Cviklový šalát

Cviklový kaviár (fotorecept)

Autor receptu: elenas

Výborná a zdravá pochúťka z cvikly. Je perfektná na hrianky, tmavý chlieb alebo aj ako príloha /šalát k mäsovému alebo aj zeleninovému jedlu. Recept pochádza z ruskej kuchyne a je tam veľmi obľúbený.

3
porcie
90 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Najdlhšie z celého varenia je uvariť cviklu, asi 1, 5 hodiny. Samotná príprava je veľmi rýchla. Varila som z dvojnásobnej dávky. Cviklu uvaríme vo vode do mäkka. Necháme vychladnúť, ošúpeme a nastrúhame na stredne väčšom strúhadle. Cibuľu na jemno nakrájame a restujeme na oleje do zlatista. Pridáme nastrúhanú cviklu a cukor, premiešame a chvíľu zohrievame. (cukor zvýrazni chuť cvikly)
  2. Pridáme paradajkový pretlak, potom cesnak, korenie, soľ. Chvíľu dusime. Nakoniec dochutíme citrónovou šťavou. Výborne je pridať aj trochu strúhaného chrenu alebo chili. Ja som robila dve verzie: klasický s cesnakom a s chrenom. Obe dve sú výborne, takže vyberte si podľa Vašej chuti.
  3. Cviklový kaviár necháme vychladnúť, najlepšie chutí studený, vychladený v chladničke. Na čerstvo upečené hrianky je božský! Dobrú chuť.