Cviklový šalát fotorecept

elekra - fotkaelekra, 6. novembra 2011
Cviklový šalát (fotorecept)
Foto: elekra

Cvikla, známa aj ako červená repa, je zdravá zelenina. V minulosti som ju zavárala na zimu, dnes ju dostať vlastne skoro stále, tak robievam Zobraziť celý popisCvikla, známa aj ako červená repa, je zdravá zelenina. V minulosti som ju zavárala na zimu, dnes ju dostať vlastne skoro stále, tak robievam len šalát na rýchlu spotrebu.

8-10
porcií
10 minút
príprava
60-120 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg




Postup

  1. 1

    Umytú a očistenú cviklu dáme variť (varíme podľa veľkosti buliev 1-2 hodiny).

    Cviklový šalát (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Medzitým si pripravíme a uvaríme nálev: do vody pridám soľ, kryštálový cukor podľa chuti, mleté čierne korenie, celú rascu a ocot. Tiež podľa chuti. Necháme prevrieť a odstavíme.

    Cviklový šalát (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Uvarenú cviklu očistíme,

    Cviklový šalát (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a nastrúhame alebo nakrájame podľa vlastnej fantázie (ja som strúhala na jemné rezančeky),

    Cviklový šalát (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a zalejeme scedeným nálevom.

    Cviklový šalát (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ak máme čerstvý chren, očistený nastrúhame do cviklového šalátu (nedoniesla som si z chalupy, tak náš bol bez chrenu) a môžeme podávať k jedlu.

    Cviklový šalát (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

tinca
a hlavne je zdravá, mám ju rada najmä k roštenke
hubata
Cvikla - to je ono, ale bez chrenu to už pre mňa nie je ono. Teraz keď sú už opustené vinohrady, tak nastal pre mňa ten správny čas. Prechádzam sa po nich s kamoškou čo vlastní rýľ.
danculka
Aj ja obľubujem cviku,je dobrá aj bez chrenu ,s chrenom ju strúham na jemnejšie a bez chrenu takto ako @elektra ,super...
celeblith
akurat vcera sme taky salat robili, ale tiez s cerstvo nastruhanym chrenom, je to take pikantnejsie a k tomu cibulove zemiaciky a rezen :)
tatranka
Ak by som celkom nič nezavárala v roku,ale cviklu určite áno.Máme ju veľmi radi.Len tvoja cvikla je jemná.Robievam ju so strašne veľa chrénom a ono by sa mi niekedy hodila aj takáto jemnejšia.Nie každí má rád pikantné.Budem musieť aj ja pár pohárikov robiť takejto.
pacik
Cviklu ľúbim v hocakej podobe, takúto mám ale radšej ako zaváranú :-)
sovka62
Pre mňa tiež musí byť chrenová a chrenu môže byť veeeeľa a musí byť dobre osladená. Už som robila aj tak, že som do nej pridala hotový sterilizovaný chren z pohárika, ale čerstvý je čerstvý. Takýto šalát milujem a najlepšie mi chutí k zabíjačke, k jaterničke, krvavničke a kaši, oveľa viac ako uhorky. Ak nie je cvikla, k zabíjačke si dám višňový kompót, uhorka čaká v rade posledná. Ale čo tu vlastne plánujem? Žiadna zabíjačka, pred tromi týždňami som sa dozvedela, že mám v žlčníku kameňolom. Operovať ma asi nebude mať kto, lekári sa poberú kade ľahšie, tak si tú zabíjačku budem už len predstavovať.
marianne69
zrovna mam kupenu cviklu v chladnicke a tento salat sa mi velmi paci,prisiel ako na zavolanie,vdaka,zajtra robim
elekra
@sovka aj ja som mala v ruke sterilizovaný chren v poháriku, ale nakoniec som ho tam nedala a zostala len čistá cvikla. Neviem, prečo sme si z chalupy nedoniesli čerstvý chren, veď sme tam minulý víkend boli! Ale, milé varecháčky, šalátik bol aj tak výborný!
bambuch
Pátrala som dlho po recepte...konečne som ho našla...ďakujem - ukladám !
relaxx1
Skvelý. Robí ho moja svokra, naučila som sa ho robiť aj ja. Cvikle máme tento rok neúrekom, tak verím že vďaka nej sa nám budú choroby teraz na jeseň vyhýbať pretože cvikla to je vitamínová bomba.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia