Cviklový šalát (fotorecept)

Autor receptu: marienka44

Na jeseň, keď je už dostať kúpiť cviklu na trhu alebo v obch. domoch, robievam tento šalát. Hodí sa k rôznym jedlám, všade tam, kde aj sterilizované kyslé uhorky. Malá a zdravá zmena je vítaná.

20
porcií
120 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Cviklu umyjeme a uvaríme v tlakovom hrnci do mäkka. Tentokrát som pridala aj 1 bobkový list a 1 guľôčku nového korenia. Chcela som recept trochu inovovať. Vodu v hrnci trochu osolíme, ale aj nemusíme. Po uvarení a miernom vychladení (vriacu vodu v hrnci vylejeme a napustením studenej vody proces chladenia urýchlime. :-) Keď už v ruke udržíme buľvu cvikle, ošúpeme ju a necháme dôkladne vychladnúť.
  2. Cviklu postrúhame na strúhadle s veľkými slzičkami.Takto sa lepšie naberá s lyžičkou pri konzumácii. Doma sme ale uvarenú cviklu strúhali na kolieska ako uhorkový šalát. V školských jedálňach je cvikla pokrájaná na kocky. Každý podľa svojho vkusu a zvyku.
  3. Chren očistíme. Počas prípravy cvikle ho namočím do studenej vody, aby sa zregeneroval. Potom ho postrúhame. Ja si to zľahčujem tak, že chren pokrájam na malé kúsky a následne pomixujem v mixéri. Pri otváraní veka mixéra pozor, lebo štipľavá aróma chrenu nás ovanie. Mám operované rameno, nenamáham si ho ručným strúhaním na strúhadle. Obsah mixéra pridáme k postrúhanej cvikli. Kto chce, môže pridať čerstvo mleté čierne korenie, ako ja.
  4. Uvaríme nálev vo vyššom hrnci. Do vody (množstvo podľa potreby) pridáme rascu, soľ, cukor a asi 5 minút povaríme, kým rasca zmäkne. Kto nemá rád celú rascu, môže pridať mletú. Počas varu okyslíme octom. Treba počítať s tým, že nálev vzkypí. Ochutnáme, či je nálev chutný, príjemne sladko-kyslý. Ešte vriaci nálev nalejeme na postrúhanú cviklu s chrenom a dôkladne zamiešame. Podľa potreby môžeme chuť doladiť podľa seba pridaním práškovej soli a cukru, prípadne octu. Doma sme nedávali strúhaný chren, len do pohára sa ponoril prekrojený koreň chrenu. Myslím, že strúhaný chren je vhodnejší, lebo sa lepšie vyluhuje a skonzumujeme ho spolu s cviklou. Chren obsahuje veľa C-vitamínu, ktorý potrebujeme počas sychravej jesene. Cvikla zase železo potrebné pre anemikov.
  5. Po vychladnutí šalát naplníme do pohárov so šraubovacím viečkom a uložíme do chladničky. Netreba sterilizovať, chren to istí, až sa obsah neminie. Pre istotu som umyté poháre a viečka ešte vypláchla vriacou vodou z varnej kanvice. Z cca 1 kg cvikle som naplnila 2 ks 7 dcl pohárov a 1 ks 3 dcl pohár. Keď sa zje, spravím ďalší šalát alebo si pochutíme na kyslých uhorkách. :-) Tento šalát sa hodí k pečenému mäsu, k francúzskym zemiakom, rizotu ap. Každý, kto ochutnal moju cviklu, ju aj pochválil. :-)
  6. Pre dobrú náladu pripájam kvetinové zátišie. Jedna kytica (žlté chryzantémy) bola k meninám ...
  7. a druhá len tak z priateľstva od kamarátky. Prajem sviatočný, pekný deň.