Cviklové variácie č.1 - Jarný šalát Detox

Autor receptu: adina1

Cvikla-zelenina vynikajúca nádhernou farbou a lahodnou chuťou, ktorá v sebe ukrýva bohatsvo v podobe množstva vitamínov, stopových prvkov a nenahraditeľných antioxidantov.Mnohými je zatracovaná a zaradená do zoznamu jedál, ktoré nám sprotivili školské jedálne.Ja však na ňu nedopustím a dokonca smelo poviem, že táto nenápadná pochúťka patrí medzi mojich favoritov čo sa chuti aj možností prípravy týka.Je to moja JEDNIČKA.Preto by som Vám rada priniesla niekoľko zaujímavých receptov-začíname od 1.

5
porcií
30 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Cviklu umyjeme a v osolenej vode uvaríme - môžeme aj deň vopred. Uvarenú cviklu nakrájame na malé kúsky. Do väčšej panvice dáme rozohriať olivový olej. Vysypeme naň kúsky cvilke a za občasného miešania restujeme asi 15 minút. Pridáme asi 2 KL soli a kryštálový cukor, ktorý necháme rozpustiť a mierne skaramelizovať. Zmes podlejeme tmavým balzamikovým octom a necháme dusiť, kým sa ocot nezredukuje. Hotovú zmes necháme vychladnúť.
  2. Medzi tým si umyjeme ľadový šalát a natrháme /alebo nakrájame/ ho na malé kúsky. Ak máme aj rukolu, tú iba umyjeme. Balkánsky syr nakrájame na malé kocky. Dijónska zálievka: do uzatvárateľného pohára /napr. od horčice/ si dáme všetky ingrediencie na zálievku a intenzívnym trasením spojíme do hustejšej konzistencie. Slnečnicové semiačka si opražíme na suchej panvici, alebo si kúpime už hotové - rovnako postupujeme aj pri chlebových krutónoch. Záleží, koľko máme na prípravu času a chuti stráviť ho v kuchyni.
  3. Vo väčšej nádobe zmiešame šalát, balkánsky syr, udusenú cviklu a dijónsku zálievku. Podávame ako hlavné jedlo - či už ako ľahký obed, alebo večeru alebo aj ako prílohu k nejakému fajnovému mäsku /ale tu už by som nenazvala Detox/. Pred servírovaním šalát posypeme opraženými slnečnicovými semiačkami a ozdobíme kôpkou pochúťkovej smotany a krémovým balzamikovým octom. Ako prílohu môžeme použiť chlebové krutóny. Dúfam, že vás prvý recept z cviklových variácií oslovil a už teraz sa tešíte na č.2 ! Prajem Vám dobrú a najmä zdravú chuť ..... Aby neupadol do zabudnutia, pripomínam Varecháčom aj tento môj obľúbený cviklový šalátik http://varecha.pravda.sk/recepty/grecky-cviklovy-salat/42049-recept.html