Cviklový šalát

Cviklový šalát s cícerom

Autor receptu: cesminaz

Zdravšia alternatíva pre tých, ktorí z nejakých dôvodov nekonzumujú zemiaky :-) Inšpiráciu mám od @Evusik ,ktorej šalát som už niekolkokrát robila :-)

Suroviny

Postup

  1. Ako prvé si uvaríme cviklu: 6 -7 ks a necháme ju vychladnúť. Potom dáme natvrdo uvariť aj vajíčka. Kým nám cvikla chladne, pripravíme si aj ostatné veci, čo budeme potrebovať. Jogurt biely hustý, smotanu hustú, horčicu kremžskú, cícer v konzerve a 1 poriadne veľkú cibuľu alebo 2 menšie. Napokon vychladnutú cviklu ošúpeme, vajíčka očistíme, cícer scedíme a cibuľu si najemno nakrájame...
  2. Ako prvé si na veľkých slzách postrúhame cviklu. Pridáme cícer, cibuľu a vajíčka pretlačené cez mriežku. Osolíme a celé zľahka premiešame. Teraz dáme smotanu, jogurt, horčicu (môžete aj obyčajnú), olej, mleté čierne korenie a celé dobre premiešame. Na konci ešte osolíme, ak treba a okoreníme podľa svojej chuti. Môžme dochutiť aj citrónovou šťavou. Takto pripravený šalát zvyknem nechať odstáť niekoľko hodín, aby sa tie chute prepojili a ak treba, tak ešte raz dochutím :-)
  3. Cícer je výborná a zdravá strukovina, ktorá je veľmi dobrou alternatívou pre tých, ktorí nechcú alebo z nejakých dôvodov nesmú zemiaky. Dá sa dať do šalátov alebo spraviť výborné pyré, ktoré je hádam ešte sýtejšie než to zemiakové :-)
  4. Šalát je výborný len tak na raňajky s dobrým pečivom alebo ako príloha k pečenému aj vyprážanému mäsu, rybe či fašírke. Chutí naozaj veľmi podobne ako klasický zemiakový šalát, len je celkovo zdravší :-) Dobrú chuť.