Cviklové placky Paratha

Autor receptu: methi

Suroviny

Postup

  1. Dnes som si nakladala cviklu do pohara a tak som pouzila uvarenu cviklu, ale mozete pouzit aj surovu. Osupeme ju a postruhame najemno. Vsetky suroviny dame do misky a premiesame. Postupne pridavame muku a miesime cesto, aby nam vznikol makky bochnicek. Vodu nepridavame. Vymiesene cesto nechame pol hodiny odpocivat.
  2. Potom si cesto rozdelime na rovnako velke casti. S kazdou pracujeme postupne, zvlast. Dame si zohriat panvicu. Ked je rozhorucena ohen troska zmiernime, ale nie celkom.
  3. Vymodelujeme v rukach z cesta gulku, ktoru v dlaniach splostime a obalime v muke. Vyvalkame na placku. Ak treba, pri valkani este pouzijeme muku na podsypanie. Placku dame na panvicu a chvilku opekame. Potom ju obratime, potrieme s ghee a znova chvilku opekame. Znova obratime, potrieme aj druhu stranu s ghee a po chvilke znova obratime. Opekame z oboch stran dohneda.
  4. Podavame teple. V Indii sa parathas jedia na ranajky.
  5. Recept na placky je variabilny, netreba sa ho drzat. Vnat pouzite aka vam chuti, nie kazdemu vyhovuje chut a vona koriandrovej. Takze kludne petrzlenovu. Miesto rimskej rasce mozete pouzit obycajnu rascu a miesto garam masala mozete pouzit mlety koriander alebo mlete cierne korenie, opat.. co vam chuti. Kto ma rad pikantne, prida nadrobno nakrajane chilli papricky. Miesto ghee mozete pouzit roztopene maslo. Placky mozete pouzit aj na naplnenie, napr. prazenicou, zeleninou, falafelom.. zarolovat a podstrcit detom do krabicky s desiatou.