Cviklové placky Paratha

methi - fotkamethi, 3. októbra 2015
Cviklové placky Paratha
Foto: methi

Suroviny

1 ks
 hrsť
1/2 ČL
1 PL (prepustené maslo)
1/2 ČL
 podla potreby
 na potieranie (prepustené maslo)




Postup

  1. 1

    Dnes som si nakladala cviklu do pohara a tak som pouzila uvarenu cviklu, ale mozete pouzit aj surovu. Osupeme ju a postruhame najemno. Vsetky suroviny dame do misky a premiesame. Postupne pridavame muku a miesime cesto, aby nam vznikol makky bochnicek. Vodu nepridavame. Vymiesene cesto nechame pol hodiny odpocivat.

    Cviklové placky Paratha - obrázok 1
  2. 2

    Potom si cesto rozdelime na rovnako velke casti. S kazdou pracujeme postupne, zvlast. Dame si zohriat panvicu. Ked je rozhorucena ohen troska zmiernime, ale nie celkom.

  3. 3

    Vymodelujeme v rukach z cesta gulku, ktoru v dlaniach splostime a obalime v muke. Vyvalkame na placku. Ak treba, pri valkani este pouzijeme muku na podsypanie. Placku dame na panvicu a chvilku opekame. Potom ju obratime, potrieme s ghee a znova chvilku opekame. Znova obratime, potrieme aj druhu stranu s ghee a po chvilke znova obratime. Opekame z oboch stran dohneda.

    Cviklové placky Paratha - obrázok 3
  4. 4

    Podavame teple. V Indii sa parathas jedia na ranajky.

  5. 5

    Recept na placky je variabilny, netreba sa ho drzat. Vnat pouzite aka vam chuti, nie kazdemu vyhovuje chut a vona koriandrovej. Takze kludne petrzlenovu. Miesto rimskej rasce mozete pouzit obycajnu rascu a miesto garam masala mozete pouzit mlety koriander alebo mlete cierne korenie, opat.. co vam chuti. Kto ma rad pikantne, prida nadrobno nakrajane chilli papricky. Miesto ghee mozete pouzit roztopene maslo. Placky mozete pouzit aj na naplnenie, napr. prazenicou, zeleninou, falafelom.. zarolovat a podstrcit detom do krabicky s desiatou.

Diskusia k receptu

56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Parádny recept :-).
afataga
parada, supni sem jednu, dam si ako zakusok po obede :-)
babav
Jednoduche , zdrave , vonave ,chutne placky z indickej kuchyne :-).
Pekny recept @methi.
maska10
mne ani obrazok ani ingrediencie nic nehovoria ja mam radsej kuchynu nasich starych materi
1x ela77
methi
@maska10 no ved ti to nikto nevnucuje ;) Aj ja mam rada kuchynu mojej mamy, aj mojej babicky som mala rada. Ale ked cloveka prinuti zivot naucit sa aj nieco ine, preco nie? Ja som prisposobiva a zvedava, a tak mi nevadilo ucit sa kuchynu krajiny, ktora je mojim druhym domovom. Vdaka za zastavenie :) Aj ostatnym dakujem.
kuchticka
Varechu uz skoro necitam - sem tam letmo, ale dnes ma chytili na udicu tvoje placky @methi. Pekne !!! Ja si dost casto vymyslam podobne, bez receptov, len tak co ma napadne.
1x li
cesminaz
Jej ake pekne cervene placky :-) Aj ked garam masala a rimsku rascu doma mam,si tu kombinaciu s cviklou neviem ani len predstavit chutovo :-) Ale laka ma to vyskusat,lebo sa mi to velmi paci.Namiesto koriandrovej vnate dam inu,lebo ta chuti ako mydlo :-)) Dakujem za receptik @methi :-)
tiginko
výborne @methi , nám tie tvoje parathy vždy chutili. Keď bude doma cvikla, skúsim. Veru tiež bez koriandra, ten má v mojej kuchyni zákaz vstupu :-)
methi
Veru daj... ved ono je to ako ruzove lokse. Nema tam byt co zle. A mne deti takto aspon tu cviklu zjedia, lebo to je jedna z mala zelenin, co mi odmietaju. Placky spucovali len sa zaprasilo.
miselka252
super, vyskusame. uz som robila chlebove placky naan, asi na druhy ci treti pokus vysli:-) parathy budu urcite tiez super. s manzelom milujeme indicke jedla, vyuzivam tvoje recepty casto:-) najvacsia klasika u nas je asi cicer so zemiakom, cicer mam uvareny zamrazeny a tak ho len vytiahnem a spracujem, takze parada. nech sa dari, @methi a tesim sa na dalsie recepty:-)
používateľ nemá avatar
li
li
Placky som dnes urobila a určite nie naposledy. Sú výborné. Možem len a len odporučiť. Srdečne zdravim do Indie .... z Nórska.
methi
Vdaka @li som rada, ze chutili :) Posielam pozdrav do Norska.
používateľ nemá avatar
li
li
Uz sa na tychto plackach stavam zavisla, dnes som si pochutnala opat. Su skutocne velmi dobre.
methi
@Li (27.2.2016 11:08)

Som rada :) U nas idu vsetky paratha placky, deti to velmi lubia a aspon im tam mozem zafusovat aj taku zeleninu, ktoru by mi inak nezjedli :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia