Cviklové variácie č.1 - Jarný šalát Detox

adina1 - fotkaadina1, 12. mája 2014
Cviklové variácie č.1 - Jarný šalát Detox
Foto: adina1

Cvikla-zelenina vynikajúca nádhernou farbou a lahodnou chuťou, ktorá v sebe ukrýva bohatsvo v podobe množstva vitamínov, stopových prvkov a nenahraditeľných antioxidantov.Mnohými je zatracovaná a Zobraziť celý popisCvikla-zelenina vynikajúca nádhernou farbou a lahodnou chuťou, ktorá v sebe ukrýva bohatsvo v podobe množstva vitamínov, stopových prvkov a nenahraditeľných antioxidantov.Mnohými je zatracovaná a zaradená do zoznamu jedál, ktoré nám sprotivili školské jedálne.Ja však na ňu nedopustím a dokonca smelo poviem, že táto nenápadná pochúťka patrí medzi mojich favoritov čo sa chuti aj možností prípravy týka.Je to moja JEDNIČKA.Preto by som Vám rada priniesla niekoľko zaujímavých receptov-začíname od 1.

5
porcií
30 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks (+ rukola)
1 kg stredne veľká
200 g
50 g
1 dcl
2 PL
Dijonska zálievka:
1 PL
2 PL
1 ČL
1 ČL
2 PL
2 PL
100 g




Postup

  1. 1

    Cviklu umyjeme a v osolenej vode uvaríme - môžeme aj deň vopred. Uvarenú cviklu nakrájame na malé kúsky. Do väčšej panvice dáme rozohriať olivový olej. Vysypeme naň kúsky cvilke a za občasného miešania restujeme asi 15 minút. Pridáme asi 2 KL soli a kryštálový cukor, ktorý necháme rozpustiť a mierne skaramelizovať. Zmes podlejeme tmavým balzamikovým octom a necháme dusiť, kým sa ocot nezredukuje. Hotovú zmes necháme vychladnúť.

    Cviklové variácie č.1 - Jarný šalát Detox - obrázok 1
  2. 2

    Medzi tým si umyjeme ľadový šalát a natrháme /alebo nakrájame/ ho na malé kúsky. Ak máme aj rukolu, tú iba umyjeme. Balkánsky syr nakrájame na malé kocky. Dijónska zálievka: do uzatvárateľného pohára /napr. od horčice/ si dáme všetky ingrediencie na zálievku a intenzívnym trasením spojíme do hustejšej konzistencie. Slnečnicové semiačka si opražíme na suchej panvici, alebo si kúpime už hotové - rovnako postupujeme aj pri chlebových krutónoch. Záleží, koľko máme na prípravu času a chuti stráviť ho v kuchyni.

    Cviklové variácie č.1 - Jarný šalát Detox - obrázok 2
  3. 3

    Vo väčšej nádobe zmiešame šalát, balkánsky syr, udusenú cviklu a dijónsku zálievku. Podávame ako hlavné jedlo - či už ako ľahký obed, alebo večeru alebo aj ako prílohu k nejakému fajnovému mäsku /ale tu už by som nenazvala Detox/. Pred servírovaním šalát posypeme opraženými slnečnicovými semiačkami a ozdobíme kôpkou pochúťkovej smotany a krémovým balzamikovým octom. Ako prílohu môžeme použiť chlebové krutóny. Dúfam, že vás prvý recept z cviklových variácií oslovil a už teraz sa tešíte na č.2 ! Prajem Vám dobrú a najmä zdravú chuť ..... Aby neupadol do zabudnutia, pripomínam Varecháčom aj tento môj obľúbený cviklový šalátik http://varecha.pravda.sk/recepty/grecky-cviklovy-salat/42049-recept.html

Diskusia k receptu

sany11
Cviklu milujem,mam v chladničke tak zajtra spravím podla teba.a tešim sa na dalšie tvoje recepty : )
letisia
Výborný šalát, ale myslím, že ho nemožno zaradiť medzi "detox" ak je v ňom cukor, smotana a horčica. Pre mňa veľmi vhodný recept na obed.
peliska
Viem,že je cvikla veľmi zdravá,aj ju zaváram,ale jesť ju nemôžem.Keď som bola tehotná,bola som strašne chudokrvná a vtedy som pila veľa surovej cviklovej šťavy,inak by som musela ísť na transfúziu,odvtedy ju nemôžem ani cítiť.
kukulienka71
Cvikla patrí medzi moje top zeleniny, ako detox by som ju asi len naparila a zmiešala so šalátom a semienkami. Mne náhodou v školskej jedálni chutila;-) ale na šalát sa mi tvoj tip páči.
ivav
cviklu by som jedla každý deň
hubata
Už sa na cviklu teším, rastie mi v záhrade...
sandraviglasova
cviklu milujem, ale najradšej ju mám čerstvú, pekne postrúhanú, @adina skúšala si jesť aj takú, nie uvarenú? Rukoly by som dala veľa :-) a potom by mi stačil už na to len syr :-) ja varím s čo najmenej surovinami :-) :-)
marlenka
Cvikla je jeden z najlepšich prirodných antioxidantov,mam v KK vytvorenu samostanu založku cviklove šalaty a polievky,ale mam 2 pripomienky voči tvojmu šalatu.Zbytočne sa dupluju 3suroviny a to cukor,olej a ocot,nestacilo by to dat len do zalievky?a ked ma ist o šalat s nazvom detox,nema tam co hladat cukor.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia