnilo asi do 15 ľudí, pokrmy pred našimi očami pripravoval "originál" ajurvédsky kuchár (prepáčte, meno doplním). Jedlo pripravované podľa ajurvédy je potrebné skonzumovať max. do 2 hodín, ale myslím, že také dobroty nestihnú ani vychladnúť :-)

2
porcie
10 minút
príprava
20-30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Príloha:
Šošovica:
Postupne:




Postup

  1. 1

    Do horúcej vody dajte variť šošovicu s kurkumou. Varila som iba pre seba, použila som asi 2 hrste šošovice. Na kurze pán kuchár vravel, že je to potrebné variť 15 minút, potom odstaviť. Ja som varila kratšie, asi 10. Uvarenú šošovicu som nechala stáť a neskôr použila.

  2. 2

    Ryža Basmati sa varí vo vode a po uvarení precedí. Nesolí sa, pretože sa podáva ako príloha k pikantným jedlám. Kto nie ste zvyknutý na nesolenie, možno Vám bude pripadať "planá", ale určite ju nesoľte, pretože Dal palak je dochutený akurát k ryži. Skvelá kombinácia

  3. 3

    Na rozhorúčenú panvicu som dala slnečnicový olej, rozohriala a postupne pridávala a po jednom "opekala" a miešala vyššie uvedené ingrediencie, presne v takom poradí ako sú napísané. Špenát som teda nedala, ale aj bez neho to bolo úplne svetové.

  4. 4

    Na to množstvo, čo som pripravila, som použila: 3 strúčiky cesnaku, asi 3 cm zázvoru, 1 cibuľu, 1 väčšiu paradajku, kokosové mlieko asi 120ml. Koriandrovú vňať som mala nakrájanú a zamrazenú.

  5. 5

    Jedlo som podávala ihneď po uvarení, zjedla som ho všetko sama ;-) Naložila som si 2x a potom som si užívala blažený pocit spokojnosti :-D

    Dal Palak - obrázok 5
  6. 6

    Dobrú chuť :-)

Diskusia k receptu

luss44
nie som zvyknutá na takéto kombinácie surovín, ale toto vyzerá veľmi dobre
caterina
tak toto vyzera nadherne! ja sa postupne snazim prejst na makrobiotiku, ktora koreniny nepouziva (iba cerstve), ale toto este skusim :)
radost
ZUZKA-mňa vždy odrádza od vyskúšania receptu množstvo surovín..ten dlhý stlpec..:-)
je možné niečo vynechať...alebo pre pravú chuť je všetko uvedené potrebné..??
okrem ryže 17 surovín..korenín..
prosím-informuj ma..či je ajurvédska kuchyňa taká "náročná"...:-)
želám príjemný večer
methi
Parada! Ale za ten nazov, ti urcite niekto vypapuluje :))
rulik
neviem, či som mal vždy len smolu, ale mne ryža basmati smrdí za myšinou, aj ked môže byť výborná, tá pachuť ma odrádza
methi
Kvalitna basmati chuti akoby orieskovo. Ak smrdela mysinou, bola stuchnuta.
zuzananoskova
Ďakujem :-) Miška, prečo? Zle som to napísala? Či skôr máš na mysli, že to nie je v slovenčine? Noo, mohlo som napísať aj Šošovica so špenátom, vlastne tentokrát bez špenátu ;-) , ale Dal palak sa mi páči viac :-) Radost: nemyslím, že ajurvédska kuchyňa je náročná, to vôbec nie. V prvom rade je liečivá, kto sa zaoberá ajurvédou, tak to vie. Zatiaľ sledujem len okrajovo, ale indické jedlá mám veľmi rada. Ak vynecháš nejakú ingredienciu, myslím, že žiadny problém, ale chuť bude iná ;-) Stať sa ajurvédskym kuchárom nie je ľahké. Musia mať rôzne "kurzy", prejsť skúškami,... Pani Vierka z Ganesh Utsav nám rozprávala, že keď u nej začali ajurvédsky kuchári robiť, po objednávke jedla, sa chodili pozrieť na hosťa, ktorý si jedlo objednal. Musia vidieť pre koho varia, aby jedlo správne dochutili. Príde mi to úplne skvelééé :-)
zuzananoskova
Alex37: čerstvý koriander kúpiť je občas problém. Nedávno som si ho dala kúpiť v Metre...
methi
Zuzka, presne pre ten druhy dovod :)
radost
ZUZKA dakujem za odpoved...8km od Púchova...prajem pohodový večer
zuzananoskova
V Púchove máme rodinu (Kvetinárstvo Natali) a bývajú aj vo Vydrnej :-) Pekný večer aj Tebe :-)
zuzkabluzka
Zuzi, no parada, paci sa mi to...sice som to musela dva razy precitat, kym som pochopila, kedy nastane cas aj na tu sosovicu :) to bude tym, ze je neskoro... ukladam a vyskusam :)
ajay
pre rulik: basmati ryza je najkvalitnejsia ryza na svete. Ryza vydrzi velmi dlho bez pokazenia, aj niekolko rokov ak je dobre uskladnena.
Ako hovori "methi" basmati ma orieskovu vonu.
farbuska
@alex37 - čerstvý koriander mávajú v supermarketoch, kde predávajú bylinky v kvetináčoch. Nedávno som koriander kúpila v Tescu. Hneď som ho presadila a teraz sa pekne rozrastá.
liama
Cerstvy koriander bud milujes alebo nenavidis. Ja to druhe. Odporucam ochutnat pred tym ako pridas do jedla.
irenaw
čerstvý koriander sa ľahko vypestuje zo semien predávaných ako korenie, stačí vysiať do črepníka a čoskoro sa zazelenie. aj mne to poradili tu na Vareche :-)
zinnajdha
príma jedlo. Koriander môžem nahradiť nejakou inou bylinkou? mám yzop, mätu, petržlen vňať a zeler vňať... ?
zuzananoskova
No podľa mňa, koriandrovú vňať nenahradíš ničím :-) Ale ak použiješ petržlenovú alebo vôbec žiadnu, myslím, že nič nepokazíš :-)

zuzananoskova
No podľa mňa, koriandrovú vňať nenahradíš ničím :-) Ale ak použiješ petržlenovú alebo vôbec žiadnu, myslím, že nič nepokazíš :-)

methi
Ja by som skor tu matu odporucila, nez petrzlenovu.
alzbetty
recept vyzerá skvelo určite vyskúšam kombinácia šošovice a ryže je pre mňa božská :)
lucinkaaa
ja milujem Ganesh restiku a tie stiplave jedlaa, mnam :) urcite vyskusam ... ale najprv sa dnes pustim do tych raw brokolicovych gulocok .. na to sa tesim :)
babulicka
Vdaka za receptik.ak ho mas s Ganeshu je zarucene skvely a musim ho co najskor urobit




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia